Rab, Goli otok i Zavratnica

PDFIspis

 

rab-i-goli-otok

 

Pozivamo vas da nam se za vikend od 13. do 15. rujna pridružite na izletu na Rab, Goli otok i Zavratnicu. Posjetiti ćemo predivne plaže pješčanog raja, hrvatski Alcatraz, te jednu od najljepših uvala hrvatske obale.

 

Dinamički plan izleta:


Petak 13.09.2019.


16:15 polazak sa Šibenske ulice pokraj HGSS prema Stinicama, putem kratka pauza u Karlobagu
21:30 dolazak u Stinice i ukrcaj na trajekt za otok Rab
22:00 polazak trajekta
22:40 dolazak u Lopar, smještaj u hotelu.

 

Hotel je smješten nadomak najpoznatije pješčane Rajske plaže.
Lopar ima 22 pješčane plaže i mnogo manjih, slikovitih uvala.Rijetko koja destinacija može se pohvaliti takvim bogatstvom prirodnih uvala sa prekrasnim pješčanim plažama, pa možemo reći da je Lopar pravi PJEŠČANI RAJ.


Subota 14.09.2019.


07:00 doručak
08:00 polazak na kružnu turu oko Lopada s obilaskom najljepših uvala i plaža


(Ciganka, Dubac, Sturić, Podšilo, Sahara, Stolac, Rajska plaža...)

Dužina kružne staze cca 13 km. Plaže su pješčane i veoma plitke, neke dijelove uvala propješačit ćemo kroz more.( poželjno kratke hlače )
Manji ruksak radi lakšeg kretanja po moru. Kupanje po želji.


15:00 dolazak u hotel (kratka pauza za presvlačenje i promjenu u ruksacima)


15:30 polazak na najviši vrh Raba, Kamenjak KTO n/v 408 m


Ishodišna točka pohoda je Mundanije (n/v 75 m). Od vrha spust kružnom turom (betonska cesta do Mundanije (n/v 75 m). Ukupna dužina staze 6,7 km.
Visinska razlika pri usponu 337 m.U prvom dijelu markacija vodi asfaltnom cestom u dužini 1 km), nakon toga, staza napušta asfaltnu cestu i skreće oštro lijevo na građeni planinarski put .


Ovaj lijepo građeni planinarski put projektirao je Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza vodi djelomično šumom uz suhozide ograda s desne strane Vele drage sve do izvora „Živa voda“ (n/v 288 m).
Od izvora staza napušta Velu dragu i oštro skreće desno i nastavlja umjerenim usponom lijepo građenom stazom, te nas nakon 20 minuta laganog hoda dovodi do Vidilice Dr. M. Tomašića(n/v 330 m). S ovog vidikovca pruža se lijep pogled na Rab i greben Osorčice na Lošinju. Zanimljivo je napomenuti, da na stazi morate otvoriti i zatvoriti barem desetak razno improviziranih vratašca, koja služe za ograničavanje kretanja i miješanje ovaca.


17:00 dolazak na vrh Kamenjak KTO n/v 408 m i odmor


19:00 dolazak u Rab, obilazak grada Raba


Obilazak stare gradske jezgre Raba s njegova četiri zvonika, uskim ulicama i trgovima te parkom Komrčarom koji se svojim zelenilom nastavlja na gradske zidine.
Slobodno vrijeme do odlaska natrag u Lopar u hotel prema dogovoru.

 

 

Nedjelja 15.09.2019


06:30 doručak i odjava iz hotela
07:30 polazak prema Rajskoj plaži,


Mogućnost odvajanja u dvije grupe. Jedna grupa ide na Goli otok, a druga Premužićevom stazom 1 - geološko poučno pješačka staza


A GRUPA

08:00 polazak sa Rajske plaže Premužićevom stazom 1 - geološko poučno pješačka staza
Sagrađena je 1932. g. prema projektu ing. Ante Premužića (autora velebitske staze). Rađena je tehnikom suhozidne gradnje, bez velikih uspona, prosječnog nagiba 10%, a širine staze nešto oko 1m.
Utjecaj erozije na flišno tlo i vegetaciju najbolje se vidi na primjerima neobičnih oblika tla na području ove Premužićeve staze. Neki od oblika nalikuju na kule i piramide i mogu biti do visine od 5 metara.

 

B GRUPA

08:00 polazak prema Golom otoku
08:30 dolazak na Goli otok i obilazak Golog otoka
Goli otok je jedan od otočiča između Lopara i kopna. Poznat je kao jedan od najzloglasnijih političkih zatvora u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Prve kažnjenike prima 1948.godine, a zatvoren je četiri decenije kasnije. Na Golom otoku bila su primjenjivana strašna kažnjavanja, ispiranje mozga i slamanje volje bekonačnim ponavljanjima, a sve s ciljem da osuđenik izgubi svoju osobnost. Istovremeno su zatvorenici prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomima i raznim proizvodnim pogonima. Pri dolasku prvih osuđenika na otoku nije bilo raslinja. Pošumili su ga i izgradili sami osuđenici. Jaka bura u zimskim mjesecima, te nesnosne vrućine tijekom ljetnih mjeseci, samo su im otežavale ionako tešku sudbinu zatvorenika.Pobjeći sa Golog otoka bio je gotovo nemoguće. Pored strogog nadzora su bile jake morske struje i velika udaljenost od kopna zato ga i zovu hrvatskim Alcatrazom.
10:00 povratak brodom prema Loparu gdje se susrećemo s drugom grupom
11:00 polazak prema Jablancu i Zavratnici te obilazak Zavratnice i mogućnost kupanja u najljepšoj uvali Zavratnice


Zavratnica

…zaštićeni krajolik
Zavratnica je sigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova.
Uvala je duga 900 m., a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. g. proglašena je «zaštićenim krajolikom», a od 1981. g. sastavni je dio Parka prirode «Velebit».


Postanak

Prema legendi, Zavratnica je nastala u jakom potresu davne 615. godine, u kojem su potonula i tri starorimska grada na ovom području. Pravi postanak uvale ipak je drugačiji. Nastala je uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon. Kako obala Jadranskog mora polako tone, tako se i kanjon Zavratnice postupno spustio u more i od njega je nastala u Velebit uvučena morska uvala.

 

Povijest

Početkom 20. stoljeća gradi se gornja staza s vidikovcem, te šetnica uz more. Negdje u to vrijeme Zavratnica postaje skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Posjećuju je mnogi znameniti Ijudi toga doba (dr. Miroslav Hirtz, Arpad von Degen i dr.). Čarobnoj privlačnosti Zavratnice nije mogao odoljeti niti poznati književnik Vjenceslav Novak koji je ovdje pronalazio inspiraciju za svoja djela.

 

Podmorje

U uvali se mogu vidjeti ostaci ratnog broda kojeg su 1944. g. potopili saveznički avioni. Brod predstavlja pravi izazov znatiželjnim istraživačima podmorja.

 

Biljni svijet

Zavratnica je oskudna tlom, stoga je i razvoj flore i vegetacije ovdje oskudan. U flori je zastupljeno 129 vrsta različitog raslinja, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta. Da bi zaustavio rad bujica, čovjek je u suhozidu izgradio kaskade i terase na kojima je posadio čemprese, alepski i crni bor, smokvu, crniku i drugo drveće.


Nakon obilaska Zavratnice posjetit ćemo Planinarsku kuću „M.Hirtz” koja se nalazi se na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca i planinarski je objekt na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu.

 

22:30 očekivani dolazak u Split


Prijave za izlet do 31.08. radi rezervacije smještaja:
u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 08 do 12h.
Prehrana: u vlastitom aranžmanu, uključena dva doručka u hotelu
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, terenska hrana i piće, osobna iskaznica, planinarska iskaznica, mobitel, baterijska lampa
Ruksaci prilagođeni jednodnevnom izletu.
Prijevoz: autobusom
Težina: K1 – T1
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Vedrana Dobra 091/5099541


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima

Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)


Tehnička zahtjevnost :


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - viaferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)