U gostima kod Marka - Murter - 22.10.2023.

PDFIspis

murter thPozivamo vas da nam se u nedjelju 22. listopada 2023. pridružite na izletu na prekrasni otok Murter. Obići ćemo prekrasne uvale, te upoznati povijesne i arheološke znamenitosti sjeverozapadnog dijela otoka.

 

 

 

Dinamički plan:


06:45 Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)


07:00 Polazak prema Murteru
Na putu prema Murteru napravit ćemo kratku pauzu za kavu.


09:15 Dolazak u Murter i polazak na turu
Murter, najveće mjesto na istomenom otoku, smješteno je na sjeverozapadnom dijelu otoka. Stari dio mjesta je izgrađen podalje od mora, a otkupom posjeda na Kornatima, javlja se potreba za lučkom infrastrukturom, te se selo spušta prema uvali Hramina.


09:45 Dolazak na vrh brda Gradina
Brdo Gradina, visoko 63 metra, nalazi se na istoimenom poluotoku. Na vrhu se nalazi betonski križ, a podno brda zajedničko groblje Betine i Murtera. Na vrhu radimo kraću pauzu koju ćemo iskoristiti za upoznavanje s lokalitetom i fotografiranje. Pogled s vrha puca na Betinu i Murter, te predivan arhipelag murterskog mora s plitkom mrežom plavetnila među otočićima.

 

1 2 vrh


10:00 Polazak prema arheološkom lokalitetu Colentum
Staza prolazi neposredno iznad groblja s crkvom Gospe od Gradine. Crkva je izgrađena u drugoj polovici 14. stoljeća, te nadograđena u 17. stoljeću.


10:30 Dolazak do ostataka antičkog grada Colentuma
Rimski grad Colentum je procvat doživio u 1. st. pr. kr., dok najstariji ostaci datiraju iz vremena Liburnije. Nedaleko groblja su vidljivi ostatci rimske Ville Rustice i lučkog postrojenja. Kako je veći dio lučkog postrojenja ispod razine mora, ostatci se najbolje vide za mirnog vremena, a na lokalitetu je uređena arheološka plaža na kojoj je moguće vidjeti fragmente amfora i balastno kamenje već pri plićem zaronu s maskom. Veći dio pronađene arheološke građe (rimski novac, posuđe, mozaici i sl.) nalazi se u Arheološkom muzeju u Zadru. Nedaleko lokaliteta se nalazi i rimska cisterna koja se nalazi uz cestu kojom nastavljamo prema plaži Luke preko centra Murtera.

 

2 1 colentum


12:45 Dolazak na plažu Luke
Plaža Luke je betonsko-šljunčana, u sklopu plaže se s jedne strane nalazi dječje igralište, a s druge park za vježbanje na otvorenom. Odmah nastavljamo preko poluotoka Crnikovac do uvale Podvrške.
Poluotok Crnikovac se nalazi na krajnjem sjeverozapadnom dijelu otoka Murtera, te je većim dijelom nenaseljen. Poluotok, točnije plitka uvala Jersani, je stanište biljke slanuša, koji raste na slanom tlu, te je zbog istoga čitav otok Murter ušao pod Natura 2000 mrežu.


13:00 Dolazak u uvalu Podvrške
Uvala Podvrške je plitka pješčano - šljunčana uvala s istoimenom plažom, te otočićem Škojićem (što doslovno znači otočić) koji je s kopnom povezan nasipom. Na Škojiću se nalazi mala lučica koja je zbog konfiguracije uvale zaštićena od svih jačih vjetrova, a dodatnu zaštitu joj pruža i otok Prišnjak na kojem se nalazi i jedan od ljepših svjetionika na Jadranu.

 

4 1 podvrske


13:15 Dolazak na plažu Slanica
Slanica je jedna od najpoznatijih, ali i najposjećenijih plaža na Murteru. Radi se o plitkoj pješčanoj uvali pogodnoj za djecu. Između dvije uvale se nalazi kamp u kojem ćemo napraviti pauzu od 45 minuta neposredno prije dolaska na samu plažu.


14:00 Polazak prema vrhu Raduč
S plaže Slanica nastavljamo asfaltiranom cestom prema makadamu koji vodi do vrha Raduč.


15:00 Dolazak na vrh Raduč
Raduč je najviši vrh Murtera, visok 125 metara. S vrha puca pogled prema Kornatima, te na Murter i Betinu. Ispod vrha se nalazi kompleks vojnih tunela čija je izgradnja započela 1932., a čija ukupna duljina je 310 metara. U sklopu tunela se nalazi i špilja na koju su kopači naišli, te dvije topovske baterije i mitraljesko gnijezdo. Tuneli nisu osvijetljeni ni uređeni za turistički posjet, stoga ćemo ih razgledati u manjim grupama, pri čemu je nužno imati čeonu lampu i slušati upute vodiča.

 

5 1 tuneli

 

murter

 

16:30 Povratak prema centru
S vrha se spuštamo na cestu koja vodi iz uvale Čigrađa prema starom selu. Prolazimo kroz staro selo te se spuštamo prema autobusu koju će nas čekati na istom mjestu na kojem nas je i iskrcao.


17:30 Dolazak do centra
45 minuta slobodnog vremena za razgledavanje centra i piće


18:15 Polazak prema Splitu


20:00 Dolazak u Split

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17:00 h do 21:00 h, četvrtkom od 10:00 h do 14:00 h ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: autobus
Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu
Težina ture: lagana (K1-T1)
Potrebna oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće
Informacije: u prostorijama društva, na tel. 021/394-365
Vodič: Marko Bilić (mob. 095/8050-394)


Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

 


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

 

Tehnička zahtjevnost :


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)