Put Malog Princa - Crnopac - Velebit

PDFIspis

crnopac thU nedjelju 12. svibnja 2019. za „Prirodoslovce“, članove naše školske sekcije koja djeluje pri splitskoj Prirodoslovno-tehničkoj školi organiziramo izlet u jedan od najljepših kutaka naših planina – na Put Malog princa na velebitskom Crnopcu. Izletu se mogu pridružiti svi članovi HPD „Mosor“.

 


Crnopac je najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. Iznimno krševit teren pun dubokih ponikava i strmih litica, pravi labirint ponora i bijelih vapnenačkih kukova. Glavni hrbat pretežno je travnat, dok su u njegovu podnožju kukovi s obilježjima ljutoga krša. U području Crnopca ima mnogo špilja i jama, a među nima i najdulji jamski sustav u Hrvatskoj, Kita Gaćešina – Draženova puhaljka (trenutačne duljine 37,4 kilometra i dubine 737 m).


Dinamički plan izleta:


07:00 polazak autobusa s parkirališta u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)


10:00 dolazak do Prezida (757 m/nv) i početak uspona planinarskom stazom kroz bukovu šumu do planinarskog skloništa „Crnopac“ koje poznamo i po nazivu „Koliba Tatekove družine“ (sklonište je sagradio poznati zadarski planinar Slavko Tomerlin – Tatek)


12:00 dolazak do planinarskog skloništa „Crnopac“ (1.137 m/nv) i pauza za marendu


13:00 polazak na Put Malog princa koji obiluje čudnovatim i posebnim kamenim tvorevinama, a kojima su dodijeljena imena: Dvori, Konoba, Dvorska vrata, Niska vrata, Zdenkova jama, Šušnjevac, Slipi klanac, Podkuk, Papratnjak, Tisni klanac, Krivi klanac, Tonkina vrata, Stankina vrata, Kičma te na kraju Nebeska vrata.

 

crnopac 1


Ova poučna staza spada među zahtjevnije penjačke staze, iako u promjeru ima samo 600 m te nije potrebno više od 3-4 sata za obilazak. Staza je osigurana klinovima, sajlama i ljestvama, a markirali su je i oklinčali Slavko Tomerlin Tatek i Zdenko Morović (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime).


Tko ne želi obići Put Malog princa može ostati u planinarskom skloništu ili njegovoj blizini. Istočno od skloništa je ručna pumpa s pitkom vodom, a pred kućom je stol s klupama.

 

crnopac 2

 

crnopac 3


17:00 povratak do planinarskog skloništa Crnopac i početak spuštanja prema Prezidu


19:00 dolazak do autobusa i polazak prema Splitu


22:00 dolazak u Split


Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 10 do 14 sati
Prijevoz: autobusom
Prehrana: u vlastitom aranžmanu
Težina: K2-T3
Oprema: planinarska i prilagođena vremenskim uvjetima (hrana i piće, zaštita od sunca i kiše, čeona lampa, rezervna odjeća, osobna i planinarska iskaznica, mobitel...)
Glavni vodič: Denis Vranješ (091/957-2379)


Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. U slučaju odustajanja, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300


Tehnička zahtjevnost:


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)