Izlet "Da otmemo stazu zaboravu"

PDFIspis

da-otmemo-zaboravu

 

Dragi mosoraši, planinari i prijatelji pozivamo Vas da nam se u nedjelju 12. prosinca pridružite na izletu „DA OTMEMO STAZU ZABORAVU“ od Putićeva preko Kozika na Dubravu.


Ima Mosor i svoj istok, zapad i jug, al ima i svoj prekrasni sjeverni dio. Južni dio je obilat stazama po kojima uglavnom idemo do mosorskih vrhova. A za ovaj izlet sam izabrala stazu sa sjeverne strane, meni jednu od najljepših staza Mosora. Bila je to staza, nekad sa vidljivim markacijama. Sada su već izblijedjele i ponegdje vas i iznenadi po koja. Zimi su čak i vidljivije, a ljeti kad sve nabuja, priroda sakrije i te rijetke. Oni koji krenu stazom postavljaju čunjiće, usmjeravajući planinare na pravi put, i tako otimaju stazu zaboravu. Ovim i molim sve koji krenu u ovu avanturu, da iscrtamo stazu tako da svatko postavi svoj čunjić.

 

Dinamički plan izleta:


7:00 polazak iz Splita s parkirališta u Šibenskoj ulici


8:00 dolazak na polaznu točku naselje Putišići crkva Svi Svetih.


08:15 polazak na stazu
Ovdje jedan dio idemo po asfaltu nekih 700 m, taj dio u stvari prolazimo kroz selo Putišići, od njegovog početka do kraja. Nastavak staze je po makadamskom putu nekih 800 m, nakon čega nastavljamo po šumi niske makije do Milinog Sičišča. U nastavku uspona, planinarska staza obilazi dvije veće ponikve sa njihove zapadne strane, vodi po kamenitoj goleti, nakon koje se ulazi u područje visoke makije, a planinarska staza vodi jako oštro uzbrdo, gotovo izravno na prijevoj između Malog Kozika i vrha Sveti Jure. Kako se uspon više približava spomenutom prijevoju, to planinarska staza vodi sve oštrije uzbrdo, prolazi kroz prorijeđenu šumu makije, zatim po kamenjaru i manjem siparu, izlazi na prijevoj, da bi u nastavku, po jako lijepom i nezahtjevnom grebenu, dovele do vrha Kozik na kojem se nalazi kapelica posvećena svetom Juri. Kapelica je sagrađena 1868. godine u spomen na pobjedu Poljičana nad Turcima u Docu Donjem, a obnovljena je 2005. Dimenzija je 6 x 4 m, a krov je pokriven kamenim pločama.


11:30 dolazak na vrh sv. Jure ili Kozik -1.319 m/nv
Vrh Kozik je jedan od najljepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Sa zapadne strane vidi se cijeli greben Mosora, Kozjak, Svilaja, Dinara; sa sjeverne strane lijepo se vidi Troglavska skupina vrhova, Šator, Cincar, Kamešnica, Tušnica...; sa istočne strane dominira Čvrsnica, Vran planina. Prenj. Čabulja...; sa južne strane vidi se Pelješac, Korčula, Lastovo, Sušac, Hvar, Brač, Sveti Andrija, Šolta...


12:30 – početak spusta
Spust sa vrh Kozik vodi preko izvora Studenac pa preko Tople. Ukupna dužina staze je 10.6 km


15:00 dolazak do Dubrave


17:10 dolazak u Split

 


Prijave za izleta: u prostorijama Društva (Sinovčićeva 2), utorkom od 17:00 do 21:00, srijedom 13 do21h ili na telefon 021/ 394-365, mob. 091/509 95 41 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Prijevoz: autobusom
Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka); na povratku ćemo stati u Tugare u buffet Ruky tako da je moguće osim pića nešto i pojesti.
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, planin. i osobna iskaznica , mobitel, baterijska lampa.
Na izletu mogu sudjelovati samo članovi HPS-a s plaćenom članarinom za 2021 godinu.
Težina: K2 – T1 (visinska razlika 886 m, bez upotrebe ruku i pomagala)
Glavni vodič: Marija Blažević -098/967-4432


Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa i vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima, te promjene dinamičkog plana ovisno o okolnostima, odnosno otkazivanju ture u slučaju nepovoljne vremenske prognoze.

 


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300

 


Tehnička zahtjevnost:


T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)