Izlet na Zimomor (1.920 m/nv), Crvanj - BiH

PDFIspis

Zimomor 01Posljednji izlet školske sekcije "Prirodoslovci" u ovoj školskoj godini je na Crvanj u Bosni i Hercegovini s usponom na njegov najviši vrh - Zimomor (1.920 m/nv), kamo idemo zajedno s Izletničkom sekcijom HPD "Mosor". Prijave su u tijeku kod nastavnica Zrinke i Tine.

 


Dinamički plan izleta:


Crvanj se osamljeno izdiže na prostoru sjeveroistočne Hercegovine i sa svih je strana odsječen od susjednih planinskih lanaca, što je vjerojatan razlog nažalost rijetkih posjeta planinara ovoj uistinu lijepoj planini. Svojom sjevernom stranom Crvanj je omeđen Neretvom, sa zapada i jugozapada Nevesinjskim poljem, a s istoka prostranom visoravni izuzetne ljepote Morine.

 

Crvanj 18


05:45 – okupljanje autobusa s parkirališta u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)
06:00 – polazak prema Borovčićima (BiH)


Početak uspona na planinu Crvanj, tj. na njegov najviši vrh Zimomor predviđen je iz sela Borovčići. Na putu nas čeka prelazak bosansko – hercegovačke granice pa provjerite imate li ispravne osobne iskaznice, a naoružajte se i strpljenjem ukoliko budemo morali malo pričekati na prelazak granice. Na putu do Borovčića prolazimo kroz Čapljinu. Nedaleko od Čapljine nalazi se dobro očuvan, tj. renoviran spomenih kulturne i povijesne baštine ovoga kraja – Počitelj.


U Počitelju ćemo stati na kavu prije nego nastavimo put do Borovčića.

 

Crvanj 01


10:00 – dolazak u Borovčiće i početak ture


Polazište uspona je selo Borovčići koje se nalazi na 970 mnv, a 20 km sjeverno od Nevesinja lokalnim asfaltnim putem. Makadamskim putem trase prolazi se kroz selo Prkoviće, a zatim krećemo istočno travnatom padinom do vrha Kosjerovo 1429 m/nv. Od tog vrha trasa kreće južno i prolazi kroz bukovu šumu. Pred područjem ispred vrela „Močila“ nudi se izbor od 3 strme padine sličnog nagib za završni uspon na Zimomor.

 

Crvanj 05

 

Crvanj 10

 

 

13:30 – dolazak na vrh Zimomor (1920 mnv)


Ostali značajniji vrhovi Crvnja su Previja (1.856 mnv), Veliki Gradac (1.850 mnv) i Ledenica (1.827 mnv).
Pogled sa Zimomora otkriva raznolikost hercegovačkog krajolika. Na jugozapadu se nalazi Velež, na sjeverozapadu Prenj, na sjeveru se vide Visočica i Treskavica, a prema istoku se prostire visoravan Morine, koju nazivaju „Hercegovačkim Tibetom“ zbog specifičnog krajobraza. Preko visoravni Morine dalje se pruža pogled na Leliju i Zelengoru, pa sve do Maglića, Volujaka i Bioča.

 

Crvanj 17


14:00 – silazak s vrha

 

Crvanj 19


17:00 – dolazak do autobusa i vožnja prema Počitelju


18:30 – dolazak u Počitelj, pauza za obilazak gradića ili večeru


Počitelj je maleni gradić smješten 3 km sjeverno od Čapljine. Na visokim liticama iznad Neretve već se iz daljine vide srednjovijekovne obrambene utvrde, a ispod njih se smjestilo maleno naselje.
Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. Godine i to kao sjedište župe, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Prvo je imao mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.
U svrhu obrane od osvajanja Turaka, Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno sa lokalnim plemstvom utvrđuje Počitelj. Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika koje je između ostalog financirala i izgradnju mosta preko rijeke Neretve. Turci osvajaju Počitelj 1471.,a mletačkim osvajanjem Gabele 1694. preuzima ulogu pograničnog centra koju je do tada imala Gabela. Ovu ulogu zadržao je do 19.st.
Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO listu kulturne baštine.

 

Crvanj 04

 

20:00 – povratak prema Splitu


22:30 – dolazak u Split


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do22h, te petkom od 10 - 14h
Prijevoz: autobusom
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka); moguće večerati u Počitelju
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, baterijska lampa.
Težina: K2 – T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič – Denis Vranješ 091/957-2379


ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE, OBAVEZNO SA SOBOM PONIJETI VALJANU OSOBNU ISKAZNICU ILI PUTOVNICU!


Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300


Tehnička zahtjevnost:


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)