Josip Ganza (1945 – 2021)

PDFIspis

josip-ganza-1

 

Josip Ganza, rođen je u Splitu 18.5.1945. gdje je završio gimnaziju, upisao fakultet, a školovanje nastavio i završio 1973. u Subotici. Zapošljava se u tvornici N.Tesla u Zagrebu a 1989. odlazi živjeti u Italiju.


Član PD „Mosor“ postaje 1959. Sudjeluje u izletima Društva. Bavio se markiranjem planinarskih staza i bio pročelnik markacijske sekcije. Obilazi planinarske transverzale i kao Mosoraš prvi put prelazi Velebitski planin. put (znač. 141), a kasnije još dva puta kao član PD „Nikola Tesla“ iz Zagreba. Član alpinističkog odsjeka je od 1967. Aktivan je penjač i ima preko stotinu alpinističkih uspona po Mosoru, Kozjaku, Biokovu, Paklenici, Alpama. Značajnije su mu ture po Grossklockneru, Mont Blancu, Dolomitima i Tatrama. Sudjelovao je u prvoj splitskoj alpinističkoj ekspediciji Spitsbergen ’73 i drugoj splitskoj alpinističkoj ekspediciji Hindukush ’75, gdje je dostigao visinu od preko 7300 m. S ove dvije ekspedicije održao je više predavanja po bivšoj Jugoslaviji, Mađarskoj i Italiji. Za svoje planinarsko djelovanje dobio je srebrni znak HPS-a 1975.

 

josip-ganza


U Italiji, gdje je živio posljednjih godina, promovirao je i organizirao nastupe naših klapa na festivalu u Veroni, za što je dobio brojna priznanja.


Otišao je još još jedan od zaslužnih Mosoraških penjača i ovo kratko prisjećanje na njega neka mu je blagi spomen.