Mosoraši i prijatelji pošumljavali Mosor

PDFIspis

Proteklog su vikenda u blizini planinarskog doma "Umberto Girometta" održani tradicionalni “Šumski dani”, najstarija društvena manifestacija našeg HPD Mosor koja je prvi puta organizirana sad već davne 1927.g. i zahvaljujući kojoj danas uživamo u hladovini i mirisima šume crnog dalmatinskog bora uokolo Doma. Naime, već je na prvom sastanku po osnivanju Društva 4. prosinca 1925. tadašnji predsjednik "Mosora" dr. Ante Ercegović istaknuo "da zadaća Mosora neće biti to da samo pošumljuje naše goleti nego da i širi propagandu u narodu o važnosti i koristi pošumljavanja i da živo utječe na nadležne faktore da oni to svim sredstvima rade i podupiru." Pošumljavalo se u suradnji sa splitskom šumarijom na prostoru Ljuvača, uokolo pl. doma, na prostoru oko špilje Vranjače u Kotlenicama, na Užinskoj kosi poviše Žrnovnice, ali i na Vidovoj gori na Braču itd. Stare fotografije planinarskog doma vjerni su svjedoci ljutog krša koji je tad vladao Ljuvačem, ali zahvaljujući vrijednim mosoraškim rukama koje su neumorno desetljećima sadile sadnice crnog dalmatinskog bora, ali i vrbe i jablana, Ljuvač je postao prava mosorska zelena oaza. Nažalost, požar koji je prije dvije godine ugrozio i sam naš planinarski dom, ostavio je strašne posljedice na veliki dio te šume, pa sad intenziviramo aktivnosti kako bi vratili, a s vremenom i povećali površinu Mosora pod šumom.


Nositelji današnjih Šumskih dana su od 2014. g. članovi naše sekcije "Prirodoslovci" koja djeluju pri splitskoj Prirodoslovno-tehničkoj školi, ali su na svim akcijama kao i uvijek dobrodošli svi članovi Društva, ali naravno i ostali zaljubljenici u Mosor.


Ove je godine 70-ak volontera članova i prijatelja Društva, međuostalim i naše drage prijateljice planinarke iz Sarajeva, tijekom dva dana sadilo 200-tinjak sadnica crnog dalmatinskog bora koje su nam donirale Hrvatske šume (hvala našem šumskom revirniku i Mosorašu Ivanu Vidosavljeviću!), te cca. 2 kg žirova hrasta crnike i medunca. Posađene su brojne voćke, pokošena je trava i drača na livadi, očišćen potok, a Roko i Maja su izradili dvije kućice za ptice. O sadnicama će brigu preuzeti dežurni planinari na Domu koji će ih redovito zalijevati u nadi da će jednog dana i buduće generacije planinara uživati u zelenoj oazi našeg Ljuvača.

 

Naš dragi prijatelj Frane Topić nas je i ovog puta obradovao slasnim zajedničkim ručkom nakon napornog rada po iznimno toplom vremenu za ovo doba godine. Samo da steknete dojam koliko je bilo toplo, u subotu je u 21 sat pred Domom izmjerena temperature od čak 19°C, a nedjelju ujutro pred nastavak radova u 6 sati nevjerojatnih 17°C. Rekao bi legendarni Milan Sijerković: “Kakvo vrijeme Uršula donese, takvo jesen (a i zima) ponese”, na zadovoljstvo naših sadnica kojima bi godilo da ih preskoči mraz dok su još uvijek u “pelenama”.


Datum manifestacije je inače ove godine odabran prema terminu Kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj, pružajući na taj način potporu toj hvalevrijednoj građanskoj inicijativi.


Još se jednom pokazalo da je ljubav prema našem Mosoru veća i od planinarenja, pa se i ovim putem zahvaljujemo svi volonterima koji su se odazvali na akciju, a nastavak radova zakazujemo već za mjesec dana. Tog vikenda od 23. do 24. studenog nastavljamo s uređenjem okoliša planinarskog doma “Umberto Girometta”, a naći će se posla i unutar samog Doma.

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

šumski dani

 

Tekst: Denis Vranješ

Fotografije: svatko pomalo