Izlet na Rab i Goli otok, 14.-16.9.2018.

PDFIspis

Rab 01Pozivamo vas za vikend od 14. do 16. rujna na izlet na Rab i Goli otok.

 

 

 

Dinamički plan izleta:
Petak 14.09.2018.
16:30 polazak sa Sukoišanske prema Stinicama, putem kratka pauza u Karlobagu
21:30 dolazak u Stinice i ukrcaj na trajekt za otok Rab
22:00 polazak trajekta
22:40 dolazak u Lopar, smještaj u hotelu Epario
Hotel je smješten nadomak najpoznatije pješčane Rajske plaže.
Lopar ima 22 pješčane plaže i mnogo manjih, slikovitih uvala.Rijetko koja destinacija može se pohvaliti takvim bogatstvom prirodnih uvala sa prekrasnim pješčanim plažama, pa možemo reći da je Lopar pravi PJEŠČANI RAJ.

 

Rab 02


Subota 15.09.2018.

07:00 doručak
08:00 polazak na kružnu turu oko Lopada s obilaskom najljepših uvala i plaža
(Ciganka, Dubac, Sturić, Podšilo, Sahara, Stolac, Rajska plaža...)

Dužina kružne staze cca 13 km. Plaže su pješčane i veoma plitke, neke dijelove uvala propješačit ćemo kroz more.( poželjno kratke hlače )
Manji ruksak radi lakšeg kretanja po moru. Kupanje po želji.

 

Rab 04

 

Rab 03


15:00 dolazak u hotel Epario (kratka pauza za presvlačenje i promjenu)
15:30 polazak na najviši vrh Raba, Kamenjak KTO n/v 408 m

Ishodišna točka pohoda je Mundanije (n/v 75 m). Od vrha spust kružnom turom (betonska cesta do Mundanije (n/v 75 m). Ukupna dužina staze 6,7 km. 
Visinska razlika pri usponu 337 m.U prvom dijelu markacija vodi asfaltnom cestom u dužini 1 km (15 min hoda), nakon toga, staza napušta asfaltnu cestu i skreće oštro lijevo na građeni planinarski put .

Ovaj lijepo građeni planinarski put projektirao je Ante Premužić, poznati graditelj uzdužne staze po sjevernom i srednjem Velebitu. Staza vodi djelomično šumom uz suhozide ograda s desne strane Vele drage sve do izvora „Živa voda“ (n/v 288 m).
Od izvora staza napušta Velu dragu i oštro skreće desno i nastavlja umjerenim usponom lijepo građenom stazom, te nas nakon 20 minuta laganog hoda dovodi do Vidilice Dr. M. Tomašića(n/v 330 m). S ovog vidikovca pruža se lijep pogled na Rab i greben Osorčice na Lošinju. Zanimljivo je napomenuti, da na stazi morate otvoriti i zatvoriti barem desetak razno improviziranih vratašca, koja služe za ograničavanje kretanja i miješanje ovaca. Od vidikovca do vrha preostaje nam svega 15 minuta. 

17:00 dolazak na vrh Kamenjak KTO n/v 408 m i odmor
19:00 dolazak u Rab, obilazak grada Raba

Obilazak stare gradske jezgre Raba s njegova četiri zvonika, uskim ulicama i trgovima te parkom Komrčarom koji se svojim zelenilom nastavlja na gradske zidine. 
Slobodno vrijeme do odlaska natrag u Lopar u hotel prema dogovoru.


Nedjelja 16.09.2018

06:30 doručak i odjava iz hotela
07:30 polazak prema Rajskoj plaži, odakle krećemo brodovima na Goli otok
08:00 polazak prema Golom otoku 
08:30 dolazak na Goli otok i obilazak Golog otoka - hrvatski Alcatraz
Goli otok je jedan od otočiča između Lopara i kopna. Poznat je kao jedan od najzloglasnijih političkih zatvora u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Prve kažnjenike prima 1948.godine, a zatvoren je četiri decenije kasnije. Na Golom otoku bila su primjenjivana strašna kažnjavanja, ispiranje mozga i slamanje volje bekonačnim ponavljanjima a sve s ciljem da osuđenik izgubi svoju osobnost. Istovremeno su zatvorenici prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomima i raznim proizvodnim pogonima. Pri dolasku prvih osuđenika na otoku nije bilo raslinja. Pošumili su ga i izgradili sami osuđenici. Jaka bura u zimskim mjesecima, te nesnosne vrućine tijekom ljetnih mjeseci, samo su im otežavale ionako tešku sudbinu zatvorenika.Pobjeći sa Golog otoka bio je gotovo nemoguće. Pored strogog nadzora su bile jake morske struje i velika udaljenost od kopna zato ga i zovu hrvatskim Alcatrazom.
10:00 povratak brodom prema Loparu
11:00 obilazak Premužićeve staze 2 
Svi planinari uglavnom znaju za Premužićevu stazu na Velebitu koju je izgradio Ante Premužić a isti taj zaljubljenik prirode gradio je takve planinarske staze i na najljepšim područjima otoka Raba


Staza Premužićeva 2 vodi vas od Kampora kroz zaštićenu šumu Dundo do južne obale Kalifronta, potom uz obalu do Frkanja, te do zaljeva Sv. Eufemija.Dužina staze iznosi 15 km i največim dijelom prolazi šumskim putevima

ŠUMA DUNDO
Poluotok Kalifront s šumom Dundo je poznat po hrastu crnike. Šuma Dundo je 1949. godine proglašena prirodnim rijetkošću pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode u kategoriji specijalni rezervat - botanički rezervat (šumske vegetacije). - Crnika ( Quercus ilex) uvijek je zeleni hrast a primjerci mogu doseći starost od tisuću godina. Nekoliko impresivnih primjeraka očuvani su u šumi Dundo.

18:00 polazak trajektom Mišnjak – Stinice
22:30 očekivani dolazak u Split

Prijave za izlet uz uplatu akontacije do 31.08. radi rezervacije smještaja:
od 16. kolovoza 2018. u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 08 do 12h.
Prehrana: u vlastitom aranžmanu, uključena dva doručka u hotelu 
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, terenska hrana i piće, osobna iskaznica, planinarska iskaznica, mobitel, baterijska lampa. S obzirom da ćemo dio plaža prelaziti pješice (zagazit malo i u more) potrebna je adekvatna odječa. Preporučamo kratke hlače te kupači kostim 
Ruksaci prilagođeni jednodnevnom izletu.
Prijevoz: autobusom
Težina: K1 – T1
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Vedrana Dobra 091/5099541

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.
Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)