Visokogorska škola u Hercegovačkim Alpama

PDFIspis

prenj-01

 

Četvrta terenska vježba visokogorske škole je bila rezervirana za Prenj, kažu najatraktivnija i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Iako je Prenj tu i tamo bio tema mojih kolega planinara, to sam tek pročitala kad sam sišla s nje. Čitati nisam ni trebala s obzirom da je Prenj pokazao svu svoju ljepotu i raskoš na dlanu.

 

prenj-02

 

3 sata sna i alarm u 3:15 ujutro uz vječito pitanje „Šta ovo meni treba?“ nisu me dali smesti. Kupim kolegicu i jurimo za Split di se prekrcajemo za dalje. Lagana vožnja uz pauzu kod pekare Putnik gdje srećemo dio ekipe. Svi s pitom i jogurtom u rukama, punih usta i s osmjehom na licu. Nastavljamo dalje te se ponovo nalazimo u Konjicu gdje zaposjedamo restoran Han. Misleći da se u Bosni može sve, bez razmišljanja spajamo stolove čime izazivamo negodovanje konobara uz poruku „Ne može to tako.“ Aute ostavljamo u blizini te se okupljamo oko naših džipova privlačeći pažnju sa šarenim i jarkim bojama noseći refužo razne torbe, ruksake, kese, spizu, kacige, gojze, skije, štapove. Pošto stvari nije falilo, ostali smo bez jednog mjesta u gepeku na koje je naš vozač računao. Ni smijeha nije falilo dok su se Rajko i Tea na prednjem sjedalu borili za komad sjedala. Malo na mjenjaču, malo na sjedalu, malo na naslonu, jedna ruka straga jedna sprida, jedna oko vozača, jedna noga ispružena, druga savijena i tako nakon 45 minuta vožnje, nekom udobne a nekom malo manje, došli smo do doma Rapte na 1406 m visine, daleko od civilizacije. Za subotu su bile isplanirane vježbe izrade sistema za izvlačenje iz ledenjačkih pukotina, nosila od užeta, absajl na snijegu i ledu te izrada ledenjačke naveze čime smo i započeli. Sunce bez ijednog oblaka otklonilo je jednu brigu te smo mogli opušteno slušati upute kako se navezuju prvi i zadnji član naveze te oni između. Ovaj put u navezi je bilo 5 članova. Prikačili smo se i krenili. Sasvim neka nova dimenzija hoda. I tako smo koračali pokušavajući uhvatit ritam do mjesta gdje smo iscenirali pad prvog člana u pukotinu. Primjenom dosadašnjeg znanja pokušali smo ga „spasiti“ no bez pomoći Vinčija, ne znam dali bi preživija J Uslijedile su ostale vježbe pa je bilo tu opet kopanja,baratanja karabinerima, osmicama, šesticama, lađarcima i ostalim čvorovima u raznim kombinacijama. Lopata,iako nam već ide na živce, opet se pokazala korisna i to kod izrade sidrišta a saznali smo da uže može poslužiti i kao nosilo. Druga ekipa koju su činili neškolarci, pod vodstvom Rajka, odšetali su na vrh Štit i zasigurno guštali Povlačenjem zadnjih zraka sunca povukli smo se i mi u naš dom gdje nas je čekala večera o kojoj bi se dalo raspravljati. Nakon tog se popila koja čašica te smo se zasladili tortom povodom Vinčijevog rođendana.

 

prenj-03

 

Nedjelja, dan kakav se sanja…jutarnji pogled kroz prozor odmah mami osmjeh na lice. Dereze na noge, cepin u ruci i mozak na pašu. Ovaj put smo ostavili akcesoare u domu i samo guštali. Laganim korakom kroz klekovinu stižemo na greben odakle se pruža pogled na vrhove Otiš i Zelenu Glavu koji se onako moćno uzdižu i izazivaju strahopoštovanje, pogled biži i na vrh Lupoglava i sve ostale koji se nižu jedan do drugog. Negdi u daljini s nama je i naše Biokovo dok su s druge strane Bjelašnica, Čvrsnica, Velež, Visočica i Maglić. Rekli bi „svjetski a naše“. Uz sve to sunce prži a vitar odmara pa se pitamo može li uopće lipše. Poprilično lagan uspon na Veliku Kapu (2004m) neki su začinili skijama i uživali u svom brzom spustu dok smo mi ostali zamezili na vrhu te se naslikavali u svim pozama i s noge na nogu upijali tu lipotu jer ko zna kad će se ponoviti ovakva čarolija. Svi pod dojmom spuštamo se u Konjic di završavamo ovu turu, kako drugačije nego spizom, mrtvi umorni ali ispunjeni jer sam sigurna da je Prenj našao svoje mjesto u našim srcima.

 

prenj-05

 

prenj-06

 

prenj-07

 

prenj-08

 

prenj-09

 

prenj-10

 

prenj-11

 

prenj-12

 

prenj-13

 

prenj-15

 

prenj-16

 

prenj-17

 

prenj-18

 

prenj-19

 

prenj-20

 

prenj-21

 

prenj-22

 

prenj-23

 

prenj-24

 

prenj-25

 

Mia Ercegović