Posljednji ispraćaj Nenada Čulića

PDFIspis

Culic malaNakon dugih 39 godina iščekivanja posmrtni ostaci i posljednjeg stradalog člana "7. savezne ekspedicije na Kavkaz" iz 1974. ovih su se dana vratili u domovinu. U pitanju je naš Mosoraš Nenad Čulić koji je zajedno s još trojicom kolega alpinista smrtno stradao 24. srpnja 1974. u lavini prilikom uspona u smjeru Križ Ušbe na Kavkazu.

 

 

 

Osim njega, živote su tad izgubili Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković iz AO "Velebit" ,  te Ante Bedalov iz AO "Mosor" . Bila je to i ostala najveća tragedija u povijesti hrvatskog alpinizma.

 

Dva dana nakon nesreće pronađena su tijela Bedalova i Vrdoljaka, dok tragova o drugoj dvojici alpinista nije bilo punih 37 godina. I onda je pretprošlog ljeta češki alpinist na ledenjaku ispod Ušbe pronašao posmrtne ostatke jednog od njih dvojice i  dio opreme jugoslovenske proizvodnje, među ostalim i čuturicu s natpisom GRZS-a, te fotografije svojih nalaza poslao na Planinsku zvezu Slovenije, odnosno Gorsku reševalnu zvezu Slovenije, koja je informaciju proslijedila Hrvatskom planinarskom savezu, s obzirom da nijedan slovenski alpinist nije stradao u tom području. Tako se napokon pojavio prvi vjerodostojni trag nakon tako puno godina čekanja. Stoga je prošle godine četvoročlana ekipa otišla na Kavkaz po posmrtne ostatke za koje se naknadno utvdilo da pripadaju Viktoru Tabakoviću.

 

Usba02

 

A ove su godine krajem kolovoza na ledenjaku pod Ušbom rumunjski alpinisti ugledali tijelo za koje se po poziciji na ledenjaku pretpostavilo da pripada Nenadu Čuliću. Brzo se pokrenula akcija utvrđivanja identiteta stradalog i njegovog povratka u Split, kad se utvrdilo da je doista u pitanju Nenad Čulić.

 

Požrtvovnošću obitelji Čulić, HPD "Mosor", HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza, te uz veliku pomoć lokalnih i gruzijskih vlasti, našeg veleposlanstva u Ateni koje pokriva područje Gruzije i Croatia Airlines posmrtni ostaci Nenada Čulića ove su nedjelje vraćeni u domovinu.

 

Usba06

 

Nenad Čulić se rodio 11. travnja 1949. u Splitu, a planinarstvom se počeo baviti još od najranije dobi, pa je već s 18 godina stekao naslov alpinist. Bio je član AO "Mosor" i njegov pročelnik, 1972. i 1973. predsjednik "Mosora", gorski spašavatelj, instruktor GSS-a i vođa Splitske ekspedicije na Spitzberge 1973. Izveo je 270 penjačkih uspona među kojima i prvenstvene Fanikin, Giromettin i Funkciju u Anića kuku.

 

Culic

 

Posljednji ispraćaj koji je istodobno i njegov povratak obitelji, nama, njegovom "Mosoru", Splitu i Hrvatskoj, bit će održan u četvrtak 10.10.2013. u 16:15 sati na gradskom groblju Lovrinac. Nakon ispraćaja održati će se i komemoracija u Hotelu "Zagreb" na Duilovu.

 

Molimo Mosoraše da se okupe u što većem broju i dostojne isprate našeg Nenu na vječni počinak.