S treće vježbe Visokogorskog tečaja

PDFIspis

Vran malaUsprkos nepovoljnim vremenskim prognozama nismo odustali od treće vježbe u programu Visokogorskog tečaja HPD Mosor. U visokom gorju je ionako teško očekivati idealne uvjete, pa je vježbe čak i poželjno izvoditi u "problematičnim" vremenskim uvjetima.

 

Mećave i snježne oluje su nerijetko sastavni dio planinarenja na velikim visinama te je sposobnost ispravnog rasuđivanja potrebno steći upravo na vježbama, a ne istu provjeravati u istinskim uvjetima koji vladaju u visokogorju. Tad se, za razliku od vježbi, greške ne praštaju.

 

Vran 01

 

I tako smo se prošle nedjelje uputili na Blidinje sa ciljem da na padinama Čvrsnice, kraljice bosansko-hercegovačkih planina, polaznike tečaja upoznamo s najvećom opasnošću s kojom će se susresti u visokom gorju, lavinama. Pod stručnim vodstvom gorskog spašavatelja, našeg Mosoraša i šaptača lavinama, Frane Bebića uvježbavane su tehnike potrage za nastradalima u lavini korištenjem kako analognog tako i digitalnog lavinskog primopredajnika, sve sa ciljem da se uho navikne na zvuk signala koji odašilje predajnik stradale osobe i da se što preciznije odredi mjesto gdje bi trebalo započeti s iskopavanjem.

 

Vran 02

 

Vran 03

 

Pri tom su demonstrirane sve eventualne poteškoće koje se postavljaju pred osobu koja traži snijegom zatrpanog partnera, ponovljene su također i osnove kretanja terenom koji je pod izravnom opasnošću od lavina, a mnogima su ovo bili i prvi koraci u krpljama. Pri tom su uvidjeli, da koliko je god kretanje krpljama za razliku od turno skija jednostavnije, početniku ipak potrebno dosta strpljenja i iskustva da bi "uhvatio korak". A kad se izgubi strpljenje brzo se do pojasa propadne u snijeg.

 

Vran 06

 

Vran 04

 

Bila je to i prigoda da se naučeno s predavanja primjeni u realnim uvjetima, procjena opasnosti, nagiba terena i kompaktnosti snježne površine pod nogama, temperature i smjera vjetra, oblika padine, ukratko stjecanje iskustva i sposobnosti za donošenje ispravnih odluka.

 

Vran 05

 

Vran 07

 

Zbog relativno visoke temperature i raskvašenoga snijega koji predstavljaju opasne lavinske uvjete i mi smo donijeli ispravnu odluku, vježbu na terenu skratili te ostatak odradili u jednoj od prostorija restorana "Staza" čijem se osoblju i ovim putem zahvaljujemo na susretljivosti.

 

Vran 08

 

Vran 09

 

Vran 10

 

Vran 11

 

A prije povratka u Split okrjepa organizma hercegovačkim delicijama u obližnjim "Hajdučkim vrletima". Negdje se u fontane bacaju novčići za povratak na omiljeno odredište, dok se na Blidinju u sebe ubacuju slasni zalogaji i sve to natapa gutljajima Kosače. Ne može se prazna želuca napustiti Blidinje…zbog ravnoteže u svemiru J

 

Vran 12

 

Tekst i fotografije: Denis Vranješ