Alpinistička škola - vikend v6.0

PDFIspis

30 - malaNe kaže se uzalud da slika govori više od tisuću riječi (a onima koji inače čuju glasove u glavi bude toga i više :D), pa ću ovaj put manje pisati, ali će zato biti više fotografija. 

 

 

 

 

U subotu rano ujutro kotrljamo se do Makarske, pod Biokovom na brzinu pijemo kavicu, i oko 9 smo ispod Ercegove gradine. Kako smo prethodni vikend visoko podigli ljestvicu očekivanja naše Šefice, ovaj put se od nas očekivalo samo još više i teže, te nikako drugačije!

Zato smo napunili ruksake sa alpinističkom opremom, vrećama za spavanje, odjećom, raznoraznim tekućinama, hranom za 2 dana i krenuli „željezariti“ po nezaspitanoj stijeni, smjer -  „ravno uzbrdo pa di izađemo“.... :D

 

21

 

Plan je bio nakon izlaska iz stijene doći do Vošca, tamo prespavati, pa sutra još malo „željezarenja“ i vježbanja sistema. Prije penjanja, Šefica nam je oduzela Gri-Grijeve, magnezij, penjačice i ostalu šminkersku opremu, dala svakome po kladivo i rekla da je bilo dosta sa tim „metro“ šemama i da će od nas ovaj put napraviti prave i ozbiljne alpiniste !!! :D  Kladivo nam je trebalo taj dan poslužiti za zabijanje i vađenje klinova, za otvaranje konzervi, rezanje kruha i mazanje paštete, kao utjeha i najbolji prijatelj, za tipkanje SMS-ova, za brisanje guz*ce ili znoja sa čela, za pranje zuba umjesto četkice, za pokriti se ako nam je hladno, pa čak i kao argument u raspravi ako zatreba! :D

Još je rekla i da ako speleolozi mogu hodat 3 sata do jame, da ćemo mi danas hodat barem duplo toliko nakon što budemo gotovi sa penjanjem! Rukavica je bačena !!!

 

22

 

23

 

Ovaj put penjemo tako da se mi školarci izmjenjemo u vodstvu i raspremanju, a Šefica nadgleda...i pri tome fotografira međuosiguranja i sidrišta koja smo napravili. Ako je dobro onda nas hvali, a ako nije dobro onda mrmlja nešto sebi u bradu na onom svom „drugom“ jeziku. Naime, iako je prije vikenda naučila još nekoliko naših riječi (štramac, nadožuntat, bava, štraca...) u onom ushitu i uzbuđenju sasvim smo smetnuli sa uma da je uopće nismo naučili beštimat na splitski !!?? I tako je naša bidna Šefica umjesto da beštima, tiho psovala sebi u bradu jer je i njoj samoj taj „drugi“ jezik postao nekako stran i čudan.

 

24

 

25

 

26

 

Oko 4 sata izlazimo iz smjera, penjemo se na tu famoznu „gradinu“ koju je, prema legendi na vrhu brda sagradio neki siroti Makaranin da bi pobjegao od lude žene. S obzirom na kojem mjestu i visini se nalazi ta „gradina“, mora biti da mu je žena bila totalno manita, a bogami ni njemu nije na šufitu bilo sve posloženo...

 

27

 

28

 

29

 

Napokon slijedi (pre)dugo očekivana marenda, za vrijeme koje je nastala i ova legendarna fotografija stupova dalmatinske obstojnosti u bespućima povijesne zbiljnosti alpinizma na Biokovu!

 

30

 

Nakon toga počinje „rock & roll“, ali ne muzički nego doslovni....Stijene se kotrljaju, mi se prvo spuštamo sa gradine, pa provlačimo kroz neke rupe u stijenama, zatim opet spuštamo i penjemo preko „ajme-meni-di-san-ovo-doša“ sipara, pa tamo pa vamo, pa preko jednog poskoka, pa kroz nekakav klanac, preko divljine gdje se ni helikopterom ne može :D

Ali zato se tu nalazi ljepota skrivena od pogleda koju zaslužuju vidjeti samo oni sa največim žuljevima na stopalima.

 

31

 

Napokon oko 8 navečer, „odmorni i puni energije“ :D izlazimo na greben, i ravnom crtom još pola sata hodamo prema pl. kući Lokva.

 

32

 

Taman kad smo stigli, pada mrak, dva-tri griza i put pod noge markiranim putem do Vošca.

 

33

 

Stižemo na Vošac oko 10 sati, nailazimo na tri planinara iz PD „Panj“, taman večeraju, svira radio, u kući toplo, u peći cvrkuću drva, milina... Vadimo spizu, kripimo se juhama i slanim inčunima. Pokušavam nešto misliti, ali ne mogu jer me zbog umora ni glava vise ne sluša :D .... U nekakvoj izmaglici koja se polagano pretvara u svjetlo na kraju tunela :D, učini mi se da je Bo(rg)cko rekao „da se i on malo umorio“ !!??

Oko ponoć se lagano uvlačimo u vreće i tonemo u zaslužani san.

 

 

Ujutro je plan opet malo željezariti i vježbati sisteme, ali taman kad smo krenuli počela je kiša. Vraćamo se na Vošac (fala ti bože :D ) i pijemo čaj.

 

34

 

35

 

Nakon čaja idemo do auta, pa đir do St. Georgea (lat: sanctus Jurissimus) popiti kavicu, pojesti kolače, i poslije toga se spustiti u Bast do penjališta.

 

36

 

Kad smo već tu došli, naravno bio je red da ponovo nešto pojedemo.... :D

Stala je i kiša, pojavilo se sunce, a svratio je i zeko vidjet jeli sve u redu sa potočićem.

 

37

 

Ostatak dana smo ponavljali sv. Bernarda, spuštanja, prevezivanja, ovo, ono, svašta-nešta, sami izmišljali komplikacije i kako ćemo ih riješiti, jer je Šefica čvrsto odlučila da iz ove škole moraju izaći najbolji alpinistički pripravnici u Hrvata....ikad.... :D

 

38

 

39

 

Mislim da bi i sam Frfa na nas bio ponosan da je vidio koje su to bile varijacije na temu i sistemi :D

 

40

 

Na povratku smo u Brelima popili još jednu kavicu koja je bila razvodnjena od suza koje su nam kapale u ćikaru jer je došao kraj još jednom vikendu alpinističke škole. Rastanak je bio težak, trajao je dugo, ali smo ipak nekako otišli kućina jedvite jade, stisnutih zuba i pogleda usmjerenih ka budućnosti... :D

 

Tekst: Robi Z. IIIa

Slije: Robi, Ana i Tea