Izlet na Poljičku planinu, 18.03.2012.

PDFIspis

Strožanac - Sv. Jure (441 m) - Sv. Jure na Vršini (533 m) - Podstrana

 

Između Mosora i mora pruža se 14 km dugačka planina koja dijeli Srednja od Primorskih Poljica. Njezine kamenite glavice prastara su kultna mjesta, o čemu svjedoči i ime vrha Perun iznad Stobreča (Perun je bio bog gromovnik starih Slavena)

 

Nedjelja, 18.03.2012.

 

07:45h – okupljanje na Sukoišanskoj


08:00h – polazak prema Strožancu


08:30h – dolazak u Strožanac

 

Strožanac je dobio ime po istočnom brdu Jadranska straža, nekad zvanom Stara straža, pa od riječi "stražarnica" nastaje ime današnjeg naselja.

 

08:45h – početak uspona prema vrhu Sv. Jure


10:30h – dolazak na Sv. Juru (441 m)

 

Sv. Jure je istaknuti vrh na sz. kraju Poljičke planine, tj. na Perunu. Na vrhu se nalazi crkvica koja je vjerojatno sagrađena prije 10. stoljeća kamenom građom s obližnje ilirske gradine. S vrha se pruža jedinstven pogled na Split, Kozjak, Mosor, Omišku Dinaru, Biokovo i otoke.

 

11:30h – nastavak puta prema Sv. Juri na Vršini


13:00h – dolazak na Sv. Juru na Vršini (533 m)

 

Unutrašnjost crkve upućuje na zaključak da je sagrađena u 9. ili 10. stoljeću. Ova je crkvica podignuta na putu iz Srednjih u Primorska Poljica uz prapovijesnu gradinu, a odavnina je od nje započinjao blagoslov polja.

 

13:30h – silazak preko Stare Podstrane u Podstranu

 

Kolijevka današnje Podstrane je Stara Podstrana, longitudinalni niz kamenih stoljetnih kuća podno strmih litica Vršine, u čijim dvorištima i kaletama trajno pulsira duh prošlosti.

 

15:00h – dolazak u Podstranu

 

Prvi poznati stanovnici Podstrane bili su Iliri, pripadnici plemena Dalmata. Krajem 1. stoljeća pr. Kr. Rimljani su na ovom živopisnom prostoru osnovali najstarije naselje pod nazivom Pituntium. Dolaskom Hrvata nicala su naselja na padinama brda koja se pitomo spuštaju do mora.

 

16:00h – povratak u Split


16:30h – dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 19 - 21 sati,
Prehrana: u vlastitom aranžmanu-iz ruksaka,
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, terenska hrana i piće, planin. iskaznica, mobitel.
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Vodiči: Robert Kaštelančić i Marijana Kuzmanić-Kaštelančić

 

Prednost kod popune autobusa imaju članovi Društva s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.