Cetina: Gornja Ostrvica – Zakučac, Ilirskom rječnom stazom

PDFIspis

staza zakucacPozivamo vas da nam se u nedjelju 30. listopada 2022. pridružite na izletu "Ilirskom riječnom stazom" kanjonom Cetine između sela Ostrvice i Zakučca kod Omiša.

 

 

 

Dinamički plan izleta 30. listopada 2022., nedjelja

 

07:30 Polazak iz Splita s parkirališta u Šibenskoj ulici
Iz Splita krećemo preko Žrnovnice i Srinjina do Tugara, gdje ćemo popiti prvu jutarnju kavu.


08:15 – 09:00 Kava u Tugarima. Polazak prema Donjoj Ostrvici..

Ostrvica je malo poljičko selo sa šezdesetak dimova u zaseocima Krcatovići, Sičići, Kovačevići, Martići, Stanići i Radevenjići. Narodna predaja kaže da su se u njemu nastanili legendarni osnivači Poljica: Krešimir, Tješimir i Elem, sinovi kneza Miroslava.
Autobus će nas ostaviti u Donjoj Ostrvici, na parkingu ispred Svetog Nikole, ostrvičke župne crkve, sagrađene u 15. stoljeću. Na tom mjestu je i polazna točka naše staze.

 

09:30 -13:30 Obilazak „Ilirske riječne staze“ i „Tematske staze Sv Leopolda Mandića“

„Ilirska riječna staza“ („Ilirian River Trail“) je zapravo staza kojom su nekada ljudi iz Čišala, Ostrvice i Zvečanja sa svojim mazgama i tovarima dolazili u Omiš. Godinama je bila zapuštena i potpuno zarasla, ali su je prije nekoliko godina vrijedni omiški planinari ogromnim trudom očistili, uredili, postavili na njoj info-table i klupe za odmor. Staza većim dijelom vodi paralelno uz Cetinu, stotinjak metara iznad obale. Prvih sat hoda silazimo sa početne visine od oko 250 m na visinu od oko 100 m iznad korita Cetine. Dalje se put nastavlja sa malim promjenama visine.


Jedan dio stazekoji se u istočnim dijelu penje prema Gatima, uredili su omiški planinari i čuvari prirode kao poučnu kružnu ekološku stazu u dužini od 2,5 km. Na stazina je postavljeno desetak panoa sa opisom geomorfoloških osobina, biljnog i životinjskog svijeta kanjona Cetine, kao i kulturnih i povijesnih obilježja ovoga kraja. Za obilazak čitave staze staze potrebno je oko 3,5 sat hoda. Negdje na stazi (zavisno o vremenskim prilikama, najvjerovatnije na vidikovcu Biovo) napravit ćemo dužu pauzu tza ručak i odmor.

 

Cetina staza

 

13:30 Dolazak u Zakučac
Staza završava u selu Zakučac. Znamenitosti ovog mjesta su rodna kuća velikog hrvatskog pjesnika Jure Kaštelana (Zakučac, 1919 – Zagreb, 1990) i svetište Blaženog Leopolda Mandića (Herceg Novi, 1866 – Padova 1942), čija je porodica porijeklom iz Zakučca. Zadržat ćemo se malo u razgledavanju a zatim prošetati cestom dvadesetak minuta do Omiša. Proći ćemo ispod znamenitih tunela koji nigdje ne vode i polovice mosta koja je izgrađena između njih.


14:30 – Dolazak u Omiš.
Izlet završava tradicionalnim pivom Omišu, kraj Cetine.


15:15 – Povratak autobusom u Split.


Napomene vodiča:
Dužina puta je oko 11 km (3,5 sata hoda bez odmora), cijelo vrijeme se hoda relativno širokom, uređenom stazom bez većih i težih uspona. Stoga ovu turu možemo kondicijski i tehnički smatrati laganom, te je mogu je savladati svi planinari.
Lovci na dobre fotografije, napunite baterije. Na ovom izletu imati prilike pokazati svoje umijeće.


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorak i srijedu od 17 - 21 sati.
Oprema: Dobre cipele, odjeća prilamjerena vremenskoj prognozi, mobitel.
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.
Vodiči – Ivica Sorić 091 5099204.


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)