8. Vikend LJAŠ Komornjak

PDFIspis

 komornjak-01

 

Nakon višetjednih predavanja, vježbanja i priprema došlo je vrijeme za naš prvi klasični smjer.
Napokon kreće ono radi čega smo tu. Naši instruktori su za tu prigodu izabrali smjerove u drevnoj Poljičkoj republici, Komornjaku. Po starom dobrom običaju prvo se nalazimo u „Baše“ za zagrijavanje uz kavu, a nakon toga krećemo put Naklica te šetnjom od nekih 10-ak minuta uz žubor obližnjeg potoka, stižemo na početak naših smjerova i alpinističkih karijera.


Pratnju će mi, u mom alpinističkom „krštenju“, raditi instruktorica Ana. Nakon kratkog ponavljanja izrade sidrišta, podjele i provjere opreme vrijeme je za pokret. Denis i ja izaberemo svatko svoje drvo za prvo sidrište te se nakon zajedničkog početka odvajamo u različitim smjerovima. Nakon druge dužine ćemo saznati da Denis uživa u cik cak načinu kretanja te ga u tome ne ometa ni ogromno trenje prilikom vuče užeta.


Kao da je i Komornjak sam bio upoznat da se radi o našem prvom usponu, odlučio nam je prirediti vatreno krštenje. Nakon dobrih vremenskih uvjeta u početku, negdje oko drugog sidrišta, nad nas se nadvijaju ne baš simpatični oblaci iz kojih kreću ispadati kapljice kiše pa čak i snježne pahuljice nošene sve jačom burom. Komunikacija postaje sve teža, a i prsti sve hladniji, ali uz naše instruktore nema prepreke koja je nesavladiva. Srećom padaline su bile kratkog vijeka, tako da smo do vrha došli iscrpljeni, ali suhi i ispunjeni. S obzirom na nemilosrdnu buru koja je derala na vrhu Komornjaka, ostali smo zakinuti za guštanje u marendi i ćakuli na vrhu nakon uspješnih uspona pa smo se odmah


uputili u toplinu pizzerie Ruky. Tamo smo i mi školarci i instruktori prepričali vlastite dojmove iz smjerova, nasmijali se nekim smiješnim, po život neopasnim greškicama, pojeli jednu od boljih pizza u Splitu i okolici te smo se sretni, umorni i izgrebani uputili svojim toplim domovima do sljedećeg uspona.


Tekst: Manuela Sovulj
Foro: AOM

 

komornjak-02

 

komornjak-03

 

komornjak-04

 

komornjak-05

 

komornjak-06

 

komornjak-07

 

komornjak-08

 

komornjak-09

 

komornjak-10

 

komornjak-11