U Mosorašima kuca veliko volontersko srce

PDFIspis

Povodom Međunarodnog dana volontera Udruga MI - Volonterski centar Split tradicionalno dodjeljuje priznanja dalmatinskim volonterima, a drugu godinu zaredom priznanje je primilo i naše Društvo za poseban doprinos u razvoju volonterstva u 2019. g.

 

priznanja-01


Kako je pročitano u objašnjenju priznanja, HPD Mosor od osnivanja prije gotovo stotinu godina njeguje duh volonterstva i predan je radu s djecom i mladima te osobama s invaliditetom. Ono što je posebno istaknuto kao uspjeh u godini na izmaku obnova je planinarskog doma "Umberto Girometta" koji su Mosoraši i njihovi prijatelji obnovili isključivo vlastitim sredstvima, trudom i zalaganjem, tijekom puna 44 radna dana na obnovi najstarijeg i najvećeg planinarskog doma u Dalmaciji. Tijekom obnove, do Doma je na leđima gotovo 300 volontera (više volonterki, nego volontera!) dopremljeno ukupno 8 tona cementa, pločica, ljepila, drvene građe i svega što je bilo neophodno za jednu ovako zahtjevnu obnovu objekta koji je danas jedan od rijetkih planinarskih domova u Hrvatskoj do kojih ne možete vozilom, a na što smo mi Mosoraši posebno ponosni. Time smo još jednom dokazali da među našim planinarkama i planinarima tinja neugasivi žar ljubavi prema Mosoru i Društvu podjednako, koji samo čeka poticaj da se rasplamsa u neiscrpnu energiju za postići i ono naizgled razumu nemoguće.

 

priznanja-02


Zbog najvećeg broja radnih dana na obnovi Doma posebno priznanje za osobiti volonterski doprinos ove su godine primili Raif Parduzi i Denis Vranješ koji nisu propustili nijednu akciju tijekom radova na Ljuvaču, dok su voditeljice školske sekcije Prirodoslovci profesorice Zrinka Bralić i Tina Ivelja priznanje primile zbog dugogodišnjeg predanog rada s mladim na promociji planinarenja i zdravog načina života u splitskoj Prirodoslovnoj školi. Inače, moram istaknuti da su "Prirodoslovci" također dali svoj obol obnovi planinarskog doma "Umberto Girometta", transportom knjiga za knjižnicu koju postavljamo u Domu.

 

priznanja-03


Sinoć su u prostorijama HPD Mosor također dodijeljena i društvena priznanja za doprinos u obnovi Doma, a mnogim volonterima je po njihovim riječima bilo neugodno isto primiti, jer su sudjelovali na samo jednoj od akcija. Mi im poručujemo da su i oni mogli odabrati uopće ne sudjelovati u obnovi Doma, ali su ipak došli i pomogli u skladu sa svojim mogućnostima. Jer kako je rekla velika Majka Tereza: "Nekad se čini da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali i ocean bi bio manji da mu nedostaje samo jedna kap". Stoga bi bez vaše pomoći ovaj san o obnovi Doma ostao teško dostižan, a sad se zajedno možemo opet ponositi jednim od najljepših planinarskih objekata u Hrvatskoj.

 

priznanja-04


Čestitam svim udrugama i pojedincima, dobitnicima ovogodišnjih nagrada za razvoj volonterstva!

 

priznanja-05


Denis Vranješ

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00