Tugare - Omiš - 08.10.2023.

PDFIspis

 tugare-01

 

Pozivamo Vas na izlet društveni izlet, organiziran u sklopu projekta PRUŽI MI RUKU Radne skupine za osobe s invaliditetom HPS-a, u nedjelju 8. listopada 2023. godine.


Izlet je šetnja istočnim padinama Primorske kose, koja se u dužini od 13 km proteže od stijene Peruna iznad Žrnovnice do litice Babnjače iznad Omiša. U planinarskoj literaturi za ovo brdo je uvriježeno ime Poljička planina, što je pogrešan naziv koji nije utemeljen ni u povijesnim zapisima ni u govoru lokalnog stanovništva. Vrhovi brda su, od zapada prema istoku: Sveti Jure, Obloženica, Stražnica, Križ, Ostrog, Jasenak, Sukmasin i Zahod (najviši vrh, 594 m, stanovnici okolnih sela zovu ga Vela Gora).

 

Dinamički plan:


Nedjelja 08. listopada 2023


08:15 okupljanje na polaznoj autobusnoj stanici u Sukoišanskoj ulici
Za one koji idu javnim gradskim prijevozom linijom broj 29 okupljanje je u Splitu.


08:30 polazak autobusnom linijom 29 Split - Tugare - Naklice

Nakon 45 minuta vožnje autobusom, preko Žrnovnice i Srinjina, stižemo u selo Tugare, zaselak Dočine.

 

09:15 dolazak u Tugare
Za one koji idu osobnim automobilima okupljanje je u Tugarama na parkiralištu pored Rukya preko puta Studenca. Dio automobila ostaje na parkingu u Tugarama nakon što se ostali automobili prebace u Omiš gdje je kraj ture. Do Omiša se stigne za cca 10 minuta vožnje.
Jutarnja kava i upoznavanje u lokalnom kafiću.
Tugare je selo u Srednjim Poljicima, administrativno u sastavu grada Omiša, nastanjeno s nešto više od tisuću žitelja. Čine ga zaseoci Podume, Račinik, Čažin Dolac, Krabanj, Truša, Dočine i Vodiško, te napušteni zaseoci Ume, Zastinje, Osić i Orebić. Ime Tugare prvi put se spominje 852. godine u darovnici kneza Trpimira kao najstarije spomenuto hrvatsko selo u starim ispravama. Korijen imena vjerojatno dolazi od latinske riječi tuguria, što znači kućica pokrivena slamom.

 

10:00 polazak prema crkvi Blažene djevice Marije
Turu započinjemo šetnjom asfaltiranim putem do crkve Blažene djevice Marije.

 

10:30 dolazak na crkvu Blažene djevice Marije
Crkva Male Gospe nalazi se podalje od naselja kao župna crkva ujedinjenih tugarskih zaselaka. Sagrađena je početkom 18. stoljeća, na mjestu starije crkve kojoj je pripadalo starohrvatsko groblje iz 10. stoljeća, sjeveroistočno od crkve.

 

10:40 polazak prema zaseoku Truše
Turu nastavljamo šetnjom asfaltiranim putem do zaseoka Tuše te potom skrećemo na planinarsku stazu. Staza kojom ćemo ići do crkve Gospe od Stomorice je prva staza prilagođena mogućnostima osoba s invaliditetom.

 

12:00 dolazak na crkvu Gospe Stomorice
Crkva Gospe od Sniga sagrađena je u 10. stoljeću. U drugom svjetskom ratu je porušena, a nakon rata ponovo sagrađena. Stariji Dućani, Nakličani i Tugarani pričaju da se prilikom posvete crkvice, na dan Gospe od Sniga 5. kolovoza 1946., iznad Stomorice pojavio oblak iz kojeg je, usred ljeta, padao gusti snijeg na crkvicu.

 

12:30 polazak prema Naklicama
Sa Stomorice staza se spušta do sela Naklice i dalje kanjonom potoka Lisičina prema Omišu. Izgledom i ugođajem kanjon podsjeća na Veliku Paklenicu, a kroz njega vodi popločana staza kojom su tugarski i naklički težaci na tovarima i mazgama gonili svoje proizvode na omiški pazar.

 

14:30 dolazak u Omiš
Zasluženi odmor uz Cetinu.
Oni koji idu osobnim automobilima idu po automobile ostavljene na parkingu u Tugarama.

 

16:00 polazak autobusnom linijom 60 (Ravnički most) - Omiš - Split
Za one koji idu javnim gradskim prijevozom linijom broj 60 (ili drugim lokalnim prijevoznikom) jedna od stanica nalazi se na Vukovarskoj ulici preko puta velikog Studenca u trgovačkom centru.

 

17:00 dolazak u Split

 

Prijevoz: javni gradski prijevoz (broj 29 na odlasku, broj 60 na povratku) ili osobni automobil
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Težina ture: K1, T1
Trajanje: cca 4 sata hoda (bez odmora)
Duljina: cca 8 km
Visinska razlika: cca 250 m uspona, 550 m silaska
Potrebna oprema: udobne gojzerice, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, planinarski štapovi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće, mobitel
Posebnosti ture: Staza od zaseoka Tuše do crkve Gospe od Stomorice prilagođena je mogućnostima osoba s invaliditetom. Staza od crkve Gospe od Sniga prema Naklicama je pri spustu u početku dijelom iznimno strma i kamenita stoga je visoko preporučeno korištenje štapova. Osobe s invaliditetom, ovisno o vrsti i stupnju invaliditeta, moraju imati osobnog pratitelja ako se ne mogu samostalno kretati.
Glavni vodič: Diana Baričević
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2023 godinu. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

Informacije i prijave: Diana Baričević 091 784 9745

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)