100 žena na vrh Mosora

PDFIspis

PLAN USPONA 100 ŽENA NA VRH MOSORA - 05.03.2017. ← KLIKNI

 

 

Po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju (100 žensk na Triglav), PD "Mosor" 1974. g. započinje organizaciju planinarske akcije100 žena na vrh Mosora, a u povodu 8. ožujka, Dana žena. Bila je to popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

 

100 žena 01

 

Ovi usponi organizirani su dobrom pripremom i marljivim angažiranjem članova društva, kojih je ponekad i preko 70 bilo uključeno u organizaciju akcije. Tiskani su propagandni letci, primane prijave učesnica, naručivani autobusi, pripremanje čaja kod planin. doma, osiguranje medicinske ekipe i GSS-a, radio amateri za održavanje radio veze, evidentiranje prijava na vrhu Mosora i još mnogi drugi organizacijski poslovi.

 

1974-100 ż-spomen priznanje mala

 

Moramo istaknuti kontinuirano djelovanje naših članova Bogomira Medića, te braće Bojana i Mitje Tollazzija koji su dugo godina bili na čelu organizacijskog odbora.

 

100 žena 02

 

Do 1991. godine održano je 18 uspona. Započelo je skromno sa malim brojem učesnica, da bi u kasnijim usponima učestvovalo i po nekoliko tisuća žena. Prema precizno vođenim podacima o svim usponima, do Vickovog stupa popele su se 10.633 učesnice, a do planinarskog doma U.Girometta preko 15.800 učesnica. Usponi žena izvođeni su nedjeljom koja je najbliža 8. ožujku međunarodnom prazniku Dana žena. Tada vremenske prilike nisu baš najpovoljnije, pa su tako svega dva uspona bila su po sunčanom vremenu, a ostalih 16 uspona izvedeno u kombinaciji sa kišom, vjetrom i snijegom, od čega su dva uspona izvedena samo do planin. doma radi olujnog nevremena.

 

1975-100 ż-spomen priznanje mala

 

Za uspon do Vickovog stupa učesnice su najprije dobivale pismeno priznanje, a kasnije su uspone evidentirale pečatima u knjižice i za 5 uspona bivale nagrađene brončanom, za 10 srebrnom i za 15 zlatnom značkom uspona.

 

100 žena 03

 

U suradnji sa splitskom izdavačkom kućom Slobodna Dalmacija i ljubljanskim listom Delo, više godina za redom, 5 splitskih planinarki sudjeluje na usponu100 žensk na triglav, a 5 slovenki na usponu100 žena na vrh Mosora.

 

Od 1998. do 2003.g. HPD “Mosor” pokušava nastaviti tradiciju vođenja žena na Mosor. Obzirom na loše meteorološke prilike u ožujku termin izvođenja akcije pomaknut je za drugu nedjelju u svibnju (o tome se razmišljalo i ranije). Održava se pod nazivom Uspon žena na Mosor, a u povodu Majčinog dana i Sv. Dujma - Dana grada Splita (7. svibnja). Održano je dakle još 6 uspona sa vrlo skromnim odazivom učesnica, ni približno kao prije Domovinskog rata, što možemo pripisati eventualno nedovoljnoj propagandi, zasićenošću, nemotiviranosti ili pak monotoniji uspona.

 

1975-peŹat uspona mala

 

Makar kao nagradu za upornost istaknimo primjer naše članice Mire Buzuk-Baras, jedine planinarke koja je učesnica 22 od ukupno 26 održana Uspona žena na Mosor.

 

Svi ovi Usponi žena na Mosor, osobito prvih 18 uspona, doprinijeli su ugledu Društva, pojačanim brojem članstva, a naročito popularnosti planine Mosor. Bila je to zaista najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, kojom je Društvo omogućilo odlazak u planinsku prirodu velikom broju naših sugrađana.

 

Manifestacija je od 2014. povodom 40. godišnjice prvog uspona 100 žena na vrh Mosora iznova pokrenuta te opet privlači veliki broj planinarki ne samo iz Splita već iz cijele Dalmacije, ali i šire.

 

100 žena 2014 01