Izlet na Biokovo, 24.01.2016.

PDFIspis

Biokovo201336Prvi ovogodišnji izlet Mosorove školske sekcije "Prirodoslovci" kreće u nedjelju 24.01. na najljepšu dalmatinsku planinu - Biokovo!

 

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

07:15 – okupljanje na autobusnoj postaji Sukoišanska

07:30 – polazak prema Gornjim Tučepima

09:30 – dolazak u Gornje Tučepi (260 m)

 

Park prirode Biokovo ustanovljen je 1981. godine. Ukupna površina Parka prirode je 19550 ha te obuhvaća većinom prirodno i samo manjim dijelom kultivirano područje Biokova od prijevoja Dubci na sjeverozapadu do Gornjih Igrana na jugoistoku.

 

Biokovo201331

 

09:45 – polazak iz SridaSela preko Logršća vode(790mdo Kotišine(300m)

 

Nigdje Dinarsko gorje nije tako blizu moraa tako visoko kao u masivu Biokova, stvarajući pri tom uzbudljivu i impresivnu sliku snage prirode. Naša nas staza vodi južnim obroncima najljepše dalmatinske planine, spajajući drevna podbiokovska sela Gornje Tučepi, Kotišinu i Makar iz kojih su spuštanjem stanovništva na obale mora nastale današnje Tučepi i grad Makarska. Hodajući stazom kroz raznolike biokovske vegetacijske pojaseve otkrivamo Biokovo kakvo me poznajemo. U donjem dijelu prolazimo pored nekoć obrađenih terasa na kojima su se uzgajale masline i vinova loza, pa ulazimo u sve gušću šumu alepskog, a zatim i crnog dalmatinskog bora prošarane zelenim livadama tako neobične svim promatračima koji gledajući iz Podbiokovlja u Biokovu vide samo ljuti krš. Putem nam se otvara pogled na velebnu južnu stijenu Biokova koja se uzdiže iznad nas, te na naselja slikovitog Makarskog primorja, Crvene stine u kojima su stanovnici sagradili osvajačima i pljačkašima oku skrivene kućice, te na srednjodalmatinske otoke. Dolaskom iznad Kotišine izlazimo iz šume i zonom strmaca spuštamo se prema selu niz naizgled neprohodnu stijenu stazom uklesanom u nju, prateći budnim pogledom divokoza.

 

Biokovo201326

 
15:00 – 
dolazak u Kotišinuobilazak Botaničkog vrta Biokovo

 

Biokovski botanički vrt je 1984. g. u Kotišini utemeljio dr. fra Jure Radić, svećenik i prirodoslovac. Vrt se rasprostire na površini od 16,5hana kojoj raste najznačajnije biokovsko bilje,kako ono planinskotako i

mediteransko (cca. 300 biljnih vrsta). U vrtu su posebno zanimljive vrste kojima je na Biokovu prvo nalazište ili su za Biokovo posebno značajne, među njima i glasoviti endem biokovsko zvonce. Unutar botaničkog vrta razgledat ćemo i zidine Kaštela – fortifikacijskog objekta iz 16-17. stoljeća.

 

Biokovo201333

 

17:00 – dolazak u Makarsku

18:00 – polazak prema Splitu

19:00 – dolazak u Split

 

Prijave za izlet uz uplatu: kod nastavnika Zrinke Lončar i Vicka Sviličića

Prijevoz: autobusom

Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)

Oprema:  izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel...

Glavni vodič -  Denis Vranješ 091/957-23-79

 

Prednost imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.