Peti Vikend ljetne alpinističke škole

PDFIspis


alpinisticka-01

 

Kozjak nas je dočekao u punom rasponu boja. Jutarnje sunčeve zrake opiturale su ga u onu divnu nijansu zlatno bijele, koja se uzdiže na dubokom tamno-plavom nebu. Gazimo uzduž makije pune ljekovitog bilja, sa Vinkom i Milkom na čelu, uskoro oznojeni usprkos hladnome vjetru. Lagana šetnjica, ekipa se je „ufurala“ u ćakulu. Danas neće biti penjanja, vježbat ćemo sisteme na Piramidi. Čeka nas spuštanje, dizanje, spašavanje, dilfanje, Sv. Bernard, a možda i čvorologija sa zatvorenim očima. Znate onako, za svaki slučaj, ako nas ikad u budućnosti uhvati snježno sljepilo kao Stipu Božića u Himalaji.

 

alpinisticka-02

 

Dok se približavamo vježbalištu, Josip budi sjećanja na ispenjane smjerove. Primjećujem kako mu se pluča šire od navale adrenalina, i počnem maštati o svojim budućim usponima. Prvijenac M&M mi se smješi, a stasiti Bršljan, koji završava usponom u ogromnu špilju, zavodi svojim grebenom. Ali to su poslovi za neki drugi posjet.

 

alpinisticka-03


Na klupi pored Silvanovog svetilišta spuštamo ruksake i izvježbanim pokretom oblačimo penjačke pojaseve. Prva vježba je „dilfanje“, što zapravo znači, da se u stilu specijalaca iz američkih filmova, omotani užetom, između nogu, bokova i ramena, spuštamo niz stijenu. Slijedi niz demonstracija i vježbi osiguravanja sa polulađarcem i prusikom kao međuosiguranjem, pletenje pletenica, simuliranje padova i spuštanja palog penjača do najbliže litice. Nadam se, da će se nakon ovoga naši instruktori osjećati sigurnije kad ih budemo osiguravali na sljedećem izletu. Naravno ako uspijemo upamtiti sve te silne detalje. Dan je obasijan suncem i divnim pogledom na kaštelanski zaljev. Visim kao utega na bovanu dok me Nikša sa sv. Bernardom vuče prema gore i pritom gledam kako u podnožju Petra sa Milkom gušta na roza dekici. I danas su, kao na svakom izletu dosad, pasi najpopularniji članovi ekipe.

 

alpinisticka-04

 

Isprobavanje Bernardovog koloturnika za podizanje nam ispuni zadnji dio dana. Uoći zadnjeg pothvata je kao pokusni zečić odabran Marin, koji nam se opušteno smješka iza crnih naočala dok ga Petra, Jure i Ante svojom spretnošću i izvježbanim mišićima vuku put gore.

 

alpinisticka-05


Zalazak sunca u narančastim nijansama poprati naš spust do Parkirališta, dok opušteno čavrljamo i punimo trbuhe slatkim plodovima Maginje. Nakon lijepog dana u prirodi, dio ekipe če se nastaviti družiti uz pivo i utakmicu sa Kanadom. Sve u svemu, nedelja za pamćenje.

 

Tekst: Matea Črnko
Foto: AOM