Prvi tjedan ljetne alpinističke škole 2022./2023.

PDFIspis

prvi-tjedan-1

 

Čikola 02.10.2022.

 

U kultnom Drniškom kafiću spajaju se stolovi i traži se stolica viška jer se okuplja posebna ekipa. Kao rijeka počinju pristizati predavači, asistenti, učenici i u tren oka za stolom nas ima 15-tak. Šturo smo izminili par riči, razbudili se, marendali i uputili prema kanjonu Čikole.

 

prvi-tjedan-2

 

Odmah smo po dolasku na parking znali da će nas more ljudi dočekat na penjalištu, ali uspili smo nać svoju malo oazu mira, pod nekim stablom, lipo u hladu izolirani od ostalih. Uzbuđeni zbog početka vadimo konope i započinje čvorologija. Lipo smo mi to učili i vezivali, potom je uslijedilo predavanje o opremi i materijalima. E onda kreće prava stvar- primjena teorije u praksi. Jedna polaznica je SAMOSTALNO POSTAVLJALA KOMPLETE dok ju je druga OSIGURAVALA. Glavom su mi prolazile misli tipa: " Kud ćeš na me, ajme, život mi je drag" i sve to pomišano s adrenalinom.. ali uz budno oko instruktora uspile smo mi to sve lipo uspet, osigurat, iako mi se za prvi uspon u školi to činilo onako više ka da smo na ispitu nego na početku škole.

 

prvi-tjedan-3 

 

Dobro je sve, sunce je pržilo i odlučili smo malo zajedno zamezit i kako to biva nakon ručka koncentracija pada, ali nema stajanja jer moramo učit dalje. Na tlu smo se učili privezivat te smo morale teoriju primijenit u praksi na visini od, neman pojma 10 metara?, šta mi se činilo ka 50 s obzirom da sam znala da će me gore držat " pupak", ma koji pupak, dajte nam tlo pod nogama za prvu, ali izgleda da bolje učimo kad nas bace u vatru ili ti ga u ovom slučaju u visinu. Malo po malo dan se odužija, skupilo se tu poprilično informacija, rekla bi i previše za nas koje nismo prije penjale (ili smo popele koji smjer uz asistenciju) dok je za Jelenu to bilo baš lipo ponavljanje... I tako dan se bliži kraju, kupimo opremu i vraćamo se u kultni kafić s početka priče kako bismo sabrali i razminili dojmove.

 

prvi-tjedan-4 

 

Predavači govore da smo bile iznad prosjeka, a mi govorimo da su nas bombardirali s previše informacija. Pozdravljamo se s ekipom, sidamo u auto i pićimo za Split. U vožnji rezimiramo dan, smijemo se, skoro pa i plačemo i provlači se jedno pitanje...

 

prvi-tjedan-5

 

Tekst: Nikolina Ivišić

Fotografije: AO Mosor