Debelo brdo

PDFIspis

Debelo brdo (1044 m) je najzapadniji istaknuti vrh na Mosoru i, zahvaljujući položaju, jedan od najljepših vidikovaca na našem Mosoru.

 

Debelo05

Sl. 1 Pogled s vrha

 

Na vrhu je kutija sa žigom i oznaka KT 13 Solinskog planinarskog puta. Također se gore nalazi i metalni žig, s vanjske strane kutije.

 

PRILAZI:

 

Klis Grlo – Debelo brdo 2.30 h
Izvor Jadra – Poljičin umac – Debelo brdo 4 h
Sitno Gornje – pl. kuća Lugarnica – Debelo brdo 4 h
Žrnovnica – pl. kuća Lugarnica – Debelo brdo 4 h


Debelo brdo je podosta udaljeno od glavnih prometnica pa zahtijeva višesatne prilaze. Najkraći je prilaz iz Klisa (Klis Grlo) po trasi Solinskog planinarskog puta, no na tom putu treba savladati veliku visinsku razliku. Iako su prilazi preko nje duži, dobro je uporište za uspon na Debelo brdo planinarska kuća "Lugarnica" o kojoj se brine naše planinarsko društvo. Do "Lugarnice" se najjednostavnije dolazi iz Sitna Gornjeg (na tom putu savladava se najmanja visinska razlika). Od "Lugarnice" do Debelog brda treba oko 2 sata hoda, ali put nije težak jer nema strmih uspona. Posjet Debelom brdu i "Lugarnici" može se jednostavno povezati s usponom na vrh Ljubljan koji je također KT HPO-a. Planinarska kuća je otvorena svakog vikenda, osim tijekom ljetnih mjeseci, a s dežurnim možete stupiti u kontakt preko koordinatora za "Lugarnicu" Damirom Mihanovićem - Mihom na tel: 021/472-340 ili 095/838-30-23.

 

Za blagdan Tri kralja 06.01. već tradicionalno dugi niz godina Stanica planinarskih vodiča Split organizira uspon na Debelo brdo.

 

Debelo_brdostaza

Sl. 2 Staza Žrnovnica - Debelo brdo

 

ZemljovidMosor

Zbog sigurnijeg kretanja Mosorom

 preporučamo korištenje zemljovida

"Mosor" 1:25 000 u izdanju HPD "Mosor" 2005.

a koji se možete kupiti u Tajništvu (Sinovčićeva

 2, Split) svakog utorka i srijede od 18:00 do

21:00h