Otvorenje naše planinarske kuće na Vidovoj gori

PDFIspis

vidova gora-prije-ww2

 

Na današnji je dan 1936. g. svečano otvorena naša planinarska kuća na Vidovoj gori.

 

Izgradnja trećeg planinarskog objekta HPD "Mosor" (nakon otvaranja pl. doma na Mosoru 1931. i pl. skloništa na Kamešnici 1934. g.) započela je u travnju 1935. godine, kada je dogovorena izgradnja planinarske kuće na Vidovoj gori na otoku Braču i započeto prikupljanje velikih financijskih sredstava među članovima i simpatizerima HPD-a "Mosor". Lokacija za izgradnju kuću je odabrana na samom vrhu Vidove gore, nad strmom provalijom iznad Bol s kojeg se pruža predivan pogled na mjesto Bol, otok Hvar i sve srednjodalmatinske otoke, a za lijepog i burnog vremena vidi se sve do Apenina s druge strane Jadrana.

 

Planinarska kuća na Vidovoj gori otvorena je 18. listopada 1936. godine.

 

Po završetku 2. svjetskog rata krenulo se u obnovu naših srušenih i oštećenih planinarskih objekata. Prioritet je bila obnova planinarskog doma na Ljuvaču koji je bio oštećen, pa tako i "lakše" obnovljiv, dok je pl. kuća na Vidovoj gori bila srušena, pa su bila potrebna i veća sredstva u obnovi. Stoga su radovi na obnovi porušene planinarske kuće potrajali do 1955., kad je objekt napokon opet postao otvoren za sve planinare. Nažalost, već je iduće godine pokraden inventar i kuća devastirana, pa se opremanje i uređenje protezalo sve do 1960. godine kada je napokon opet stavljena u punu funkciju.

 

Planinarska kuća na Vidovoj gori dobila je 1967. godine naziv Branko Lukšić po našem vrhunskom alpinistu porijeklom s Brača koji je 11. svibnja 1958. u navezu sa Zvonimirom Lidenbachom smrtno je stradao na svom 130. usponu na Kleku.

Skupština općine Brač je 1972. godine samovoljnom odlukom kuću srušila, a u nedostatku financijskih sredstava Društvo nije poduzimalo pravnu zaštitu do prije deset godina kad je tadašnji Upravni odbor HPD-a "Mosor" zatražio od vlasnika ugostiteljskog objekta sagrađenog na mjestu nekadašnje pl. kuće da napusti naš posjed. Starije generacije Mosoraša su uložile enorman trud, ali i osobna financijska sredstva da bi se olako odrekli dote koju su nam ostavili u naslijeđe. Njima na ponos, opet ćemo zajedničkim snagama sagraditi planinarsku kuću na Vidovoj gori!


Denis Vranješ - Vinci