Kozjački Satarluk 2019

PDFIspis

satarluk

 

Treće izdanje utrke Kozjački Satarluk održat će se 28.rujna. 2019 godine.

Što Vas očekuje ove godine?
Mnogo iznenađenja o kojima ne smijemo pričati jer to više ne bi bila.
Ipak moramo reći par detalja:

 • Staze ne mijenjamo, ostaju iste.
  Najčešći kompliment koji dobijemo od natjecatelja u cilju je da ime utrke odgovara stazama.
  Ipak to govorite sa smješkom na licu što nam je osnovna motivacija u organizaciji ovakvog događaja.
 • Ove godine pratimo hoće li biti novog rekorda staze i to posebno nagrađujemo.
 • Satarluk je posljednja utrka Dalmatinske trail lige, stoga nam je pripala čast podjele nagrada najuspješnijima u ligi pa pišite dupla fešta.

 

plakat

 

Ukoliko se pitate zašto doći, mi ćemo Vam objasniti što je nas privuklo u organiziranju utrke baš na Kozjaku. Kozjak, koji je neposredno u našoj okolici, dugo nije imao ni jednu utrku.


Možda je razlog što s najvišim vrhom od 779 metara ne predstavlja u planinarskom svijetu veliki izazov, ali Kozjak se ne smije podcijeniti. Baš prvi Mosorov izlet 1925. vodio je na Kozjak. Naziv brda proizlazi iz mnoštva koza koje su živjele na tom području, kojima krš nije predstavljao nikakav problem. Kozjak pruža raznolikost od kamenih dijelova grebena, oštrih poput noževa, do zemljanih uspona u hladu i travnatih površina. Greben Kozjaka iz daleka izgleda poput greda, ali kada se nađete na njemu, brzo postanete svjesni da se ne radi o ni malo pitomom terenu. Pogled s grebena je nagrada svakom trkaču ili planinaru koji se nađe na njemu, otkriva Split s cijelom okolicom i otocima. Kozjak skriva mnoštvo crkvica i povijesnih lokaliteta, što svjedoči da je brdo oduvijek privlačilo pažnju stanovništva.


Prvi trening našeg odsjeka je također bio na Kozjaku, a s vremenom smo sve češće boravili na njemu, jer nam je baš prirastao srcu.

 

satarl 1

 

satarl 2

 

STAZE


Mala staza namijenjena je šetačima, planinarima, rekreativcima i svima onima koji uživaju ili bi se željeli okušati u planinarenju i kretanju po planinskom terenu tipičnom za ovi kraj. Orijentacija je jednostavna, staza je jednosmjerna i cijela označena oznakama organizatora.

 

Sami start je unutar tvrđave Klis gdje se nakon hica iz kubure kreće stazom koja prolazi kroz Klis, te nakon laganog terena koji prođe u zagrijavanju, slijedi lagani spust do Gornjih Rupotina. Od tud se kreće na duži uspon do vrha Sv. Jure, gdje se pruža jedan od ljepših pogleda na Split, otoke i širu okolicu. Samim tim nije čudo da je crkva Sv. Jurja po kojoj se vrh i zove, izgrađena na ostatcima prapovijesne gradine, a lokalitet je bogato arheološko nalazište. Pored crkve sudionici će imati na raspolaganju okrepu od pića i voća. Slijedi blagi spust križnim putem do prijevoja Blaca, nakon kojeg staza nastavlja pod impozantnom Bobanovom gredom sa čijih se terasa konstantno pružaju predivni vidici na Klis, Solin i Split. Kroz gredu se staza postepeno penje na greben, te slijedi kratka dionica karakterističnog planinskog terena za ovo područje – škrape. Na kraju te kraće tehnički zahtjevnije dionice dolazi se do ostataka gradine iz doba starih Ilira, čiji južni zid prkosi vremenu još i dan danas. To je ujedno i zadnja kontrolna točka, odakle se laganom stazicom spušta nazad u Klis, te u cilj unutar Kliške tvrđave. Staza je duga 10km i sadrži 550m kumulativnog uspona. Laganom šetnjom uz odmore cijela staze se prođe za 3-4 sata.

 

Srednja i Velika staza namijenjene su iskusnim natjecateljima i rekreativcima. Srednja staza prolazi uzdužno cijeli Kozjak, dok Velika staza uz Kozjak prolazi i preko planine Opor u Trogirskom zaleđu. Obje staze prolaze najatraktivnijim dijelovima Kozjaka gdje se izmjenjuju razni tereni od tehnički zahtjevnih staza krškog terena, golih travnatih trčljivih dionica, do staza kroz šume poznate Kozjačke česmine i maginje. Staza s grebena je zahtjevna, jednosmjerna i označena planinarskim markacijama, oznakama organizatora, te strelicama na križanjima. Gotovo svi dijelovi staze su pristupačni za brzu reakciju u slučaju nezgode. Srednja staza je duga 25km i sadrži 1200m kumulativnog uspona. Velika staza duga je 34km i sadrži 1700m kumulativnog uspona.

 

satarl 3

 

Cilj svih kategorija je unutar zidina Kliške tvrđave gdje će se servirati topli obrok i piće uz glazbu u tom nesvakidašnjem ambijentu. Dodjela nagrada održat će se za malu kategoriju u 14h, dok će se dodjela za Srednju i Veliku kategoriju održati pola sata nakon što svi trećeplasirani prođu kroz cilj.

 

sat

 

Svaki prijavljeni natjecatelj će nakon registrirane uplate kotizacije dobiti putem emaila kartu staze za prijavljenu kategoriju, detaljan opis te GPS trag.

 

Djeca od 12 do 14 godina mogu sudjelovati samo na maloj stazi ali isključivo u pratnji roditelja ili staratelja te uz njihovu potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 14 do 16 godina mogu samostalno sudjelovati samo na maloj stazi, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 14 do 16 godina mogu sudjelovati na srednjoj stazi, ali isključivo u pratnji roditelja ili staratelja te uz njihovu potpisanu dozvolu za nastup.
Djeca od 16 do 18 godina mogu sudjelovati samostalno na srednjoj stazi, ali moraju imati od roditelja ili staratelja potpisanu dozvolu za nastup.
Na velikoj stazi mogu sudjelovati samo punoljetne osobe.

 

 

OBAVEZNA OPREMA:

 • mobitel
 • karta utrke, natjecateljski karton i uputstva (osigurani od strane organizatora na dan natjecanja)
 • min. 1L vode
 • osobna iskaznica
 • čeona svjetiljka (za srednju i veliku kategoriju)

 

PREPORUČENA OPREMA OD STRANE ORGANIZATORA

 • astro folija
 • osobna prva pomoć
 • zviždaljka
 • zaštita protiv kiše (jednokratna kabanica, sklopivi kišobran, nepromočiva jakna)
 • suha odjeća

 

 

NAPOMENA
Svaki Natjecatelj svojom prijavom izravno je suglasan da će se na utrci natjecati na vlastitu odgovornost i da je upoznat sa svim pravilima utrke, a kojih će se pridržavati radi svoje osobne sigurnosti, sigurnosti ostalih natjecatelja i Organizatora, te da je upoznat s mogućim rizicima koje natjecanje sadrži.


Pravila utrke, a ujedno i Dalmatinske trail lige dostupna su na linku.

 

vlak

 

stecci

 

kec

 

finish

 

pobjednice

 

festa

 

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00