Opća planinarska škola

 

 

Mosoraška Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stiču ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom.Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke).

Gradivo mosoraške Opće planinarske škole podjeljeno je u dvije cjeline:

 

Teorijski dio - predavanja koja se održavaju tijekom tjedna uglavnom utorkom u 20,00 sati u prostorijama Društva - Sinovčićeva 2, uz projekcije iz hrvatskih i svjetskih planina i filmove sa planinarskom tematikom, te dogovore za izlete.

 

Praktični dio - vježbe koje se izvode na cjelodnevnim izletima tijekom vikenda na planinama u okolini Splita (Mosor, Kozjak, Omiška Dinara, Biokovo), na kojima se vježba: kretanje u planini, orijentacija, prva pomoć i spašavanje, upoznavanje sa speleološkim objektima, korištenje tehničke opreme, bivakiranje i na kraju završna dvodnevna vježba.

 

plan_skola_04

 

Dakle, u školu se mogu upisati svi planinari stariji od 15 godina. U cijenu škole uračunati su: literatura, zamka za vježbanje i organizacijski troškovi. Po završetku predavanja i vježbi, polaznici polažu ispit (provjera znanja) pred komisijom sastavljenom od predavača i voditelja Škole. Ispitu mogu pristupiti polaznici koji su nazočili barem 70 % vježbi i predavanja. Završenim polaznicima Škole uručuju se diplome-uvjerenja HPS o Općoj planinarskoj školi na prigodnom druženju i domjenku u prostorijama Društva.

 

plan_skola_03

 

Opća planinarska škola održavala se gotovo kontinuirano još od kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, a od 1993.g. održava se redovito jednom godišnje u trajanju od 8 tjedana. Od prije dvije godine Škola se redovito održava dva puta godišnje i to u proljetnom (veljača-travanj) i jesenskom (listopad-prosinac) terminu. Samo u posljednjih 20 godina školu je završilo preko 1500 planinara, uglavnom današnjih članova HPD "Mosor", ali i mnogih drugih društava iz Splita, Kaštela, Trogira, Sinja i Omiša. Mnogi od njih su nakon Opće planinarske škole završili i druge specijalističke planinarske škole i danas su nositelji aktivnosti u svojim društvima.

 

plan_skola_01

 

Mnogi članovi "Mosora" svojim su nesebičnim zalaganjem, volonterskim radom doprinijeli da ova Škola postane, ne samo redovita i tradicionalna, nego i da dostigne zavidan nivo znanja i stručnosti u izobrazbi i pripremanju budućih planinara.