Planinarski put Dalmacija - Eva

PDFIspis

ppd-eva thPlaninarski put Dalmacija otvoren je 1978 g. od strane PK Split. Ta planinarska obilaznica proteže se od Labištice iznad Trogira pa sve do Makarske preko čak četiri planine. Put prelazi grebenom Kozjaka, Mosora, Omiške Dinare i Parka prirode Biokovo. Tko poznaje te planine sigurno zna da se gotovo sigurno radi o tehnički najzahtjevnim planinama u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire.

 

Ako se ova obilaznica prolazi odjednom u komadu treba prevladati 140 km teškog krša s oko 9000 m uspona, a još i više spusta. Zalogaj koji nije lako zagristi, a još manje progutati. Ipak, naša Sikira Eva je odlučila da će se upustiti u tu avanturu, kako je sama poslije rekla - avanturu života.

 

Zapanjujuće ju je bilo gledati kako prelazi s planine na planinu svježa kao rosa. Naravno bilo je i kriza, ali s obzirom na težinu ovog puta, koji je km za km sigurno najteži u Hrvatskoj, kao i da ih nije bilo. Za usporedbu u DTLu (Dalmatinskoj trail ligi) su vjerojatno tri natježe utrke Satarluk, Grebbening i Imbertrek. Sada zamislite odraditi te tri utrke zaredom, naravno najduže kategorije, a na to onda još dodati Biokovo kao šećer na kraju. Zvuči nezamislivo, ali nije tako izgledalo na licu jedne male i "krhke" Slovenke dok je laganim korakom otrčala preko Makarske rive na putu do zadnje kontrolne točke.

 

Eva, ostavila si nas bez riječi.

 

ppd-eva-01

 

ppd-eva-02

 

ppd-eva-03

 

ppd-eva-04

 

ppd-eva-05

 

ppd-eva-06

 

ppd-eva-07

 

Više fotografija možete pogledati na Facebook stranici Mosoraških Sikira