Na današnji dan 1931.

PDFIspis

domstaremalaVeć od samih početaka rada HPD "Mosor" nametala se misao o izgradnji planinarskog doma na Mosoru, jer se uspješan razvoj planinarstva u gradu Splitu ne može ni zamisliti bez kvalitetnog planinarskog objekta na našoj matičnoj planini. Tim više što u tom trenutku u cijeloj Dalmaciji nije postojao nijedan planinarski objekt u pravom smislu riječi.

 

Mjesto je odabrano po savjetu prof. Giromette, u samom središtu Mosora i neposrednoj blizini Ljuvača, najizdašnijeg krškog vrela u planini, kojeg opisuje još Andrija Kačić Miošić. Osim toga, ovaj je lokalitet od udara bure zaštićen Istarskog glavicom, a zahvaljujući svojoj poziciji idealno je polazište na najviše vrhove našeg Mosora.
domstare04
Usporedno s izgradnjom Doma, splitski su planinari prionuli i u akciju pošumljavanja tog tada vegetacijski iznimno siromašnog terena. Sljedećih su godina i desetljeća uokolo Doma posađene deseci tisuća sadnica bora, čime je okoliš našeg  Doma poprimio prepoznatljivu vizuru prekrasne zelene oaze u mosorskom kršu.
domstare03
Kako je u to vrijeme bilo potrebito više od 3h uspona iz Žrnovnice do Ljuvača Primorska je banovina dala uoči otvorenja Doma proširiti i djelomično novo izgraditi dotadašnju općinsku cestu od Žrnovnice do Gornjeg Sitna.
domstare01
Veliku su pomoć izgradnji doma dali mještani podmosorskih sela, a u prvom redu oni iz Gornjeg Sitna, koji su uskom i strmom stazicom na Ljuvač iznijeli krovni materijal i salonit.
domstare02
Inače, HPD "Mosor" je 1928. u sporazumu sa središnjicom u Zagrebu prvotno namjeravao sagraditi prizemnicu s potkrovljem, ali se brzo odbacila ta ideja, jer se došlo do opravdanog zaključka da bi takav objekt bio premalen da primi sve planinare i posjetitelje našeg Mosora. Stoga se odmah prionulo skupljanju sredstava za veći i udobniji Dom, te se krajem 1929. pristupilo gradnji jednog krila Doma, kojemu je temelje i zidove prizemlja i prvog kata izgradio od kamena poznati graditelj planinarskih objekata gosp. Marko Vukelić, dok je krov, vodovod s bunarom, unutarnje uređenje i nabavu namještaja izveo "Mosor" s domaćim majstorima.
domstare05
I onda je 10. listopada 1931. napokon otvoren dom na Mosoru, prvi takav u Dalmaciji i najveći u Hrvatskoj nakon Tomislavovog doma na Sljemenu. Tom događaju bili su nazočni ne samo Mosoraši već i planinari iz drugih krajeva Hrvatske, žitelji okolnih mjesta u narodnim nošnjama, glavari poljičkih sela, predstavnici vlasti iz Splita i ostali uzvanici. Među uzvanicima su bili i predstavnici HPD iz Zagreba prof. Josip Pasarić i dr. Zlatko Prebeg, te predstavnik slovenskog planinarskog društva iz Ljubljane gosp. Horvatin.Poslije prigodnog govora prof. Umberta Giromette i svečanog otvaranja, dom je blagoslovio don Ivan Cotić, župnik iz Poljica.
 
Pripremio: Denis Vranješ
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com