20. planinarska večer Priroda i društvo

PDFIspis

ekspedicionizam

 

U srijedu, 26. veljače 2020.g. povodom 95-tog rođendana HPD Mosor organiziramo javno predavanje o splitskom ekspedicionizmu. Sudionici predavanja su Mosoraši Vinko Maroević, Ivo Kaštelančić, Ivo Kaliterna, Stipe Božić i Boris Siriščević. Oni će nas vratiti u godine kada je organizacija ekspedicije bila u potpunosti drugačija nego je to danas.

 

Dio sudionika smo upoznali na 9. planinarskoj večeri „Priroda i društvo“ kada smo prikazali dokumentarni film autora Ive Kaštelančića o 1. splitskoj alpinističkoj ekspediciji „Spitzbergen 1973“, koja je ostvarila uspone na otočju Spitzbergen u području Kongs fjorda. Između ostalih uspona, prvenstveno su osvojili vrh kojem su dali ime Mosor. Vođa ekspedicije je bio Nenad Čulić, a ostali članovi Vinko Maroević, Ivo Kaliterna, Zoran Paniko, Ivo Kaštelančić, Boris Siriščević, Mario Ivanišević i Josip Ganza.

 

1975. g. organizirana je 2. splitska alpinistička ekspedicija „Hindukush 1975“ na kojoj je postignut hrvatski visinski rekord osvajanjem 7492 m visokog vrha Noshaq u Afganistanu.
Na vrhu su mosorašku zastavu razvili Stipe Božić i Boris Siriščević. Na ekspediciji su još sudjelovali Vinko Maroević kao vođa ekspedicije, Ivo Kaliterna, Damir Filipović, Mario Ivanišević, dr. Vedran Deletis i Josip Ganza, te iz PK Split Srđan Vrsalović i Goran Gabrić.

 

1983. godine organizirana je 3. splitska alpinistička ekspedicija „Manaslu 1983“. Cilj je bio 8156 m visoki vrh Manaslu. Nažalost ekspedicija je tragično završila. U ledenoj lavini smrtno su stradali Mosoraš Ante Bućan i slovenski alpinist Nejc Zaplotnik. Na ekspediciji su sudjelovali i Vinko Maroević kao vođa ekspedicije, Stipe Božić, Ivo Kaliterna, Boris Siriščević, dr. Igor Žuljan, Srećko Gregov, Ana Mažar, Edo Retelj, Gorazd Barač, Haso Feratović, Ranko Božinović, Gordan Franić, Tomislav Dugec, te slovenski alpinist Viktor Grošelj.

 

20. planinarska večer Prirode i društva koju organizira HPD Mosor u suradnji s klubom Quasimodo, a kao uvod u Mosor film festival koji se održava krajem svibnja ove godine u ugodnom razgovoru sa sudionicima navedenih ekspedicija pokazat će vam kako se to nekad radilo. Kako je bilo organizirati ekspedicije kad informacije nisu bile dostupne i na kakve su sve nezamislive probleme nailazili saznat ćemo od dragih gostiju. Pozivamo vas da nam se pridružite i uživate u susretu s legendama splitskog alpinizma.