Izlet kanjonom Prosika 19.03.2023.

PDFIspis

prosik

 

Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 19. ožujka 2023. pridružite na izletu od Dubaca do Zadvarja stazom koja će Vam oduzeti dah.


Dinamički plan izleta:


06:45h - okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici


07:00h - polazak prema Omišu


07:30h - 08:15h - kava u Omišu


08:15h – polazak prema Pisku


09:00h – polazak na turu
Sa ugibališta na Jadranskoj magistrali poviše Piska, staza nas laganim usponom kroz borovu šumu odvlači u smjeru istoka. Nakon 20-ak minuta laganog hoda izlazimo iz borove šume te nam se polako otvaraju vidici prema Makarskom primorju dok nam sa desne strane poglede privlači Brač. Nastavljajući laganim usponom po podzidanoj stazi koja je u povijesti spajala sva stara sela (Pisak, Marušići, Lokva Rogoznica..) sa Zadvarjem i dalje, otvaraju se pogledi na svakojake kamene galerije na prijevoju Dubci kao i na Vrulju koja je iz ove perspektive još ljepša.

 

10:30h – dolazak na Dubce
Dalje nastavljamo uskim asfaltnim putem koji vodi sa napuštenog vojnog objekta do raskršća na Dubcima. Nakon toga slijedi spust prema starom i napuštenom selu Škrabići. Na putu do Škrabića prolazimo pokraj ostataka gomila.


GOMILE
U dalmatinskom zaleđu te na obali i otocima, sačuvano je više tisuća kamenih gomila – TUMULA. Sve su kružnog oblika i različitih dimenzija, a tijekom brončanog i željeznog doba služile su kao grobnice prapovijesnog ( ilirskog ) stanovništva. U sredini gomile se u pravilu nalazi jedan grob sagrađen od kamenih ploča u kojem se nalazi pokojnik najčešće u zgrčenom položaju. Uz pokojnika se mogu naći keramičke posude, a katkad nakit ili oružje. Unutar jedne gomile može biti i više ukopa, a često su se kao mjesto za ukop koristile sve do srednjeg vijeka pa i kasnije.


11:15h dolazak u Škrabiće, marenda


12:00h nastavak izleta prema Zadvarju kroz Prosik


PROSIK
Prosik je šumoviti kanjon smješten između Dubaca i Gornjih Brela. Kroz prosik prolazi najkraći put s obale prema Zadvarju. Tijekom prapovijesti ovaj kanjon je bio svojevrsna granica između živih i svijeta mrtvih. Sva su utvrđena naselja smještena sa sjeverne strane Prosika, dok su sa njegove južne strane smještene grobnice, gomile (tumuli) prapovijesnog (ilirskog) stanovništva. U srednjem vijeku i tijekom ratova s Turcima, Prosik je bio vrlo opasno mjesto na putu prema Zadvarju jer je bio vrlo pogodan za organiziranje napada i pljački. Jedna takva nam je opisana sredinom 15. stoljeća kada su podanici hercega Stjepana Kosače odveli stoku primorskih kneževa Kačića s obale u unutrašnjost. Nesretni Kačići nisu se usudili spustiti u Prosik i proći njime u potjeri za pljačkašima.


13:30h dolazak u Zadvarje, utvrda Duare

Utvrda Duare, koja je ime vjerojatno dobila po svom položaju (vrata, dveri primorja i Cetine). U povijesnim izvorima prvi se put spominje 1408., kada se nalazila u posjedu bos. kralja i njemu odanih velikaša. Tijekom XV. st. utvrda je bila dograđivana, trokutastoj osnovi pridodane su dvije okrugle kule na kutovima, a njezina gradnja dovršena je nešto prije 1482., kada se u Poljičkom statutu spominje kao »grad«. Osvojivši to područje potkraj XV. st. Osmanlije su ojačali postojeću utvrdu, koja je nadzirala komunikacije prema Makarskom primorju, Omišu i Poljicima. U XVII. st. utvrda je stradala u čestim sukobima kršćanskih i osman. vojski, a oko 1653. zauzeli su ju Mlečani. Za Morejskoga rata Zadvarje je ponovno bilo poprištem više mletačko-osman. sukoba, a nakon konačnoga povlačenja Osmanlija s toga područja (1684) i utvrđivanja nove granice prema Osmanskomu Carstvu Zadvarjem je prolazila nova granična linija- Linea Grimani. Oslobođenjem Imotskoga 1717. i pomicanjem granice prema sjeveru izgubilo je stratešku važnost.


13:45h polazak prema crkvi sv. Ante, sagrađene davne 1774.godine te odlazak do vidikovca na slap Gubavice.

Slapovi Velika Gubavica (48m) i Mala Gubavica (7m), koji se uz silan šum i štropot ruše u svoje niže korito. Čovjeku naprosto zastane dah nad ovim prizorom divlje romantike. Nažalost najveći dio godine ovaj dio rijeke se nalazi na biološkom minimumu, zbog zadržavanja vode u akumulacijama. Kad su obilne kiše pa se pojavi višak vode u akumulacijskim jezerima, umjesto ova dva slapa stvara se niz od šest slapova.


Nakon svega odmorit ćemo u Zadvarju uz pivo, sok, kavu...


15:30h - dolazak u lokalnu konobu i zajednički ručak


17:00h - polazak prema Splitu


18:00h - dolazak u Split

 


Prehrana: ručak u lokalnoj konobi (opcionalno)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu i autobusu, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, čeona lampa…
Prijevoz: autobus
Težina: K1 (kondicijski lako) - T1 (tehnički nezahtjevno)
Glavni vodič: Raif Parduzi 098/ 902 5875
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a sa plaćenom članarinom za 2023 godinu. Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

Prijave za izleta: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom i srijedom od 17:00 h do 21:00 h, četvrtkom od 10:00 h do 14:00 h ili na telefon 021/ 394-365, ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 


Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300


Tehnička zahtjevnost:
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepin
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)