Surdupu u pohode

PDFIspis

surdup 04

 

 

Surdupu u pohode

 

 

 

 

 Još je mrak dok se vozimo prema našem odredištu-Surdupu koji se naslonio svojim  obroncima na Dinaru s zapadne strane. Dan s mirisom kiše pomalo me drži u neizvjesnosti, olovni oblaci i južni vjetar ne obećavaju da ćemo ostati suhi.

 

surdup 01

 

Ne damo se mi pokolebati, oblaci su samo trenutno stanje, a naša srca lupaju, adrenalinski pogon uključen. Uz par korisnih savjeta formiram grupu sa svojim pomoćnim vodičima Biserkom Kovačević i Antom Bigavom, lokomotiva za sobom vuče 50 duša koji kao jedan oživljavaju zaboravljenu unsku prugu.

 

surdup 03

 

Ulazimo u mali raj, Surdup koji nas dočekiva jesenjim mirisima, koji nas dočekiva "gorućim" šumama, zvukovi šuškanja padnutog lišća sviraju nam jesenski ditiramb. Borim se protiv transa koji mi izazivaju ove ljepote,  ujedno svjestan  činjenice, moram naše Mosorašice i Mosoraše s dvije drage Šibenčanke, članice HPD sv. "Mihovila" koje su nam se pridružile u Kninu, provesti kroz ovo područje na siguran način.

 

surdup 04

 

surdup 09

 

Već koračamo putićima koje sam memorirao sa svoja dva izviđačka pohoda, a nagrada koja me motivira dalje upravo su ti osmjesi, veselje, sreća, druženja, upoznavanja...Dolazimo na čistinu s koje mi se otvara prilika za grupnu fotografiju.

 

skupna

 

Okupljamo se i klik, uhvatio sam 50 dragih duša stopljenih s bojama jesenskog akvarela u pozadini, a kistovi su neumorni, šara priroda i pokazuje nam svoj talent dok mi odlazimo dalje u "goruće" šume i ne osvajamo, već iskazujemo duboko poštovanje prema ovom komadiću raja. Putevi su zapušteni i obrasli. Kao lokomotiva s mačetom u ruci otvaram puteve našoj kompoziciji.

 

surdup 10

 

 

surdup 11

 

Korak po korak u njedrima Surdupa napravili smo krug, ostavili trag u beskraju. Već smo u Rakovom potoku, toj bistroj slatkoj vodi gdje sam se umio, saprao sve tragove civilizacije, osjetio sam veliko olakšanje i kao leptir poveo svoju kompoziciju do monumentalne stijene koja nas je zadivila, usisala svojom ljepotom, magnetično postali smo svi jedan veliki plus i tako zaljepljeni na kameni monolit s predznakom minusa ostali bez riječi, bez daha u tišini.

 

surdup 14

 

surdup 15

 

Ostali bi mi tu zauvijek, no realno valja nama nizvodno prema civilizaciji. Dogovor je pao, u Knin na malo osvježenje uz ugodno čavrljanje i prepričavanje dana. Bio je to povratak na asfalt, bio je to povratak u svijet od kojeg smo bar na kratko, pobjegli i napunili baterije. Naš akvarel ostao je u Surdupu. Vratit ćemo se!

 
Zahvalio bih se svim sudionicima izleta od srca, uljepšali ste mi dan koji je mirisao na kišu, a pretvorio se u dan iz snova. Do slijedećeg susreta ostanite mi zdravi i nasmijani!
 
Tekst: Nikša Maričić
Fotografije: Marica Berić