Otvorenje izložbe "SPLITSKI ALPINISTI NA NORVEŠKOM MOSORU"

PDFIspis

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-01

 

U ponedjeljak 12.06. u prostorijama udruge Prokultura – Kuća jezika i kulture Peristil powered by OTP banka d.d. je otvorena izložba kojom obilježavamo jednu važnu obljetnicu za naše planinarsko društvo, ali i grad Split koji je poznat po sportašima i njihovim uspjesima. Pa je tako prije 50. godina (točnije 9.6.1973.g.) sa Rive krenulo 8 Mosoraša na Prvu splitsku alpinističku ekspediciju. To su bili Boris Siriščević (1954.), Mario Ivanišević (1952.), Zoran Paniko (1948.), Ivo Kaliterna (1948.), Ivo Kaštelančić (1947.), Vinko Maroević (1947.), Josip Ganza (1945.) i kao vođa ekspedicije Nenad Čulić (1949.). Tijekom gotovo 2 mjeseca ispenjano je oko 40 smjerova, a najvažnije za spomenuti je osvajanje do tada neosvojenog vrha kojem su penjači dali ime „Mosor“. Ekspedicija je organizirana u okviru priprema za realizaciju ekspedicije na Noshaq (7490 m) u Hindukušu, a sve povodom tad nadolazeće proslave 100-te obljetnice planinarstva u Hrvatskoj i 50-te obljetnice HPD-a "Mosor“.

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-02

 

U predivnom prostoru na Peristilu na otvorenju su prisustvovali neki od sudionika ekspedicije, članovi njihovih obitelji, gradonačelnik g. Ivica Puljak, počasna konzulica Royal Norwegian Consulate – Konzulat Kraljevine Norveške gđa. Marina Šare Tudor, mnogobrojni članovi HPD-a Mosor i prijateljskih društava, te gosti. Nakon pozdravnog govora predsjednika HPD-a Mosor Ivice Sorića, te čitanja pisma Ive Kaštelančića, koji nažalost nije mogao doći zbog ozljede noge, kojeg je pročitala njegova kćerka Maja izložbu je svečano otvorio predsjednik HPS-a Darko Berljak.

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-03

 

Hvala svima koji su prisustvovali otvorenju, sudionicima ekspedicije koji su nam ustupili prekrasne fotografije te posudili dnevničke zapise i opremu korištenu tijekom ekspedicije, članovima Fotosekcije (pogotovo pročelnici Žani Hrkać i dopresjednici Sonji Nikolin) na organizaciji ove značajne izložbe, te gospođi dr.sc. Nansi Ivanišević koja nam je ustupila ovaj predivni prostor za održavanje izložbe.

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-04

 

Izložba traje do 23. lipnja, možete je pogledati svakog radnog dana od 10-13h, te 18-20h, a program događanja obuhvaća i projekciju dokumentarnog filma "Spitsbergen 1973" autora Ive Kaštelančića koja će se odviti u četvrtak 15.6., te razgovor sa učesnicima ekspedicije u ponedjeljak 19.6. čiji će moderator biti Jasen Boko. Oba događaja će se održati u prostorijama Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split na Peristilu s početkom u 20h, a ulaz je slobodan.

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-05

 

Dobrodošli!

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-06

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-07

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-08

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-09

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-10

 

splitski-alpinisti-na-norveskom-mosoru-11