Na krov Hercegovine – Čvrsnica (BiH), 26.-27.08.2023.

PDFIspis

 cvrsnica-01

Pozivamo Vas da nam se za vikend od 26. i 27.08.2023.g. pridružite na izletu na krvo Hercegovine - Čvrsnica susjednoj Bosni i Hercegovini.

 

 

NA KROV HERCEGOVINE


26.-27.08.2023. – Čvrsnica, Bosna i Herzegovina


Krajem kolovoza 2023. godine HPD Mosor organizira društveni izlet na Čvrsnicu, drugu najvišu planinu u Bosni i Hercegovini. Ovaj dvodnevni planinarski izlet je kružnog tipa s noćenjem u planinarskom domu Vilinac, koji se nalazi iznad 1900 m n.v.
Vlastitim prijevozom krećemo u subotnje jutro iz Splita. Planinarenje započinjemo i završavamo na parkingu u Masnoj Luci u blizini jezera Blidinje. Prvi dan planinarimo na vrh Veliki Vilinac (2 116 m) nakon čega se spuštamo do pl. doma Vilinac. Nakon smještaja u domu, postoji mogućnost fakultativnog planinarenja do vidikovca na impresivnu Divu Grabovicu. Organiziranom zajedničkom večerom nastavljamo druženje prije odlaska na spavanje.
Drugi dan izleta planinarimo na najviši vrh Čvrsnice, Pločno (2 228 m). Na vrhu se nalazi vojni objekt BiH, koji je ujedno prekrasan vidikovac na planinu Čvrsnicu ali također ostale okolne planine BiH. Nakon slobodnog vremena za ručak na najvišem vrhu Hercegovine, spuštamo se u podnožje Čvrsnice, Masnu Luku, odakle vlastitim prijevozom odlazimo natrag u Split.

 


Dinamički opis izleta:


Dan 1 – K2/3-T2 (11 km / +940 m / -240 m)

06:30polazak iz Splita vlastitim prijevozom
Vožnja iz Splita preko graničkog prijelaza Kamensko i Tomislav grada do Blidinja, odnosno Masne Luke. Grupni sastanak na parkingu ispred crkve gdje započinjemo planinarenje na Čvrsnicu.
09:00 početak planinarenja Masna Luka
Svi sudionici izleta trebaju biti spremni za planinarenje u 9 sati kod parkinga Masna Luka, odakle krećemo uzbrdicom prema vrhu Veliki Vilinac. Na putu do vrha radimo povremene pauze, uključujući veliku pauzu za piknik ručak (ručak iz ruksaka u vlastitom aranžmanu).
13:00 piknik ručak
Nakon pauze za ručak nastavljamo usponom na vrh Veliki Vilinac (2 116 m). Na vrh se uspinjemo travnatom padinom sa zapada. Dolaskom na vrh slijedi odmor, te uživanje na jednom od najljepših vidikovaca na Čvrsnici, odnosno na planinu Prenj. Nakon pauze na vrhu, spuštamo se do planinarskog doma Vilinac, gdje nas čekaju domaćini PSD Vilinac iz Jablanice.
16:30 Dom Vilinac
Ovisno o raspoloženju pojedinaca u grupi, moguće je nakon smještaja u Dom, prošetati 10 minuta do prekrasnog vidikovca na Divu Grabovicu. Navečer imamo organiziranu večeru u Domu, nakon čega slijedi večernje druženje i noćenje sukladno kućnom redu pl. doma Vilinac.
19:00 Večera i druženje

 

Dan 2 – K2/3-T2 (16 km / +550 m / -1 230 m)
8:00 Polazak na planinarsku turu
Ovisno prema vlastitim navikama i potrebama, buđenje i doručak je prema vlastitim željama. Grupa napušta pl. dom Vilinac u 8 h. Nema povratka u Dom. Planinarimo zajedno do raskrižja za Pločno i Masnu Luku. Ovdje je moguće ostaviti dio stvari pošto se vraćamo s vrha istim putem. Uspon na vrh Pločno vodi uskim strmim putem kroz povremeni mali sipar.
12:30 Pločno 2 228 m
Dolaskom na vrh imamo pauzu za piknik ručak kojeg sudionici izleta sami osiguravaju prema vlastitim željama i potrebama. Nakon pauze za druženje, uživanje u pogledu i ručak, spuštamo se istom planinarskom stazom do raskrižja gdje ovaj put nastavljamo u smjeru Masne Luke. Nakon kratkih povremenih pauza dolazimo do cilja planinarenja, odnosno mjesta gdje nas čekaju vlastita vozila kojim smo došli iz Splita.
17:30 Masna Luka – završetak planinarenja
Dolaskom u Masnu Luku službebno završavamo izlet. Ovisno prema veličini grupi i željama sudionika, odlazimo na zajedničko jelo, odnosno piće u obližnji restoran. Nakon spomenutog druženja, vlastitim prijevozom putujemo natrag za Split.
21:00 Predviđeni dolazak u Split


Važne informacije:
Prijave za izlet vrše se preko u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 17 – 21 sati i četvrtkom od 10-14 sati, ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
NAPOMENA: DRUŠTVO POČINJE SA RADOM 16.08.2023 NAKON LJETNE PAUZE
Dodatne informacije za izlet: u prostorijama Društva, e-mail društva ili preko glavnog vodiča izleta 095/900-8909 (Marko Kovač).
Kapacitet sudionika izleta: 25 sudionika i 2 vodiča izleta.
Oprema: Dobre planinarske cipele, ruksak za dvodnevno planinarenje, odjeća za dva dana boravka u planini, jakna za zaštitu od vjetra, hrana prema vlastitim potrebama (doručak, ručak, doručak ručak i energetske pločice), minimalno dvije litre vode za planinarenje, mobitel i ostala uobičajena planinarska oprema za dvodnevni planinarski društveni izlet.
Vodiči: Marko Kovač (095/900-8909) i Anđelko Kovačević
Prijevoz: Vlastiti prijevoz ili organizirani minibus (ovisno o broju prijavljenih za izlet).
Prehrana i piće: Organizirana je zajednička večera koju će nam spremiti domaćin u Domu (PSD Vilinac). Ostale obroke svaki sudionik treba osobno osigurati i nositi na dvodnevni izlet. U blizini pl. doma ima izvor pitke vode, a Dom ima razna pića (pivo, sok, kava i sl.) u ponudi. Prilikom prijave na izlet izjasnite se u vezi prehrambenih restrikcija, odnosno vrste prehrane (vegetarijanstvo, vegan, alergije i sl.).

Trajanje: ova planinarska tura uključuje minimalno 5 sati hodanja (ne računajući pauze) prvi dan, te 6-7 sati hoda drugi dan. Spomenuto vrijeme planinarenja je procjena a stvarno vrijeme ovisi o brzini kretanja cijele grupe planinara.

Tehnički opis planinarskog puta: Ovaj izlet uključuje hodanje po sljedećem terenu: makadamski put, šumska cesta, šumski put, krševiti teren, povremeni male površine sipara i zarasla označena planinarska staza. Cijeli izlet krećemo se po označenom planinarskom putu.
Odgovornost: Svi sudionici izleta borave na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa svih vodiča izleta. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Izlet je zahtjevnog obilježja zbog strmih uspona i visoke nadmorske visine koju je potrebno popesti, odnosno sići. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima prije i tijekom izleta.

 

VAŽNO ukoliko se prijavi više od 20 sudionika na izlet postoji mogućnost organizacije grupnog prijevoza (minibus). Dom Vilinac je opskrbljen preko leđa hvalevrijednih planinara iz PSD Vilinac.