Otvorenje 22. tradicionalne izložbe

PDFIspis


plakat 22.izlozba-01


U utorak 15.11.2022 u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5 otvorena je 22. tradicionalna izložba planinarske fotografije u organizaciji HPD Mosor i Fotosekcije HPD Mosor. Izložbu je otvorila predsjednica HPD-a Mosor dr.sc. Ivana Radonić, a govorili su još pročelnica Fotosekcije Žana Hrkać i predsjednica Fotokluba Split Maja Prgomet. Svojim dolaskom otvorenje izložbe uveličali su splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, nekadašnji šef HGSS-a Vinko Prizmić, naš proslavljeni alpinist Stipe Božić, nekadašnji predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić, i mnogi drugi.


Čestitamo pobjednicima, pohvaljenima i odabirnim autorima i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na natječaju.


Stručni žiri u sastavu:
• Kaća Svedružić (prof. likovne kulture)
• Petra Dajak Belas (kustosica Muzeja Grada Splita)
• Valentino Bilić Prcić (fotograf)
nije imao nimalo lak zadatak odabrati najbolje od pristigle 1034 fotografije 96 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore .


Autorica teksta izložbe povjesničarka umjetnosti Maja Prizmić , napisala je za pobjedničku fotografiju:


„Ova fotografija meni znači pjesmu koju ne znam napisati, ali gledajući osjećam je tu, u meni. Tamni kameni div koji izaziva uznemirenost i strahopoštovanje, koprena nježne snježne prašine, tvrdoća leda i nezainteresirano nebo. Prolaznici dolinom snoviđenja...život postaje alegorija: vidim li to dah koji se ledi? Čujem li im otkucaje srca? Kratkotrajne korake uskoro će prekriti bjelina, ostati će tek tišina vječnosti…“


Kako stara izreka kaže „Ljepota je u oku promatrača“ shvatite da naslov izložbe nema smisla ako ga ne „vidite“ i okom i srcem. Sonja Nikolin kao vrhunska planinarka, vodič, ljubitelj prirode i fotografije pogledom na pobjedničku fotografiju izjavljuje „OSJEĆAM DA TU PRIPADAM“. S to malo riječi rečeno je od srca sve što se može reći o izložbi….


NAGRAĐENI AUTORI SU:
1. nagrada žirija NENAD BANJAC-Grand desert
2. nagrada žirija DOMAGOJ SEVER-Dolomiti
3. nagrada žirija IGOR BRAUTOVIĆ-U drvima


POSEBNA POHVALU ŽIRIJA:
1. MILOŠ KRSTIĆ-Divlji Konji na Stolovima
2. ZLATAN KURTO-Rebro


Hvala svima koji su doprinijeli da i ova izložba bude iznad svih naših očekivanja.
Izložbu možete pogledati do 6. prosinca 2022. gPredsjednica HPD-a „Mosor“
dr.sc. Ivana Radonić


Pročelnica Fotosekcije HPD-a “Mosor
Žana Hrkać


izlozba-02


izlozba-03


izlozba-04


izlozba-05


izlozba-06