Na današnji dan 1939...

PDFIspis

1932.kongres_planinaramalaDanas se navršavaju 73 godine od prerane smrti našeg predsjednika Umberta Giromette, osobe koja je svojim entuzijazmom zasigurno najzaslužnija za uspješan razvoj i napredak našeg Društva tih prvih godina svog postojanja.

 


 

Umberto_Girometta


Po povratku 1908. sa studija u Beču započinje službu profesora na splitskoj Realci, gdje odmah kreće s promidžbom ljepota okolnih planina među školarcima. S kolegom dr. Ramirom Bujasom 1911. na Velikoj realci osniva Jamarski odio, tj. učeničku špiljarsku sekciju, pa sustavnim predavanjima i stručnim ekskurzijama u njega uključuje sve veći broj učenika. Ta je sekcija pod njegovim vodstvom istražila veliki broj špilja i jama u Dalmaciji.

 

1932.kongres_planinara


1925. aktivno sudjeluje u osnivanju splitske podružnice Hrvatskog planinarskog društva koje dobiva ime "Mosor“. Postaje pročelnikom najaktivnije Izletne sekcije, a od 1927. je dopredsjednik HPD "Mosor“. Na trećoj godišnjoj skupštini Društva 30. ožujka 1928. postaje predsjednikom "Mosora“ i tu je dužnost s ogromnim uspjehom obavljao sve do svoje smrti 27. travnja 1939. Tijekom tih godina naš je "Mosor“ postao jednom od najbrojnijih podružnica HPD-a, izgrađen je velik broj planinarskih objekata na Mosoru, Vagnju, Cincaru, Kamešnici i Vidovoj gori, uređena je špilja Vranjača za posjete građanstva, a sve to vrijeme prof. Girometta je i dalje neumorno održavao predavanja kako planinarske, tako i znanstvene tematike, te je s enormnim poletom vodio veliki broj izleta i ekskurzija.


Hvala Ti profesore na svemu što si učinio za svoj voljeni "Mosor“!

 

Tekst: Denis Vranješ