Izlet na Kamešnicu i izvor Graba, 21.02.2016.

PDFIspis

Tovarnica 04Pozivamo Vas u nedjelju 21. veljače 2016. na izlet planinom Kamešnicom kad ćemo se ugodnom i nadasve laganom stazom popeti na vrh Tovarnica s kojeg se pruža lijep pogled na mnoge dalmatinske i hercegovačke planine kao i na Buško jezero, a potom ćemo obići i jedan od najljepših krških izvora, onog rječice Grab.

 

Dinamički plan izleta:

 

Kamešnica je planina čiji vršni greben s najvišim vrhovima pripada Bosni i Hercegovini, pa tako i najviši vrh planine, Konj (1856 m).  Od viših vrhova planine koji se nalaze na području Hrvatske  ističu se Glavaš (1308 m) i Tovarnica (1264 m). Kamešnica je nekad „život značila“ za stanovništvo Cetinske krajine. Južne padine gravitiraju Dalmaciji, a obiluju živim bunarima, izvorima i lokvama. Sredinom prošlog stoljeća na njoj je paslo više od sto tisuća grla ovaca i krava,  danas se u planinu mogu vidjeti tek rijetka stada sa svojim pastirima.

Zbog manje visine i najjužnijeg položaja u skopu lanca Dinara-Kamešnica, klima i vegetacija Tovarnice imaju izrazitiji južni pečat submediterana, po čemu je vegetacija Tovarnice razmjerno sličnija susjednoj Svilaji, negoli ostalom lancu Dinara-Kamešnica.

Tovarnica 02

Oko grebena Tovarnice su većinom kose i zaobljene padine, a strmije stijene s reliktnim subalpskim biljem nalaze se samo pri najvišem vrhu i manje na zapadnoj strmini. Sjeveroistočne padine iznad  900 m do grebena Tovarnice su pošumljene uglavnom pod vlažnijim bukovim šumama, dok su sunčane i sušnije jugozapadne padine većinom otvorene pod travnatim pašnjacima s mozačnim šumama hrastova i crnograba(Ostrya). O fauni Tovarnice je zasad vrlo malo poznato osim za lovnu divljač, a pri novijim istraživanjima donedavna nepoznate flore je na grebenu Tovarnice nadjeno 420 biljnih vrsta, koje su većinom slične onom u nižem gorju dalmatinske Zagore od Promine do Svilaje.

 

07:45 – okupljanje na autobusnoj postaji Sukoišanska

08:00 – polazak prema Gornjim Voštanima

09:15 – dolazak u Gornje Voštane (860 m) i polazak na uspon

 

Blagim usponom se krećemo prema koti Križ s pogledom na selo Voštane i njegovo polje, pa pored vjetroelektrane ulazimo u nisku šumu kojom za 20-ak minuta laganog hoda stižemo pod sami greben Tovarnice. Za 15-ak min. nešto strmijeg uspona izlazimo na vrh s otvorenim pogledom na vršni hrbat Kamešnice, Buško jezero, Zavelim, Vran, Biokovo, Mosor, Kozjak… Stazu su uredili i markirali članovi PD “Jelinak” iz Trilja.

 

Tovarnica 01

 

11:00 – dolazak na vrh Tovarnice (1264 m), odmor

12:00 – silazak u selo Gornje Voštane

13:30 – dolazak do autobusa i vožnja do izvora Graba

14:15 – dolazak u Grab

 

Selo Grab se nalazi sjeverozapadno od Trilja, na obalama rječice Grab nekoliko stotina metara od njenog izvora koji je jedan od najljepših krških izvora. Izbija u dnu  okomitih stijena, okruženih bujnim raslinjem, oblikujući odmah nekoliko tokova i jezeraca. Rječica Grab je duga manje od  3km, a 39,5ha površine oko njenog izvora i gornjeg toka na kojemu su mlinice zaštićeno je kao značajni krajobraz. Mlinice su inače sagrađene prije više od 600 godina, a od nekadašnjih šest sačuvano je pet kojesu obnovljene i u njima se još uvijek melje žito.

 

Tovarnica 03

 

16:00 – polazak prema Splitu

17:00 – dolazak u Split

 

 

Prijave uz uplatusvakog utorka, srijede i četvrtka u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2) od 19 do 21h

Prehranau vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)

Opremaizletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, čeona lampa…

Prijevoz: mali autobus

TežinaK1 - T1

Informacije:- u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365

Glavni vodičSanja Marinov 091/ 783-0786

 

 

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.

Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta.

U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.

Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

 

Kondicijska zahtjevnost:

 

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 


Tehnička zahtjevnost :

 

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)