Pećinski park Grabovača i Cerovačke špilje - 21.01.2024.

PDFIspis

 pecinski-park-01

Dragi Mosoraši, ove godine se obilježava 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.
Povodom spomenute godišnjice svaki mjesec ćemo imati jedan izlet simboličnog karaktera kako bi obuhvatili što više grana planinarstva.
U siječnju ćemo planinariti u srcu Like, koja je lik za dušu svih planinara. Atrakcije ovog izleta će biti višestoljetni turistički uređeni speleološki objekti u području Perušića i Gračaca. Prva speleodestinacija je Pećinski park Grabovača na području kojeg se nalazi 8 špilja i 1 jama. Mi ćemo posjetiti špilju Samograd koja služi za posjete još od početka 19. st.
Osim spomenute špilje planinarit ćemo poučnom stazom na spomenutom području oko špilje. Autobusnim transferom od Grabovače ćemo otići do poznatih Cerovačkih pećina. Iako su kanali Gornje i Donje špilje preko 8 km dugački, mi ćemo istražiti 1,5 km spomenute dvije špilje koje se nalaze na području Jugoistočnog Velebita.
U povratku prema Splitu navratit ćemo u jedno od najdražih odmorišta u Dalmatinskoj Zagori na piće za kraj ovog edukativnog izleta o fenomenima u kršu na području Like.


Dinamički opis izleta K1-T1 (12 km / +350 m / -350 m):
06:30 Polazak autobusom na izlet iz Šibenske ulice (Split).
Sastanak planinara na standardnom mjestu u Šibenskoj ulici na Kmanu 10-ak minuta prije polaska autobusa.
09:15 Pećinski park Grabovača, Perušić
Početak planinarenja u blizini rijeke Like te planinarenje na području pećinskog parka Grabovača do špilje Samograd. Edukativni razgled špilje uz stručno vodstvo od strane PP Grabovača.
Nastavak planinarenje poučnim stazama do autobusa kojim idemo prema Gračacu.
12:30 transfer autobusom do Cerovačkih špilja
Ugodna vožnja autobusom u trajanju od sat vremena do područja Gračaca.
13:30 Cerovačke špilje
Razgled Donje i Gornje Cerovačke špilje u trajanju od 3 sata. Svaka od navedenih špilja ima uređenih 700 m špilje za turistički posjet. Donja špilja se nalazi 15-ak minuta hoda od centra za posjetitelje (autobusa), dok se Gornja špilja nalazi još 10-ak minuta uzbrdo od Donje. Nakon razgleda obje špilje autobusom se vraćamo prema Splitu.
16:30 Povratak prema Splitu
U povratku prema Splitu ćemo zastati u jedan restoran na zajedničko piće, te eventualno brzinski zalogaj što ovisi o odluci vodiča izleta u skladu s vremenskim okvirom planinarskog izleta.
19:30 Planirani dolazak u Split


Važne informacije:
Prijave za izlet vrše se preko u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 – 21 h
sat, ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Zadnji rok prijave je u srijedu 17.01.2024
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili na e-mail društva.
Oprema: Dobre planinarske cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi (temperatura zraka u špiljama iznosi 7 – 8 °C), hrana i piće iz ruksaka, mobitel i ostala uobičajena planinarska oprema za
jednodnevni društveni izlet.
Vodiči: Vedrana Dobra, Marko Kovač, Mirna Peović
Prijevoz: autobus
Prehrana: Potrebno je nositi hranu i piće u ruksaku koje će poslužiti tijekom izleta, ovisno o vlastitim prehrambenim navikama. U predvečernjim satima radimo pauzu za piće, te eventualno brzi zalogaj u restoranu prije dolaska u Split.
Svi sudionici izleta borave na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa svih vodiča izleta. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima prije i tijekom izleta.