Više od 100 planinara u potrazi za šampanjcem na Debelom brdu

PDFIspis

Debelo 22Kako se približavao blagdan Sveta tri kralja tako je rastao i broj prijavljenih za tradicionalni, ove godine 26. po redu, uspon na Debelo brdo (1044 m) na Mosoru kojeg od 1989.g. organizira Stanica planinarskih vodiča Split.

 

 

Taj je uspon prirastao srcu brojnim planinarskim vodičima i planinarima iz Splita i okolice jer njime se na simboličan način, uz zdravicu šampanjcem pod samim vrhom,  proslavlja početak nove planinarske godine. Zdravica ni ove godine nije izostala, pronađeni su prošle godine zakopani šampanjci, nazdravilo se Novoj godini, poželjelo se puno uspješnih planinarskih pohoda i puno sreće u svakodnevnom životu, nove su boce šampanjca zakopane kako bi se tradicija nastavila i dogodine i brzo se krenulo natrag jer vremenski uvjeti i nisu baš bili u potpunosti naklonjeni planinarima ove godine.    

 

Debelo 21

 

A vremenski su uvjeti danima prijetili kako će izlet na Debelo brdo biti sve samo ne masovan. Međutim, dan po dan slobodnih mjesta u autobusu je bilo sve manje, a vijesti s Mosora su bile sve bolje – snijega i leda još ima, ali se stazom može proći bez većih poteškoća. Prognoza za baš taj dan bila je: vedro i prohladno s burom. Autobus se napunio, još se planinara javilo kako će se pohodu priključiti u Sitnom Gornjem i u utorak, 6. siječnja u 8:30 sati iz Sitnog se krenulo na planinarski pohod koji je tog jutra na Mosoru okupio ukupno 94 planinara iz Splita, Solina, Kaštela, Makarske, Dugopolja i drugih krajeva naše županije.

 

Debelo 01

 

Zmijolika se podugačka kolona zaputila preko prvog prijevoja sa saznanjem kako ih s druge strane čekaju ledom okovani dijelovi staze i bura, ali hrabro se grabilo naprijed, bura je bila podnošljiva, a led se uspješno zaobišao.

 

Debelo 03

 

Debelo 04

 

Hodalo se oprezno, planinarski vodiči kojih je na usponu bilo 15-ak kao i iskusniji planinari pomagali su onima s manje kondicije, a pogotovo onima koji su upravo ovaj pohod izabrali za svoj prvi susret s planinom. Među potonjima bilo je i starih i mladih, a najmlađi među njima bio je petogodišnji Marino Zgorelec koji je dio puta prošao samostalno, a dio na ramenima prijatelja.

 

Debelo 06

 

Debelo 05

 

Prva stanica za okrjepu kako bi se povratila snaga bila je kod starih Vickovih staja, a sljedeća kod Planinarske kuće Lugarnica gdje je pročelnik Stanice planinarskih vodiča Split, Denis Vranješ, sudionike pohoda dočekao s toplim čajem.

 

Debelo 07

 

Kod Lugarnice se grupa dijeli u dva dijela, veća grupa kreće naprijed prema Debelom brdu, a drugu grupu čine oni planinari koji su shvatili da ipak ne mogu dalje pa su odlučili u toploj kući čekati vodiče koji će ih sigurno vratiti natrag u Sitno Gornje.

 

Debelo 08

 

Na Lugarnici je ostao i sudionik pohoda za kojeg je dolazak do Lugarnice itekako veliki uspjeh i koji će svojim prijateljima iz Dječjeg vrtića Zvončica imati puno toga za ispričati. Kako je Marino ostao u Lugarnici tako je drugu godinu za redom najmlađa sudionica pohoda koja se uspela na Debelo brdo bila devetogodišnja Lana Tolić, članica HPD-a Mosor, dok je najstariji planinar bio također Mosoraš, 75- godišnji Siniša Jovanović koji je bio sudionik i onog prvog pohoda na Debelo brdo iz 1989. godine. 

 

Debelo 10

 

Ostavljajući dio sudionika pohoda u sigurnim rukama na Lugarnici grupa kojoj se u međuvremenu pridružilo još 10-ak planinara zaputila se na zadnju etapu uspona, onu koja je vodila do Debelog brda. Što je grupa bila bliže vrhu hladnoća je postajala sve veća, ali na Debelo se brdo moralo popeti.

 

Debelo 11

 

Ruksaci su ostavljeni na livadi pored šumarka ispod Debelog brda, a burom okupanu stjenovitu visoravan Debelog brda savladalo se planinarskom upornošću.

 

Debelo 12

 

Prejaka bura i hladnoća ove su godine onemogućili zajedničku fotografiju svih sudionika na samom vrhu, ali brojne su fotografije manjih skupina planinara dokaz kako je i 26. uspon na Debelo brdo uspješno obavljen, a i bila bi šteta fotoaparatom ne zabilježiti ljepotu pogleda koji se pruža s ovog najzapadnijeg mosorskog vrha iznad 1000 metara.  

 

Debelo 13

 

Debelo 14

 

Debelo 15

 

Debelo 16

 

Debelo 17

 

Debelo 18

 

Uslijedila je stanka za "ručak" iz ruksaka, pronađeni su šampanjci zakopani prošle godine, nazdravilo se Novoj godini i novim planinarskim pohodima, nove su boce šampanjca ponovno zakopane kako se tradicija ne bi prekinula i bez dužeg zadržavanja grupa se zaputila natrag u podnožje Mosora.

 

Debelo 19

 

Dio grupe preko Lugarnice se vratila na Sitno Gornje, a dio niz Žrnovničku Dragu do same Žrnovnice.

 

Debelo 20

 

Dohvatilo se podnožje Mosora, zauzelo se svoja mjesta u autobusu, a niže potpisana autorica teksta koja je ove godine bila i glavni vodič na izletu, Vesna Žižić (članica Stanice planinarskih vodiča Split i članica Planinarskog društva sveti Jure iz Solina) i nakon što je drugi vodič izleta, Josip Žižić (također član SPV-a Split i PD-a sv. Jure, Solin) javio kako je njegova grupa sretno stigla u Sitno Gornje, napokon je mogla odahnuti jer svi su sretno i uspješno završili ovaj sve samo ne lagan pohod s kojeg planinari poručuju: Svima sretna i uspješna Nova 2015. godina  i vidimo se na 27. tradicionalnom usponu na Debelo brdo 6. siječnja 2016. godine. 

 

Tekst i fotografije: Vesna Žižić