Izlet na Prenj - vrh Lupoglav 09.07.2023.

PDFIspis

 prenj-01

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na izlet na planinu Prenj- vrh Lupoglav u nedjelju 09.07.2023. godine.

 

Okupljanje na parkingu u Šibenskoj ulici u Splitu u 02.50 sati, odakle se polazi na turu. Vrijeme polaska iz Splita 03.00 sati. Vrijeme dolaska u Mostarsku Bijelu 05.30 sati.
Sa magistralnog puta M17 koji vodi od Mostara prema Jablanici, na 20-tom kilometru, nalazi se Mostarska Bijela. Kada se prijeđe most preko spomenutog pritoka sa magistralnog puta treba skrenuti desno i makadamskim putem vozit 750 m do brane, gdje je moguće ostaviti vozilo i gdje je početna točka ovog izleta. Na navedenom mjestu okupljanja svi sudionici moraju biti najkasnije do 05.30 sati, kada se kreće sa planiranom turom.
Prvi dio puta vodi makadamskim putem do skretanja na planinarsku stazu za Lupoglav odakle se uspinje do napuštenog sela Grabovčići gdje se očekuje dolazak oko 07.30, te se radi kratka pauza, nastavlja se dalje prema Galića stanovima i planinarskom skloništu gdje je očekivani dolazak oko 10.30 sati, gdje se radi pauza za odmor. S usponom se nastavlja u 11.00 sati preko Barinog dola i spomen obilježja poginulim alpinistima, prema vrhu Lupoglav, gdje je očekivani dolazak u 14.00 sati. Povratak s vrha nazad u 14.30 sati.
Očekivani spust nazad u Mostarsku Bijelu 19.00 sati. Očekivani povratak u Split u kasnim večernjim satima.
Vremena su okvirna i mogu se prilagoditi prema brzini i kondiciji grupe.

 

NAPOMENA
VAŽNO: Ovo je intenzivan plan uspona i spuštanja u jednom danu, sa 20 kilometara dužine i oko 2000 m visinske razlike između najviše i najniže točke, te je kondicijski jako zahtjevna. Potrebno je biti dobro pripremljen fizički i imati iskustvo u planinarenju.
Preporučuje se nošenje dovoljno hrane i vode za cijeli dan (minimalno 6 litara vode i tekućine s elektrolitima) kao i odgovarajuće planinarske opreme (duge hlače).
Uvjeti na planini, kao što su vremenske prilike i stanje staza, mogu utjecati na dinamiku plana. Pratite lokalne vremenske prognoze i provjerite informacije prije polaska.
Sigurnost je najvažnija, stoga ako se osjećate umorno ili nespremno ne preporuča se sudjelovanje na izletu.

 

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Informacije i prijave: - u prostorijama Društva, na tel.: 021/394-365, mob.: 091 509 9541, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Potrebna oprema: udobne gojzerice, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, planinarski štapovi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće, mobitel
Glavni vodič: Miro Kurtović

 

Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2023 godinu.
Prisutni na izletu dužni su se pridržavati uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.