Izlet na Zir, 24.02.2013.

PDFIspis

ZirU nedjelju 24. veljače 2013. HPD "Mosor" organizira izlet na Zir (850 m) u Lici uz posjet Cerovačkim špiljama.

 

 

 

 

 

Dinamički program izleta:

 

06:45 Okupljenje na stanici

07:00 Polazak sa Sukoišanske stanice

10:00 Dolazak u mjesto Trkulje i polazak na stazu prema Ziru

12:00 Dolazak na Zir, odmor


Zir je osamljeno brdo sa stjenovitim vrhom u sredini Ličkog polja.  Gledan sa autoceste izgleda kao da je to brdo izraslo usred ravnih polja. S vrha se pruža jedan od naiimpresivnijih pogleda na Velebit .


13:00 Spuštanje sa vrha

14:30 Polazak prema Cerovačkim špiljama

15:30 Razgledavanje Cerovačkih špilja (razgledat ćemo Donju špilju)

Cerovačke špilje , smještene na južnom dijelu Parka prirodeVelebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako se ovdje i danas mogu vidjeti tragovibrušenjamedvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Temperatura u špiljama se kreće između 5 i 11o C


Cerovacekenajava

 

17:00 Povratak do busa i polazak prema Splitu

20:00 Dolazak u Split


Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 19 - 21 sati,

Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,

Oprema: dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i piće, mobitel, planinarska iskaznica, lampa, topla odjeća za posjet špilji.

Vođa izleta: Ante Milić (091/751-6786)


Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.