Izlet planinarskog pomladka na Korčulu, 20.-21.08.2016.

PDFIspis

DSCN4014 malaPoštovani roditelji!

Pozivamo vas na izlet na otok Korčulu. Dotaknut ćemo se samo malog istočnog dijela ovog predivnog otoka. Brodske linije su dosta nepovoljne pa je satnica u skladu s okolnostima.
 
 
Na ovaj izlet, koji uključuje jedno noćenje u šatoru u šumi na izoliranom otoku, u tami i mraku – neophodna je pratnja roditelja. Također uključuje kupanje u  moru i uživanje u predivnim plažama, a za to je potrebna i posebna paska nad djecom, naročito zbog širine prostora.
Nadalje, izlet uključuje  prehranu iz ruksaka i kupovinu. 
 
Odrasli sudionici se mogu na ovakvim „otočkim izletima“ brinuti sami za sebe, ali djeci treba mama(ili tata). Spomenimo i nošenje dvodnevnog ruksaka sa svim potrepštinama, a zatim i podizanje i slaganje šatora…. Tako vidimo da je ovaj izlet specifičan i bez odraslih je neizvediv s obzirom na odgovornost prema sudionicima.  
Naši su prijevozi : trajekt i motorni brod koji će nas prevesti na četiri milje udaljen otok Proizd, a na kojem ćemo imati privilegiranu priliku prespavati i biti sami ( dok ne dođu turisti prvim jutarnjim brodom).
 
Polazak iz trajektne luke Split u subotu u 10.15 (sastajemo se ispred zgrade Jadrolinije u 9.45 – kraj signalnog panoa o polascima brodova).
Dolazak u Velu Luku u 13.00 sati…..ostavljanje viška stvari , popunjavanje zaliha i polazak na turu planinarskom stazom na HUM. Staza nosi ime „Rojena valo“ po pjesmi Jakše Fiamenga, a koju pjeva Oliver Dragojević – ugodna je , većim dijelom prolazi kroz šumu i lagano se uspinje na 376 m visok vrh, a u jednom smjeru traje sat i po hoda i dužine je 2,5 km . Na vrhu se nalaze ostaci austrougarske utvrde koju ćemo razgledati. Danas je na vrhu osmatračnica u svrhu protupožarne zaštite.
 
SUBOTA, 18.00 -  ukrcavanje na lokalnu liniju za otok Proizd na kojemu smo za pola sata vožnje. Iskrcavanje, smještaj, večera iz ruksaka. Slobodno vrijeme. Noćenje u šatorima na ravnim terenima za balote u visokoj borovoj šumi.
PROIZD  je nenaseljeni otočić – biser velolučkog arhipelaga, ima pristanište i restorančić. Pješačke staze vode do prekrasnih šljunčanih i kamenih plaža zasljepljujuće bjeline, okružene tirkizno plavim morem. Obrastao gustim mediteranskim raslinjem, makijom i borovima.
NEDJELJA 21.08. -  doručak i kupanje…slobodno vrijeme do polaska broda s otoka u Velu Luku u 12:30. Trajekt za Split kreće u 13:45 . Dolazak u Split u 16:30.
 
Potrebna oprema : veliki transportni ruksak i mali za svaki dan. U veliki treba stati oprema za kupanje(ručnik i kupaći), kremica, pribor za higijenu, presvlaka (majica, donje rublje, jedan lagani rukav), HRANA koju ste isplanirali za SUBOTNJU VEČERU i NEDJELJNI DORUČAK. Bilo bi dobro predvidjeti sendvič za trajekt u povratku. Vodu ili sok možete kupiti u samoposluzi.Uz veliki ruksak dolazi  i šator, te podloga za spavanje.Vreće nisu nužne, ali su korisne. Obavezna je svjetiljka ili čeona lampa. Poželjna je i krema protiv komaraca.Kruha je uvijek dobro ponijeti iz Splita.
 
U mali ruksak treba stati : sendviči za polazak i za turu na Hum, kao i boca s vodom, kapa za sunce, majica za presvlaku. Možete planinariti u kratkim hlačama.  Dovoljne su tenisice, ali ponesite japanke ili sandale. Ako nemate šator možete ga iznajmiti u Društvu Mosor.
 
Prijave za izlet uz uplatu u prostorijama Društva Mosor , Sinovčićeva 2, srijedom naveče (vidjeti ljetno radno vrijeme tajništva). 
SVA DJECA MORAJU BITI ČLANOVI PLANINARSKOG DRUŠTVA sa članskom iskaznicom i markicom za ovu godinu. Odrasli se smatraju pratnjom za svoju maloljetnu djecu.
Sva pitanja , nedoumice i dileme rješavamo na mob. 098 597 414.
 
Maja Prizmić