Otvoreno pl. sklonište "Hrvoje Dujmić"

PDFIspis

Jabukovac 116Naše je Društvo od samih početaka djelovanja snažan naglasak rada dalo na izgradnji i uređenju planinarskih objekata, tako da smo do početka II. svjetskog rata gospodarili s njih čak šest, počevši od najvećeg planinarskog doma u Dalmaciji koji danas nosi ime najzaslužnijeg za njegovu izgradnju prof. Umberta Giromette, planinarske kuće Lugarnica na Mosoru, kuća na Vidovoj gori, Vagnju i Kurtagića docu na Kamešnici te skloništa na Krug planini.

 

Rat je podjednako poharao i doline i planine, pa ni naše kuće nisu ostale pošteđene. Sve su uništene i zahtijevale su temeljitu obnovu. Prve tri su bile s hrvatske strane granice, a ostale tri u Bosni i Hercegovini čije tadašnje općinske vlasti nisu imale razumijevanje za njihovu obnovu. Stoga se nakon završetka rata zahvaljujući enormnom radnom elanu koji je vladao među Mosorašima obnavljaju "samo" dom na Ljuvaču, Lugarnica na Užinskoj kosi te pl. kuća na najvišem vrhu otoka Brača. Potonji je tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća više puta bivao pljačkan i devastiran što je na kraju dovelo i do njegova ilegalnog rušenja od strane općinskih vlasti i uzurpiranja našeg vlasništva.

 

1994. g. nova nas nesreća pogađa udarom groma u pl. kuću Lugarnica koja nestaje u plamenu. Nije trebalo puno da se pokrene obnova ovog objekta s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na naš Split, a u međuvremenu je pored nje postavljen metalni kontejner koji je pružao zaklon Mosorašima tijekom obnove Lugarnice,  ali i drugim planinarima na stazama zapadnog dijela Mosora. Isti je po završetku obnove helikopterom prenesen na današnju lokaciju pod prijevojem Ljuto kame sa ciljem da pruži zaklon svima koji Mosorom planinare tijekom radnih dana kad je planinarski dom "Umberto Girometta" zatvoren.

 

Jabukovac 100

 

Jabukovac 101

 

Jabukovac 102

 

Jabukovac 103

 

A ideja o planinarskom objektu na predjelu Jabukovca potječe iz doista davnih vremena, kad su generacije speleologa, istraživača našeg krša i jama, snivale o jednom mjestu koje bi im predstavljalo bazni logor u potrazi za novim speleološkim objektima kojih ne manjka u ovom dijelu Mosora. Do realizacije je nažalost trebalo proći puno vremena, pa je tako početkom lipnja o.g. zahvaljujući svesrdnoj pomoći HGSS-a i HRZ-a helikopterom spušten metalni kontejner u jedan slikoviti dolčić između vrha Jabukovca i najvišeg vrha Mosora, na nadmorskoj visini od 1150 m. Metalni kontejner je poslužio kao baza za izgradnju skloništa, pa je u narednim mjesecima zahvaljujući ponajviše angažmanu Gricka i Pivca podignut krov pod kojim će moći prenoćiti 10-ak osoba, montirani su prozori i vrata u potkrovlju, ugrađena peć na drva u prizemlju, očišćen okoliš, uređena i markirana pristupna staza, postavljena ploča s imenom skloništa "Hrvoje Dujmić"…

 

Jabukovac 104

 

Jabukovac 105

 

Jabukovac 106

 

Iako ideja za nastavak uređenja ne nedostaje, sklonište će se dodatno urediti i opremiti ali će ostati skromno, kakav je bio i naš pok. Hrvoje. Miran i staložen čovjek koji je zahvaljujući možda i ponajprije tim vrlinama zaslužan sa spašavanje velikog broja ljudskih života, djelujući kao gorski spašavatelj i pretvarajući potragu HGSS-a za nestalima u analitičku znanost. Možda će netko dobronamjerno komentirati kako Hrvojevo ime zaslužuje nositi veći i komforniji planinarski objekt, ali ono ne bi ocrtavalo karakterne crte koje su resile Hrvoja, osobu koja se nikad nije kočoperila svojim znanjem i iskustvom, a upravo je to osvajalo svakoga na prvi kontakt s njim. Stoga se ni ovo sklonište neće kočoperiti pretjeranim komforom, već će uistinu biti tu da pomogne i spašava bez pretjerane pompe. Baš poput Hrvoja. I kako je pročelnik splitske stanice GSS-a Frane Bebić  rekao na svečanosti otvorenja skloništa ove nedjelje, spomen na Hrvoja nesumnjivo pripada ambijentu kamene bajke koju pruža Jabukovac, pa tako boljeg mjesta za sklonište koje će nositi njegovo ime nije ni moglo biti.

 

Jabukovac 107

 

Jabukovac 108

 

Jabukovac 110

 

Usprkos lošim vremenskim uvjetima koji su vladali na Mosoru tijekom proteklog vikenda, na blagoslovu kuće u subotu ujutro se po kišnom vremenu okupilo 30 planinara, a u nedjelju na svečanosti otvorenja 40-ak najodvažnijih. Vjerujemo se da će sklonište ispuniti svoju svrhu, da će postati omiljeno mjesto ne samo splitskih speleologa, te da će pružiti siguran zaklon svakome koga zahvati nevrijeme na vršnom grebenu Mosora s kojeg se za 20-ak minuta moguće spustiti do skloništa.

 

Jabukovac 109

 

Jabukovac 111

 

Jabukovac 112

 

Jabukovac 113

 

Jabukovac 115

 

Ovim se smještajni kapacitet Mosora povećava na ukupno 124 mjesta za noćenje o kojima skrbi naše Društvo, što je i najveći broj ležajeva o kojem se brine jedna planinarska udruga u Hrvatskoj, ali priča o planinarskim objektima na Mosoru naravno ne prestaje. Dapače, tek smo krenuli s vraćanjem starog sjaja pl. domu, kući i skloništu, mjestima koja su nam podarila neizmjernu sreću tijekom godina i desetljeća planinarenja po Mosoru. Ovog vikenda je u planu akcija uređenja planinarske kuće "Lugarnica", po tom se kreće u obnovu planinarskog skloništa "Kontejner" i sve to kao zagrijavanje za veliku akciju uređenja planinarskog doma. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite u nadolazećim akcijama. Podijelimo radost stvaranja i s ponosom sljedećeg puta pronađimo pod njihovim krovovima toplinu i sigurnost, sa spoznajom da smo i mi ugradili dijelić sebe u te kuće, naše druge domove.

 

Jabukovac 114

 

Jabukovac 117

 

Hvala svima koji su svojim angažmanom na bilo koji način pomogli da se ostvari ovaj davni Mosoraški san i dobijemo sklonište na Jabukovcu!

 

Tekst i fotografije: Denis Vranješ