Višić Frane (1939. - 2021.)

PDFIspis

visic-franeNapustio nas je naš dugogodišnji član Frane Višić.


Rođen je u Šibeniku 20. rujna 1939 g.


Dugo godina radio je kao vozač u centru Juraj Bonači u Splitu razvozeći djecu s posebnim potrebama.


Član je PK Split od 1970 – 1994 g. Aktivno je planinario po planinama Dalmacije (Kozjak, Mosor, Biokovo) gdje je dao doprinos na trasiranju i markiranju obilaznice Planinarski put Dalmacija-PPD. Zatim po Velebitu i planinama BiH, te po planinama u Sloveniji (malo mu je nedostajalo da završi Slovensku planinarsku obilaznicu).


Sudjelovao je 1976. u visokogorskom pohodu na Mont Blanc gdje zbog nevremena dolazi do skloništa Vallot (4369 m). Kao vozač autobusa mnogo puta stavljao se na raspolaganje planinarima i prevozio ih autobusom ili kombijem. Član je HPD Mosor od 1994 godine. Redoviti je bio posjetitelj planinarskog doma „Umberto Girometta“ na Mosoru. Kako bi bio što bliže voljenoj planini, kupio je kuću i neko vrijeme živio u Sitno Gornje. Planinarima i posjetiteljima planinarskog doma na Mosoru ostati će u sjećanju kao planinar s gitarom u ruci uvijek spreman za pjesmu i vedrog raspoloženja. Brojne planinarske zabave i manifestacije nisu mogle proći bez njegovog sudjelovanja i uvijek je bio spreman odazvati se.


Član Stanice planinarskih vodiča Split postaje 1977. godine kada je pohađao i završio tečaj za vodiče na Vošcu-Biokovo. Imao je status i značku Vodič ljetnih pohoda. Vodio je uspješno veći broj planinarskih izleta.


Za svoje djelovanje u HPD Mosor dobio je 2002 g. Društveno priznanje, a Hrvatski planinarski savez ga je 2005 g. odlikovao Brončanim znakom, te 2020 g. Srebrnim znakom HPS-a.
Napustio nas je 12. svibnja ove godine. Našeg Franu zadržat ćemo u vjećnoj uspomeni.