Pogled s Biokova

PDFIspis

Treći izlet OPŠ – proljeće 2020. g.

 

Nedjelja, 15.03.2020.

 

biokovo-3

 

Dinamički plan izleta:


06:45 Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (kraj starih prostora HGSS)

 

07:00h polazak prema Gornjim Brelima; putem pauza za kavicu u Omišu


08:30h dolazak u Gornja Brela - Subotišće


09:00h polazak na turu Gornja Brela – Sv. Nikola - Paklina – Vidikovac – Šuplja stina – Nevistina stina – Donja Brela; vježba kretanja planinskim terenom - orijentacija uz pomoć planinarskog zemljovida

 

biokovo-2

 

PAKLINA

Mislim da nije potrebno posebno objašnjavati kako je ovaj lokalitet zaslužio svoje "pakleno" ime, ali možda i nije za naodmet ponoviti. Paklina je smola koja se dobivala iz crnog bora, a koristila se intenzivno za premazivanje brodova i njihovu zaštitu od utjecaja morske vode. Najčešće se vadila urezivanjem borova iz kojih bi zatim istjecala smola. Navodno se iz jednog bora može dobiti 5 - 6kg te nekad iznimno vrijedne materije. Drvo kao materijal za izradu brodova su u međuvremenu istisnuli novi materijali, prvenstveno plastika, pa više nema potrebe za skupljanjem pakline, ali tragovi nekadašnjeg skupljanje smole su još uvijek vidljivi na kori biokovskih borova

 

biokovo-4

 

ŠUPLJA STINA

Šuplja stina ili Biokovsko oko smjestila se na vrhu Biokova iznad Brela, te je još jedan u nizu prirodnih fenomena. Riječ je o "oku" koje je rukom prirode isklesano u biokovskim stijenama, te zbog te posebnosti izaziva divljenje i čuđenje, ne samo kod mještana. Kroz stijenu se mogu vidjeti cijela Brela i primorje, a svakom se posjetitelju čini da sama planina Biokovo pomoću svog oka pomno prati sva zbivanja u svom podnožju i okolici.

 

NEVISTINA STINA

U narodu postoji legenda o velikoj ljubavi djevojke i mladića koje je zla kob okamenila na Nevisti. Nevistina stina također je i prijevoj, nekad jedina spona Primorja i Zabiokovlja, te prekrasan vidikovac.

Prema legendi, djevojka negdje "odozgo", vjerojatno iz Dalmatinske zagore, trebala se udati u Primorje. Majka je bila protiv te ljubavi, a nadasve protiv kćerine udaje za nekog koga obitelj nije odabrala. Možda je bio problem i što je mladić Primorac, odnosno iz siromašna kraja!? Kako bilo, majka je kćer ispratila riječima: Kad more ugledala, dabogda se okamenila! Unatoč tim strašnim riječima, svadbena povorka je krenula predvođena mladoženjom i mladom na konju, i ne sluteći koju snagu ima majčina kletva. Međutim, kad je vesela družba stigla na vrh brda iznad Brela, kletva se ostvarila. Dokaz tome su stijene u obliku konja s mladencima, pogače i burače za vodu koje su se radile od mješina. Ako se pažljivo pogleda, može se vidjeti i mladenkin veo koji je u tom trenutku vjetar skinuo s njezine glave, a i cijelu povorku svatova koja je išla za njima, a danas ih je malo teže vidjeti ako ih ciljano ne tražiš, jer je borovina kroz desetljeća dosta izrasla.

 

biokovo-1


FRANCUSKA CESTA

Do dolaska Francuza u Dalmaciji gotovo nije bilo cesta. Novija istraživanja, na temelju memoara i službene korespodencije toga vremena, ukazuju na to da je general Auguste Marmont kao vrhovni zapovjednik francuske vojske u Dalmaciji prionuo izgradnji cesta. Na projektiranju i nadzoru radova osim francuskih inženjerinskih stručnjaka radili su i domaći ljudi. Dio te Napoleonove ceste bio je zamišljen na području današnje općine Brela. U tom je dijelu cesta trebala prijeći preko prijevoja Neviste i Poletnice (Brela Gornja) spojiti Makarskoj primorje s Francuskom cestom koja je prolazila u Zabiokovlju relacijom Grabovac-Zagvozd-Župa-Rašćani. Napoleonova cesta na spomenutoj relaciji građena je 1808. godina. Svi su ljudi sposobni za rad popisani su i nisu mogli biti oslobođeni, radili su uglavnom besplatno, za hranu i za piće. Povlačenjem francuske vojske dio ceste na području današnje općine Brela nije završen, ali vrijedne ostatke suhozida te ceste možemo vidjeti pod Nevistom i pod Poletetnicom . Danas su dragocjena tema planinara i alpinista.

 

17:00h dolazak u Donja Brela; rekapitualacija izleta uz pivicu


18:00h povratak u Split


19:00h dolazak u Split


Prehrana: u vlastitom aranžmanu (iz ruksaka)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, hrana i piće, planin. i osobna iskaznica, mobitel, čeona lampa…
Prijevoz: autobusom
Težina: K1 - T1
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365
Glavni vodič: Nikša Maričić

 

biokovo-karta

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

 


Kondicijska zahtjevnost:


K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 


Tehnička zahtjevnost:

 

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00