Kako nam je bilo na Murteru

PDFIspis

Mosor na MurteruObzirom da je prošlogodišnji izlet na Murter bio pun pogodak, i ove godine smo odlučili našim izletnicima pružiti ponovni susret s tim čarobnim otokom. Murter se nalazi na nešto manje od dva sata vožnje od Splita.

Krenuli smo rano ujutro, ali to nije bio problem za izletnike jer su se svi i prije vremena polaska skupili u Šibenskoj. Prvu kavu smo popili na odmorištu Krka. Nakon kave smo nastavili vožnju prema Murteru, istoimenom mjestu na otoku. Murter je i najveće mjesto, a smješten je na sjeverozapadnom dijelu otoka. Nakon izlaska iz autobusa i pozdravljanja s našim omiljenim vozačem Vladom, uputili smo se prema brdu Gradina. Iako je Gradina visoka samo 63 m pogled s nje je predivan i puca na Murter i Betinu te na predivan morski arhipelag. Naš vodič Marko Bilić, koji je i najzaslužniji za ovako lijepu turu, pokazao nam je što je sve vidljivo s vrha. Naime, Marko je s Murtera, iz Betine i najbolji je poznavatelj otoka.


S Gradine smo se spustili do mora, na arheološki lokalitet Colentum. Tamo nas je dočekala Sanja Kovačev, izvršna direktorica udruge Argonauta i voditeljica programa za zaštitu kulturne baštine. Sanja nam je ispričala priču o ovom jedinstvenom lokalitetu. Sudeći prema dataciji nalaza iz grobova sa susjednog otoka Mali Vinik, naselje Gradina zasigurno je postojalo od 11 stoljeća prije Krista i trajalo do transformacije u rimski gradić. Prapovijesno naselje bilo je elipsoidnog oblika i okruženo zidinama. Za ovo područje pretpostavlja se da je bilo jedno od najvećih gradova južne Liburnije. Suhozidni bedemi prapovijesnog naselja na Gradini bili su vrlo masivni, na nekim mjestima dosezali su širinu od 4 do 5 metara, a na površini koja je opasana uočeni su površinski fragmenti prapovijesne keramike koja datira u kasno brončano i željezno doba. Rimski grad je nastao u 1. stoljeću prije Krista. Luka antičkog Colentuma se protezala na sjeverozapadnoj strani poluotoka Gradine, u blizini današnje crkve. Neki suvremeni arheolozi nazivaju Colentum gradom mozaika jer kuda god započnu iskapanja pronađu ostatke mozaika što ukazuje na to da je Colentum bio bogati trgovački grad.


Nakon Sanjinog zanimljivog predavanja, pozdravili smo se i krenuli prema uvali Podvrške. Prošetali smo se do Škojića, otočića koji je nasipom povezan s uvalom i na kojem se nalazi lučica koja je zaštićena od svih vjetrova. Sa Škojića se pruža pogled na otok Prišnjak, na kojem se nalazi jedan od najljepših svjetionika na Jadranu, a o kojem nam je pričao Marko Kovač Lik na predavanju u Quasimoda. Na plaži Slanici smo napravili pauzu te smo se nakon marende uputili na Raduč, najviši vrh Murtera. Do samog vrha smo došli prolazeći kroz kompleks vojnih tunela. Izgradnja tunela je započela 1932. g.. Duljina im je 310 m. Tunele smo razgledali podijeljeni u više grupa obzirom da nisu turistički uređeni i nemaju osvjetljenje. S vrha smo se spustili u uvalu Čigrađa te preko starog sela u Murter gdje nas je čekao autobus.

 

01

 

02

 

03

 

04

 

05

 

06

 

07

 

08


Izlet se nastavio razgledavanjem Šibenika. Josipa nam je ispričala priču o katedrali Sv. Jakova, koja je rađena preko sto godina. Jedinstvena je u svijetu jer je u potpunosti izgrađena od kamena bez korištenja vezivnih sredstava. U njoj se nalazi krstionica koju je izradio Juraj Dalmatinac i koja je najbolji primjer gotičko-renesansnog stila. Na vanjskim zidovima katedrale se nalazi 71 portret šibenskih građana. Ovim poučnim predavanjem je izlet završio. Nakon kave u Šibeniku uputili smo se prema Splitu.

 

09

 

10


Ovim izletom smo željeli pokazati našim Mosorašima i gostima kakve sve ljepote kriju mjesta koja su tako blizu Splita, a malo se posjećuju. Nadam se da smo potaknuli izletnike da već ovo ljeto planiraju ponovni dolazak na ovaj otok.


Zahvaljujem se Marku Biliću koji je najzaslužniji za ovaj izlet jer ga je sam osmislio i sve organizirao. Hvala Ivani i Anti, vodičima koji i kad nisu na dužnosti uvijek daju ruke. Veliko hvala Sanji iz udruge Argonauta koja je svoju slobodnu nedjelju provela s nama, hvala mojoj Diji i Jopi koje su mi pomagale na izletu. I veliko hvala svima vama koji volite ovakve izlete i uživate u njima. Do nekog sljedećeg izleta, veliki pozdrav.

 

Tekst: Aleksandra Kuzmanić
Fotografije: Maja, Marko i Vedran

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
sri: 13:00 - 21:00