Penjanje za sve - MS Mogu sve

PDFIspis

07 naslovna

Multipla skleroza je autoimuna bolest s kojom živi više od 6500 građana Hrvatske. Najčešća je upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava. Pretežno je to bolest mladih osoba i drugi uzrok invalidnosti te dobi. U većine bolesnika znaci bolesti se javljaju između 20-te i 45-te godine života. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom D vitamina, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku, a češća je u populaciji višeg socioekonomskog statusa.

  

Pravi uzrok MS do danas nije poznat. Smatra se da nije uzrokovana samo jednim uzročnikom. Danas je najprihvatljivija teorija da je MS uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika kao što su genska predispozicija, okolina i izloženost virusima tijekom djetinjstva. Kod većine bolesnika s multiplom sklerozom javlja se i slabost mišića u udovima i problemi s koordinacijom i ravnotežom tijeku bolesti. Umor može biti izazvan fizičkom iscrpljenošću koja se može otkloniti odmaranjem, iako ovaj simptom može poprimiti oblik stalnog umora. Brojni bolesnici imaju simptome kao što su neosjetljivost, svrab kože, trnci, dok drugi mogu osjećati bolove. Teškoće govora, tremor i vrtoglavica su često prisutne tegobe. Oko polovine ljudi s multiplom sklerozom ima kognitivne teškoće poput poremećaja: koncentracije, pažnje, pamćenja, teškoće rasuđivanja.


Kristinu Zrinku Kožul, predsjednicu udruge MS - Mogu sve upoznala sam na jednoj kavi prije dvije godine. Kike je mama, kćer, sestra, prijateljica. I boluje od MS-a. U Splitu vodi pilates za žene oboljele od MS-a. Nekako smo odmah kliknule u razgovoru i već tad sam joj predložila da zajednički organiziramo izlet. U ožujku ove godine je došlo pravo vrijeme da ostvarimo naše planove. Kike me nazvala i pitala gdje bismo mogli. Zajednički smo odlučile da za početak napravimo šetnju iz Tugara prema Primorskoj kosi te se popnemo na crkvu Sv. Maksima. Kike je predstavila plan svojim curama u udruzi koje su se složile s ovim planinarskim izletom. Šest članica udruge MS - Mogu sve postale su Mosorašice. Te subote smo se našle na Sukoišanskoj i prigradskim autobusom uputile prema Tugarama. Društvo su nam pravila i djeca članica udruge, muževi, prijateljice, sestre… U Tugarama nas je dočekao i drugi dio ekipe. Dan je bio predivan i bez puno poteškoća popeli smo se do grebena na kojem je crkva. Obzirom da su svi bili po prvi put na tom mjestu, uslijedio je očekivani uzdah oduševljenja kad se ukazalo more na jugu. Sjeli smo za stol, svi zajedno marendali i popričali o izazovima koji ih prate u životu. Vrijeme u ugodnom društvu je brzo prošlo, a trebalo se još spustiti do Tugara i popiti zasluženu kavu prije polaska kući. I početi stvarati neke nove priče i planove. Cure su bile izvrsne i punim pravom ih mogu nazvati novim planinarkama. Nadam se da je ovo samo početak našeg zajedničkog planinarskog puta.


Inače, u rujnu 2018. g. održan je 1. Dalmatinski MS Walk na kojem se hodalo za one koji to ne mogu. I naši članovi su dali punu podršku oboljelima. Upravo je i ovaj izlet zamišljen kao aktivnost u svrhu promicanja svjesnosti o MS-u. Ne možemo mijenjati svijet, ali možemo mijenjati okolino i pokazati da je planina dostupna i da rado prima sve nove osobe koje žele uživati u prirodi i druženju.

 

01

 

02

 

03

 

04

 

05

 

06

 

07

 

08


Tekst: Aleksandra Kuzmanić

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
uto - čet: 18:00 - 22:00
pet: 10:00 - 14:00