Krenite u Opću planinarsku školu HPD-a „Mosor”

PDFIspis

 

Dana 01. listopada 2019. g. započinje s radom nova Opća planinarska škola u organizaciji HPD "Mosor" na kojoj se zbog kvalitetnog rada, za što su ponajprije zaslužni vrsni predavači i instruktori, sve odreda pripadnici Vodičke službe HPS-a i HGSS-a, uvijek traži mjesto više.


Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom.

 

Opća planinarska škola jesen 2019

 

Također, završena Opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, visokogorske itd.)

Škola se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela odnosno od predavanja i osam terenskih vježbi, a polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje, te je usklađena s preporukama o izvođenju općih planinarskih škola Komisije za obrazovanje HPS-a.


Kako upisati planinarsku školu?


Upisi u planinarsku školu vršiti će se svakog utorka, srijede i četvrtka u prostorijama "Mosora" u Sinovčićevoj 2 od 18:00 do 22:00 sata, odnosno petkom od 10:00 do 14:00h sati.
Tokom ljetne pauze, prijave zaprimamo i na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Obavezno je učlanjenje u planinarsko društvo i tekuća "markica" HPS-a, za odrasle članarina je 100 kn tj. 60 kn za djecu, mladež i umirovljenike + 10 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete prilikom upisa u školu.
Škola započinje u utorak 01. listopada 2019. u 20:00 h uvodnim predavanjem koje će se održati u prostorijama HPD "Mosor", dok će se za vikend koji slijedi održavati praktični dio nastave.


Broj polaznika škole je ograničen.


Predavači i instruktori u školi su pripadnici Stanice planinarskih vodiča Split i HGSS-a s višegodišnjim iskustvom. Praktična predavanja te vježbe na terenu pokrivaju područja: općeg znanja o planinarstvu, Hrvatskog planinarskog saveza, opasnostima u planinama, opreme, orijentacije, meteorologije, speleologije, prve pomoći i pristupa unesrećenom, HGSS-a, penjanja, poznavanja uzlova, bivakiranja...


Samo u posljednjih 15 godina školu je završilo više od 1.200 planinara, uglavnom današnjih članova HPD "Mosor", ali i brojnih drugih društava iz Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Omiša, Imotskog, s Brača i Hvara... Neki od njih su nakon Opće planinarske škole završili i druge specijalističke planinarske škole i danas su nositelji aktivnosti u svojim Društvima.
Mnogi članovi "Mosora" svojim su nesebičnim zalaganjem, volonterskim radom doprinijeli da ova Škola postane, ne samo redovita i tradicionalna, nego i da dostigne zavidan nivo znanja i stručnosti u izobrazbi i pripremanju budućih planinara.


HPD "Mosor" zadržava pravo izmjene područja terenske edukacije što je uvjetovano vremenskim (ne) prilikama, naravno uz prethodnu najavu.

Za dobivanje prava pristupa završnom ispitu potrebno je sudjelovati na najmanje šest od osam terenskih vježbi.
Završenim polaznicima Škole uručuju se diplome-uvjerenja HPS o Općoj planinarskoj školi na prigodnom druženju i domjenku u prostorijama Društva.

Za maloljetnike izjavu o odgovornosti kao i privolu za pohađanje škole trebaju potpisati roditelji.


Pozivamo sve zainteresirane, ljubitelje prirode, planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže.


Dobrodošli!

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
uto - čet: 18:00 - 22:00
pet: 10:00 - 14:00