Prvi izlet OPŠ proljeće 2020 - Kozjak

PDFIspis

kozjak thSubota, 7 ipo ujutro, zaputili smo se autobusom na naš prvi izlet noseći sa sobom još od sna umorne kapke i ruksake s barem jednom bocom vode. Naš “razrednik” Bruno veselo nas je dočekao te još jednom iznio ključne točke izleta na Kozjak. Imali smo sreće, jer su nas cijelim putem pratila 3 iskusna vodiča: Vedrana, Gogo i Ante.

Prva postaja: KAVA, naravno. Tu je već počeo djelovati kofein pa smo se malo opustili predstavljajući se jedni drugima.  Mislim da smo vrlo brzo shvatili da ćemo se dobro slagati.

Autobus nas je iskrcao na Malački pa smo se nakon prebrojavanja lagano zaputili prema Biranju. Već nakon kojih 15 minuta osjetismo da je vrijeme raskopčavanja toperica, zbog kojih su neki od nas dan ranije pročešljali cijeli Decathlon.

 

Već oko 10 ipo grupa se okupila ispred crkve sv. Ivana na vrhu Biranj. Prva velika pauza. Sendviči, kao neizostavni dio opreme svakog uzornog planinara, odjednom počnu izvirati iz folija. Nakon marende, svi smo se okupili ispred crkve i slikali sa zastavom Hrvatskog planinarskog društva Mosor.

 

Krenusmo dalje.

Vodič Gogo, ambasador redovite hidracije, neumorno nas je podsjećao na boce vode, naše najveće saveznike ovog izleta. A da izlet i nije bio baš “mačji kašalj” počeli smo naslućivati malo prije dolaska na planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo. Koračali smo terenom ispunjenim nezgrapnim kamenjem koje kao da je jedva čekalo taj naš jedan netaktičan korak kojim bi svojim kolegama školarcima osigurali u isto vrijeme i aritmiju i dozu endorfina.

 

Međutim, nismo se dali. Svih 90 zdravih nogu stiglo je na Orlovo gnijezdo.

Tu smo se malo odmorili, “udrili” koju fotku, popili dovoljno vode te počeli sanjariti o slavnom fažolu koji se spremao u planinarskoj kući Pod Koludrom. Iako smo lagano počeli osjećati umor u nogama, put prema pl. kući nije nam predstavljao problem. Tamo su nas domaćini dočekali s toplim čajem i rakijom. S obzirom da se taj dan održavala manifestacija Kolijevkom hrvatske državnosti, imali smo priliku nakon objeda i zapjevati uz harmoniku i kolače.

 

Oko 16 i 15, vodič Gogo signalizira da je vrijeme polaska prema autobusu. Sa zatezanjem u mišićima i ispunjenim srcem, vratili smo se u Split željno iščekujući naš idući izlet.

 

kozjak-01

 

kozjak-02

 

kozjak-03

 

kozjak-04

 

kozjak-05

 

kozjak-06

 

kozjak-07

 

kozjak-08

 

kozjak-09

 

kozjak-10

 

kozjak-11

 

kozjak-12

 

kozjak-13

 

Tekst: Karla Mužinić

Fotografije: Zrinka Lovrić, Karla Mužinić, Karla Papković, Ivana Čizmić, Linda Abramović, Ines Barbarić Vidović, Bruno Kuštre