Izlet na Prenj (BiH), 30.6.-1.7.2018.

PDFIspis

Bijela 03Zadovoljstvo nam je pozvati vas na izlet u "Hercegovačke Alpe" na planinu Prenj, s usponom na čak tri od jedanaest prenjskih dvijetisućnjaka, na Zelenu glavu (2.155 m/nv), Otiš (2.098 m/nv) i Veliku kapu (2.004 m/nv). Napominjemo da je tura iznimno duga i teška pa zahtijeva izvrsnu tjelesnu kondiciju svih sudionika.



Dinamički plan izleta:

subota, 30. lipnja 2018.

05:00 Polazak sa Sukoišanske stanice prema Prenju

Prenj je planina veličanstvena u svojoj posebnosti i s punim pravom nosi titulu najljepše planine u Bosni i Hercegovini, točnije kralja BiH planina, kako Prenju često tepaju domaći planinari. A Prenj je čudesan labirint 11 vapnenačkih vrhova viših od 2000 metara koji se poput tornjeva uzdižu iz omamljujućih nekadašnjih ledenjačkih dolina i bajkovitih gustih šuma bukve i bora munike. Nerijetko ćete od njih čuti da Prenj opisuju i Hercegovačkim Alpama, pa čak i Himalajama. Iako možemo zaključiti da i pretjeruju u tome, nijedan se planinar ne može oteti dojmu da je u pitanju doista, uz Durmitor i Prokletije, jedan od najljepših predjela Dinarskog gorja.

08:30 Dolazak u mostarsku Bijelu (87 m/nv)

Manje riječice koje izviru u masivu Prenja te nakon kraćeg toka utječu u Neretvu, stvorile su kanjone i veće udoline, kao što su to konjička Bijela, Idbar, Šanica i mostarska Bijela. U ovu potonju nas vodi naša subotnja tura.
Staza nas vodi kanjonom Bijele, šljunčanim koritom i livadama te kroz gustu grabovu šumu pored tzv. Kravljih pećina do ostataka nekadašnjeg skloništa na 475 m/nv. U blizini se nalazi galerijski osvijetljena špilja duboka 80-ak m, širine do 1,5 m iz koje izbija plitki potok. Na kraju špilje nalazi se slap visine 10 m zbog kojeg se isplati malo smočiti i pregazati ledenu vodu. Iznad ove pećine potok se zove Gornja Bijela. 

 

Bijela 01

18:00h polazak autobusom prema Konjicu
19:00h dolazak u Konjic i transfer kombijima na Rapte
20:00h dolazak na planinarski dom “Senad Muhibić-Dundo” na Raptima (1.388 m/nv), večera i počinak

Ovaj prekrasan i komforan planinarski objekt su sagradili članovi PD “Borašnica” iz Konjica te predstavlja savršeno ishodište za planinarenje ovim dijelom Prenja. Objekt je svečano otvoren u listopadu prošle godine.


nedjelja, 1. srpnja 2018.

05:00 – ustajanje i doručak
06:00 – polazak na turu Rapte – Velika kapa – Otiš – Zelena glava
08:30 – dolazak na Veliku kapu (2.004 m/nv)

Velika kapa je vrh konjičke Bjelašnice, najviša točka prekrasnog grebena, s pogledima od najatraktivnijih vrhova Prenja i okolnih planina, do dolina Tisovice, Rapte, ali i prema dolini Bijele sve do Konjica i dalje. Posebice je upečatljiv pogled na Osobac s druge strane doline, te sjevernu stijenu Otiša i na tandem kamenitih šiljaka Vjetreno brdo – Lupoglav sasvim južno.

 

Bijela 04

12:30 - dolazak na Zelenu glavu (2.155 m/nv), odmor

Zelena glava (2.155 m/mv) je najviši vrh veličanstvenog planinskog masiva, a svojim središnjim položajem u ovim svojevrsnim "Hercegovačkim Alpama", kako Prenj često nazivaju planinari, pruža nezaboravan pogled kako na cijeli masiv, na ostalih 11 vrhova iznad 2000 metara ove bez sumnje najljepše, najatraktivnije i najsurovije planine u Bosni i Hercegovini, tako i na planine koje ga okružuju Velež, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Visočicu... Isto tako, pogled se pruža i na najvišu planinu u Bosni i Hercegovini – Maglić, a seže i do mora. Nasuprot vrha, odjeljen tek jednim sedlom preko kojeg se nekad pružao najveći ledenjak na tim prostorima, dužine 5-6 km, nalazi se još jedan prenjski dvijetisućnjak - Otiš (2.098 m/nv) na koji ćemo se također popeti. Uspon na Otiš je lagan i tehnički nezahtjevan ali se s njega pruža najljepši pogled na susjednu Zelenu glavu kao i na dolinu Tisovica, pa je vrijedan ovog napora.

13:30 – silazak preko planinarske kuće "Adnan Krilić" na Bijelim vodama do Rujišta
19:00 – dolazak na Rujišta

Rujišta se nalaze na prijelazu između planina Prenj i Velež na nadmorskoj visini od 1050 m i poznato su izletište Mostaraca. Iznimno je bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom, što mu daje osobitu draž. Na Rujištu je i malo skijalište s motelom i poznatim restoranom “Snježna kuća” pa ćemo imati i mogućnost okrijepiti dušu i tijelo hercegovačkim delicijama.

20:30 – polazak prema Splitu
00:00 – dolazak u Split

ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE OBAVEZNO PONIJETI VALJANU PUTOVNICU ILI OSOBNU ISKAZNICU!

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h te petkom od 8 do 12h
Težina ture: K3 – T2
Prehrana: u cijenu je uračuna večera u pl. domu Rapte
Prijevoz: autobus
Potrebna oprema: obavezne planinarske gojzerice, ostala oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće
Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365
Glavni vodič: Denis Vranješ

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodiè zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta te pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

Kondicijska zahtjevnost:

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)