„Vihoraški put“ Bijele i Samarske stijene 23.-25.06.2023.

PDFIspis

vihoraski-put-01

 

Pozivamo Vas da nam se za vikend od 23. do 25.06.2023.g. pridružite na izletu „Vihoraški put“ Bijele i Samarske stijene.

 

Dinamički plan izleta:


23.06.2023.
16:00h okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici
16:30h polazak prema Planinarskom domu “Bijele stijene” u Tuku
21:00h dolazak i smještaj po sobama

 

24.06.2023.
06:00h buđenje, doručak (tko želi doručkovati u domu cijena je =5 eur)
07:00h polazak prema Vihoraškom putu
OPIS VIHORAŠKOG PUTA (izvor web stranica planinarenje.hr)
Za vrijeme izgradnje nove kuće na Bijelim Stijenama, Milovan Dlouhy, istraživao je nikad opisani, direktni prolaz po grebenu do Samarskih Stijena. Po tragovima zvijeri u snijegu otkrio je put i označio zatesima sjekire. Želimir Kantura zamislio je markiranje “Vihoraškog puta”, kao doprinos 100. obljetnici planinarstva u Hrvatskoj. Prvi pokušaj samo je djelomično uspio, jer nije pronađen prolaz kroz “Ljusku”. Uz pomoć prvog trasera puta, označen je jedan od najljepših putova kroz krš Gorskog Kotara. Vihoraški put je bio početak obilježavanja i izgradnje objekata na Kapelskom planinarskom putu.
Često puta sjedeći na Bijelim stijenama, pogleda usmjerenog onamo prema Kvarneru, i nehotice pogled bi se zaustavljao na prelijepim vrhovima Samarskih stijena. Izgledalo je kao da su jedne drugima veoma blizu, a ipak, bile su prilično udaljene. Trebalo je najprije sići do Klanca kostura, a zatim po Begovoj stazi do 13-og km, pa onda opet gore do Ratkovog skloništa na Samarskim stijenama.
U takvim mislima i raspoloženju, veoma je toplo primljena zamisao da se spoje Bijele i Samarske stijene do tada nepoznatim putem. I tako je ideja rođena, njeni ideolozi i romantičarski zanesenjaci bili su Milovan Dlouhy i Želimir Kantura. Put je nazvan »Vihoraški put« i predan je javnosti u listopadu 1974. g. kao doprinos društva proslavi 100. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj („Naše planine“, 1975., br. 1 – 2, str. 47).
Bijele stijene su 4 km dugo gorsko bilo stijena jedinstvene ljepote, ispresijecanih šumom prašumskog tipa i malim zelenim udolinicama. Bijele i Samarske stijene su zaštićene kao strogi prirodni rezervat, a Vihoraški put je po mnogima najljepši planinarski put u Republici Hrvatskoj. Vihoraški put je zahtjevan, ali zanimljiv. Nema penjanja (osim malo u Ljusci-osigurano sajlom).
Uspon od Velikih vrata u početku vodi strmom planinarskom stazom kroz šumu, sa koje se još ne vide velike stijene, na kojem treba povremeno svladavati prepreke od srušenih stabala. Nedugo zatim, kada se dođe na Vihoraški put, pred planinarima se ukazuju strme, visoke, oštre stijene u svoj svojoj ljepoti. Od ove točke treba krenuti lijevo prema vrhu Bijelih stijena koji je ujedno i početak Vihoraškog puta, a malo poslije toga skretanja ukazuju se prepoznatljivi Prsti. Podno same vršne stijene započinje strm i zahtjevan uspon do vrha Bijelih stijena, koji je osiguran klinovima i sajlama. Nakon upijanja lijepog krajolika sa vrha Bijelih stijena (1335m n/v) s pogledom na Samarske stijene, Klek, Bjelolasicu.. slijedi spuštanje sa vršne stijene i nastavak planinarenja po Vihoraškom putu.
Planinarska staza je dosta zahtjevna, kamenita, sa čestim spuštanjima i uspinjanjima dok je cijelo vrijeme okružena visokim stijenama koje dodiruju nebo. Kada se prođe preko Zelene doline dolazi se do Ljuske koja je i najzahtjevniji dio Vihoraškog puta. Na ovom dijelu treba spremiti planinarske štapove jer slijedi penjanje i spuštanje kroz niz visokih usjeka osiguranim klinovima, sajlama i na jednom mjestu skalama, što iziskuje dosta opreza i spretnosti.
10:00h pauza cca 30 min
15:00h povratak prema planinarskom domu
17:00h kasniji ručak (tko želi, dva jela su u ponudi-grah s kobasicom po cijeni od 7,30 eur i gulaš s prilogom 8 eur, štrudla od višnje i jabuke po cijeni od 3 eur-plaća svatko za sebe)

 

25.06.2023.
09:00 spremanje stvari i polazak prema Splitu
Obilazak Park šume Golubinjak trajanje cca 2h
Ova kratka i srednje zahtjevna staza povest će vas na upoznavanje prirodnih zanimljivosti i krških fenomena. Šetnja započinje kod najimpozantnijeg stabla, divovske jele nazvane Kraljica šume čija se starost procjenjuje na više od 250 godina. Potom ćete proći pored Medvjeđeg brloga te stići u Amfiteatar, otvoreni prostor okružen visokim stijenama. Staza se potom kamenim stepenicama uspinje do Golubinje poluspilje te nastavlja kroz uski prolaz smješten na njenom dnu. Potom, vijugajući kroz kamene blokove i stasita stabla crnogorice, stižete do Paklenih vrata, zanimljivog otvora u stijeni. Šumskim puteljkom kroz kratko vrijeme dolazite i do Ledene špilje koja je ime dobila upravo po snijegu i ledu koji se u ljetnim mjesecima znao zadržati u njoj. Istom stazicom kojom ste došli vratite se do Paklenih vrata i nakon njih se spustite ravno do igrališta natrag do glavnog ugostiteljskog objekta.
12:00 polazak prema Splitu
18:00 očekivani dolazak u Split

 

Prehrana: hrana i piće u ponudi Doma ili iz ruksaka za one koji ne žele konzumirati hranu i piće u ponudi pl.doma Bijele stijene
Noćenje: u Domu, spavaone s krevetima na kat.
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, čeona lampa, kaciga, u dijelu Vihoraškog puta tkz.Ljuska zahtjeva pojas s ipsilonom za via feratte.
Prijevoz: autobusom
Težina: K2 – T3

 

Informacije i prijave : - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365 ili na e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Glavni vodič: Nikša Maričić
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.
Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina