Središnji godišnji izlet Visoke Tatre (Slovačka)

PDFIspis

tatre thPozivam Vas da nam se pridružite na središnjem godišnjem izletu na kojem ćemo od 31.srpnja do 09. kolovoza 2020. posjetiti Visoke Tatre u Slovačkoj, planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Tatre obiluju brojnim ledenjačkim jezerima, vodopadima, raznolikom florom i faunom te je zbog svoje atraktivnosti napopularnija planinarska destinacija u Slovačkoj, a mi ćemo posjetiti mnoga od tih prelijepih mjesta. Detaljni plan izleta i načine plaćanja možete vidjeti u nastavku. Grupe su podijeljene na A i B tako da svi mogu uživati.

 

Visoke Tatre (Vysoké Tatry) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Glavni dio masiva sa svim najvišim vrhovima nalazi se u Slovačkoj. Najviši vrh Tatri i Slovačke je Gerlachovský štít sa 2655 metara nadmorske visine. Najviši vrh Poljske, Rysy visok 2503m se također nalazi na Tatrama. Tatre obiluju brojnim ledenjačkim jezerima, vodopadima, raznolikom florom i faunom te je zbog svoje atraktivnosti napopularnija planinarska destinacija u Slovačkoj. Najveća središta ljetnog i zimskog turizma nalaze se u podnožju planine, Štrbské Pleso, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj. Na Tatrama se nalazi i najviši meteorološki opservatorij na Karpatima (Lomnicky štit 2632 m). Prvi europski prekogranični nacionalni parkovi osnovani su ovdje: Tatranský národný park u Slovačkoj 1948. i Tatrzański Park Narodowy u Poljskoj 1954.

 

Program izleta:


1.dan 31. srpanj, petak


21:30 Okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj ulici (ispred HGSS-a)
22:00 Polazak, noćna vožnja autocestom prema Slovačkoj. U toku puta odredit će se kratki odmori prema potrebi.

 

 

2. dan 01. kolovoz, subota


Dolazak u Bansku Štiavnicu u jutarnjim satima i razgledavanje grada.

 

banska-stiavnica


Zbog izuzetno očuvane srednjovjekovne arhitekture grad je 11. prosinca 1993. upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine. Gradu duguje svoje postojanje i lokacija rudnika, posebice zlata i srebrna. Prvi put spominje se u zakonu iz 1156. kao Terra banensium. Središte grada je povijesni Trg Svetog Trojstva (Trojičné námestie) kojim dominira veliki kužni pil. Dva dvorca, Stari (Starý zámok) i Novi (Nový zámok) su pretvoreni u muzeje. Otvoreni muzej rudarstva nudi 2 km dug podzemni obilazak rudnika srebra iz 17. stoljeća. Još stariji je rudnik Glanzenberg koji se nalazi odmah ispod središta grada i privlači veliki broj posjetitelja još od vremena cara Franje Josipa.

 

13:00 Polazak prema odredištu, grad Poprad
17:00 Dolazak na odredište u Poprad, smještaj u hotelu po sobama, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 

 

3. dan, 02. kolovoz, nedjelja


Doručak, 8:00 polazak na turu autobusom do Štrbske Pleso

 

strbske-pleso

 

Planinarenje po planu:


Grupa A
Štrbske Pleso (1355m) – Mlinycka Dolina – Bystre Sedlo (2314m) – Wahlenbergova jezera (2157m) – Furkotska dolina (1842m) – Chata pod Soliskom (1840m) – Predne Solisko (2093m) - Chata pod Soliskom – Štrbske Pleso


Ukupno potrebno vrijeme za ovu turu procjenjuje se na 8 sati uključujući i odmore. Savladava se visinska razlika od 959m. Tura je srednje zahtjevna.

 

Grupa B
Štrbske Pleso (1355m) – Vodopad Skok (1801m) – Mlinycka Dolina - Štrbske Pleso – uspinjačom Chata pod Soliskom – Predne Solisko (2093m) – Chata pod Soliskom - Štrbske Pleso


Grupa će se zadržati u okolici vodopada, na jezerima koji se nalaze ispod i iznad vodopada te će razgledati dio Mlinycke doline, a zatim se vratiti istim putem na Štrbske Pleso. Tu će se uspinjačom popeti do Chate pod Soliskom. Oni koji žele mogu izvršiti uspon na Predne Solisko, ostali se zadržavaju na okolnim lokalitetima. Povratak u Štrbske Pleso može biti uspinjačom ili pješice.

 

Grupe A i B okupljanje kod autobusa
Povratak autobusom iz Štrbske Pleso u hotel, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 

 

4. dan, 03. kolovoz, ponedjeljak


Doručak, 8:00 polazak na turu autobusom do Tri Studnički

 

krivan

 

Planinarenje po planu:


Grupa A
Tri studnički (1141m) – Krivan (2494m) – Jamske pleso (1447m) - Štrbske Pleso (1355m)


Ukupno potrebno vrijeme za ovu turu procjenjuje se na 7 sati uključujući i odmore.
Savladava se visinska razlika od 1353m. Tura je srednje zahtjevna.

Grupa B
Tri studnički (1141m) – Jamske pleso (1447m) - Štrbske Pleso (1355m)


Ova tura savladava visinsku razliku od cca 300 m i može se opisati kao lagana.

 

Grupe A i B okupljanje kod autobusa
Povratak autobusom iz Štrbske Pleso u hotel, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 


5. dan, 04. kolovoz, utorak


Doručak, 8:00 polazak na turu autobusom do mjesta Stary Smokovec (grupa B) i Tatranske Lomnice – Bijele vode (grupa A)

 

zelene-pleso

 

Planinarenje po planu:


Grupa A
Bijela Voda (910m) – Zelene pleso (1500m) – Velka Svistovka (2037m) – Skalnate pleso (1751m) – Tatranska Lomnica (850m)


Put započinje na cesti na Bijelom Vodama gdje najprije treba slijediti žutu markaciju. Tura traje oko 7 sati, savladava se visinska razlika od 1127m i srednje je zahtjevna.

 

Grupa B
Stary Smokovec (1010m) – vodopad Studen potoka - Obrovsky vodopad – Zamkovskeho chata (1475m) – Skalnate pleso (1751m) – Tatranska Lomnica (850m)


Tura je označena kao lagana.
Staza započinje kod željezničke stanice gdje treba slijediti zelenu markaciju i traje oko 4 sata.

 

Grupa A i B silazak od Skalnate pleso do Tatranske Lomnice žičarom.

 

Grupe A i B okupljanje kod autobusa

Povratak autobusom iz Tatranske Lomnice u hotel, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 


6. dan, 05. kolovoz, srijeda


Doručak, 7:00 polazak prema Poljskoj

 

Izlet u Poljsku – posjeta rudniku soli Wieliczka u Krakovu

 

S preko 300 kilometara rudarskih puteva, dubine od čak devet etaža, dubine od 327 metara i s preko 700 godina povijesti, Wieliczka Salt Mine je zasigurno jedna od najduže građenih atrakcija na svijetu. Rudnik se nalazi svega desetak kilometara od Krakowa, te je nezaobilazna stanica svakog putnika kojeg put odnese u ovaj dio Poljske. Podzemlje Wieliczke sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3000 prostorija. Turistička ruta, pristupačna za posjetitelje, uključuje posjet 3,5 kilometara dugoj dionici smještenoj između 64 i 135 metara ispod razine zemlje. Impresivan dio rudnika su kapelice koje su sagradili sami rudari i u kojima se dan danas održavaju mise po najavama za hodočasnike. U "slanim" prostorijama rudnika održavaju se i banketi, balovi, konferencije i koncerti pa je samim time rudnik i od velikog kulturnog značaja. Najpoznatija prostorija je dvorana Varšava koja se nalazi na 125 metara dubine, a u kojoj se svake godine organiziraju novogodišnji bal i koncert. Rudnik Wieliczka nalazi se na UNESCO-vom popisu prirodne i kulturne baštine od 1978. godine, a povijesnim spomenikom Poljske proglašen je 1994. godine.

 

wieliczka

 

Krakov je grad u južnoj Poljskoj i bivši glavni grad Poljske. Važan kulturni, gospodarski, komunikacijski i turistički centar. Grad leži na obalama rijeke Visle, jedan je od najstarijih i drugi po veličini grad u Poljskoj. Prema legendi ga je osnovao vojvoda Krak koji je na tom mjestu ubio zmaja. Glavne znamenitosti grada su dvorac Wavel, katedrala, glavni trg koji je jedan od najvećih srednjovjekovnih trgova u Europi i smatra se jednom od najljepših urbanističkih cjelina uopće, palača Krzystofory, crkva Sv. Ane, Florianska ulica, vrata Barbican, gotička crkva Naše drage Gospe i stara židovska četvrti Kazimierz.

 

Povratak autobusom u hotel u večernjim satima, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 


7. dan, 06. kolovoz, četvrtak


Doručak, 8:00 polazak na turu autobusom do Štrbske Pleso

 

rysy

 

Planinarenje po planu:


Grupa A
Štrbske Pleso (1355m) – Planinarski dom Chata pod Rysmi (2250m) – vrh Rysy (2503m) – Popradske Pleso (1500m) – Simboličko groblje (1523m) – Parkiralište Popradske Pleso (1250m)


Ukupno potrebno vrijeme za ovu turu procjenjuje se na 8 sati uključujući i odmore.
Tura je srednje zahtjevna. Na jednom prelazu preko stijene prije dolaska do planinarskog doma put je osiguran lancima i klinovima. Savladava se visinska razlika od 1250m.

Grupa B
Štrbske Pleso (1355m) – Žabija dolina - Popradske Pleso (1500m) – (Simboličko groblje (1523m) - Parkiralište Popradske Pleso (1250m)


Ova tura savladava visinsku razliku od 200 m i može se opisati kao lagana.

 

Grupe A i B okupljanje kod autobusa
Povratak autobusom iz Štrbske Pleso u hotel, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 


8. dan, 07. kolovoz, petak


Doručak, 8:00 polazak na turu autobusom u mjesto Podlesok

 

sucha-bela

 

Planinarenje po planu:


Grupa A i B
Nacionalni park Slovensky raj 

 

Nacionalni park Slovački raj (slk. Národný park Slovenský raj) je jedan od devet nacionalnih parkova u Slovačkoj, osnovan 1988. godine i smješten je u istočnom dijelu Slovačke. Na području parka se nalazi jedna od najvećih ledenih špilja u Europi i atraktivan krajolik krških visoravni, klanaca, slapova i špilja. Ovdje su i spomenici koji svjedoče o najstarijoj povijesti regije i zemlje. Najposjećenije klisure su Suchá Belá, Veľký Sokol koja se prelijeva u klisuru Róthova roklina koja je dobila ime po pioniru turizma u Slovenský raju i pristupa svojim klisurama prof. Martin Róth, Prielom Hornádu i Kyseľ.

 

Grupa A
Posjet kanjonu Sucha Bela


Kružna tura 13,50 km. Ukupno potrebno vrijeme za ovu turu procjenjuje se na 3.30 h uključujući i odmore.

 

Grupa B
Šetnja po lakšim stazama parka.

 

Povratak autobusom iz mjesta Podlesok u hotel, večera, dogovor za sutrašnje aktivnosti, noćenje

 

 

9. dan, 08. kolovoz, subota


Doručak, 8:00 povratak prema Splitu preko Budimpešte

 

budimpesta

 

Dolazak u Budimpeštu oko 12:00 sati i obilazak grada s vodičem. Nakon obilaska s vodičem slobodno vrijeme za razgledavanje grada.

 

Ovaj jedan od najljepših gradova Europe ima mnoge znamenitosti od kojih su Budimski dvorac, Andraševa avenija, Trg heroja u Budimpešti i Milenijska podzemna željeznica upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Mnogi ga nazivaju Parizom istoka zbog činjenice da leži na prekrasnom Dunavu, a grad je zvanično nastao 1872. godine spajanjem Budima i Pešte. Brojne crkve, mostovi, dvorci, muzeji čine ovaj grad jednom od napopularnijih turističkih destinacija u europi.

 

Polazak za Split prevečer

 

10. dan, 09. kolovoz, nedjelja


Dolazak u Split u ranim jutarnjim satima

 


INFORMACIJE:
Potrebna oprema: uobičajena planinarska- prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, pribor za osobnu higijenu, mobitel
Dokumenti: važeća osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, europska zdravstvena iskaznica i planinarska iskaznica s markicom za 2020. god.
Prijevoz: autobus
Organizator: Delminium travel d.o.o. u suradnji sa HPD “Mosor”

Šifra aranžmana: 2020-140220

Vodič i pomoćni vodiči: Sonja Nikolin (098/184-0440), Željko Balov i Goran Maleš
Predbilježbe i informacije o turama: Sonja Nikolin (098/184-0440)
Težine tura: kondicijska- K1/2/3
tehnička-T1/2/3

Prijave: Delminium travel d.o.o. (e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; tel: 021/643-422)

 

CIJENA PO OSOBI:


3.600,00 kn (za gotovinsko plaćanje ili plaćanje na žiro račun agencije po dolje navedenim ratama)


3.780,00 kn - za plaćanje karticama na rate (kartice ZAGREBAČKE BANKE - Visa, Mastercard, Maestro)


Doplata za smještaj u 1/ 1 sobi – 750,00 kn

 

Cijena uključuje: prijevoz autobusom, smještaj u hotelu sa *** u 1/ 2 sobama (7 noćenja s doručkom i večerom - polupansion), ulaznicu u rudnik soli Wieliczka, ulaznica u nacionalni park Slovački raj, lokalnog vodiča u Budimpešti, jamčevinu za turističke paket aranžmane, osiguranje od odgovornosti, troškove organizacije putovanja, pdv

 

Cijena ne uključuje: ulaznice za muzeje, izložbe i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene, fakultativne sadržaje, vlastite troškove i žičare (cijena jedne žičare cca 16€)

 

Način plaćanja:
Prva rata za prijavu minimalno 1.000,00 kn do 28.02.2020.
Svaka sljedeća rata (za 3, 4, 5 i 6. mjesec) do 20. u mjesecu po 650,00 kn.
Zadnja rata mora biti uplaćena do 30.06.2020.

Doplata za putno osiguranje ALLIANZ iznosi 200 kn (zdrastveno osiguranje i otkaz putovanja) i uplaćuje sa prvom ratom.
Samo zdrastveno 126 kn mlože se uplatit do 15.07.2020.
Osiguranje od otkaza ne može se ugovorit naknadno i treba se uplatit u paketu sa prvom ratom
Za policu osiguranja potrebni su slijedeći podaci: adresa i OIB

 

Plaćanje na rate: Kartice Zagrebačke banke do 6 rata (Mastercard, Visa, Maestro)

Kod prijave kartica se autorizira na ukupan iznos.

Osiguravajuća kuća vraća 90 % iznosa kojeg je zadržala Agencija. Osiguranje od otkaza priznaje se samo u slučaju bolesti ili smrti u obitelji.

U slučaju storno putovanja (ako putnik nema policu osiguranja) vrijede slijedeći uvjeti:
do 30 dana prije polaska 360 kn
29-22 dana prije polaska 30% cijene aranžmana
21-15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
14-8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
7-0 dana prije polaska i nakon polaska 100% cijene aranžmana

Kalkulacija je napravljena za minimalno 35 osoba.
Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja putovanja u slučaju nedovoljnog broja putnika.

Opći uvjeti putovanja sastavni su dio programa.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

 

Turistička agencija Delminium travel d.o.o.
Sjedište: Matoševa 217 – Solin
Poslovnica: Svetog Lovre 8, Stobreč 21311 (Stadion NK Primorac)
www.delminiumtravel.hr
ID KOD: HR-AB-21-060212002, OIB: 59589567565
Tel: +385 21 64 34 22, Mob: 095/483 70 01
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
IBAN: HR4924070001100579795
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
utorak:   17:00 - 21:00
srijeda:  13:00 - 21:00